Інваліди як політичний інструмент

Під час підготовки до цьогорічного пісенного конкурсу «Євробачення 2017», стратегія кремлівських ляльководів мала переслідувати дві взаємозамінні цілі: перша - виграти, а друга - спровокувати і зганьбити українців. У разі реалізації першої цілі, своєю перемогою в Кремлі планували принизити українців в Києві і втерти носа європейцям. Російська співачка перемогла б українських конкурентів, німецьких, англійських та французьких виконавців, які десятиліттями диктували моду в музичній сфері. Чи ж не ця перемога була б найкращим підтвердженням духовної переваги «Русского мира» над бездуховною й деградованою Європою? До того ж - наступний європейський пісенний конкурс мав би відбутися у Москві - ще одна перемога «наддержави» + прибутки від європейських туристів. А перемогти росіяни сподівалися, цинічно використовуючи схильність європейців до жалю та співчуття.

За останні роки багато конкурсів, в тому числі навіть популярну Нобелівську премію, виграють не стільки найкращі учасники, скільки ті, хто потребує підтримки: політичні дисиденти, інваліди та люди з особливими потребами, представники національних та сексуальних меншин, а особливо ЛГБТ-спільнот. Європейці найбільше підтримують тих, кого шкода, хто терпів страждання, перемога яких - буде своєрідною компенсацією за випробування. Саме тому  на минулому Євробаченні перемогу здобула  Кончіта Вурст. Подейкують, що й перемога Вєрки Сердючки на конкурсі у 2007 році стала можливою тому, що європейці сприйняли Данилка за гея. Джамала ж виграла Євробачення завдяки емоційній пісні про депортацію рідного народу, а також завдяки іміджу представниці України - країни, яка бореться за незалежність проти російського вторгнення. Цілком очікувано, що українська представниця здобула симпатії європейців. 

Саме тому внутрішній російський відбірний конкурс виграла Юлія Самойлова - співачка сама пише тексти і музику, дівчина, яка з дитинства пересувається на інвалідному візку і має першу групу інвалідності. Вона є лауреатом різних музичних конкурсів і фестивалів в РФ і за кордоном, була учасницею урочистої церемонії відкриття Зимових паралімпійських ігор 2014 року в Сочі. Росіяни цілком серйозно вирішили використати юну дівчину-інвалідку в своїх експансіоністських політичних цілях - європейці розчуляться і проголосують за росіянку в  інвалідному візку. Адже це саме те, що зараз подобається Європі, саме те, що може принести перемогу Росії, імідж якої під загрозою міжнародної ізоляції. А не захочуть віддати перемогу їхній Юлії Самойловій - буде зайвий привід шельмувати європейські країни за бездушність і безсердечність - адже нещасна Юля так хотіла виграти конкурс, це була найбільша мрія в її стражденному житті.

Операція «Дискредитація»

Водночас, росіяни чудово знали про заборону українськими органами влади в’їзду на нашу територію осіб, які офіційно своїми діями чи висловлюваннями порушували територіальну цілісність України. А у липні 2015 року Самойлова відвідала окупований Крим, де давала концерти на підтримку пропаганди «русского мира» разом з іншими штатними російськими співунами. Тобто Самойлова в незаконний спосіб проникла на визнану світовою спільнотою територію України, попри міжнародні санкції співала там на догоду путінському режиму та де-факто забезпечувала музично-розважальний супровід російській окупації півострова. Подібним чином і нацистські співачки Третього Рейху, які розважали есесівців на фронті, щоб ті духовно відпочили від розстрілів та грабежів місцевого населення, не менше винні у злочинах проти людяності, аніж Геббельс чи Кох. Порядний діяч культури, розуміючи, що йому пропонують виступати на окупованій території, мав би відмовитися від такої пропозиції, а не співати на догоду окупантам. 

Тому, не маючи нічого проти особисто Юлії Самойлової, СБУ цілком справедливо підготувала документи для заборони в'їзду на територію України для російської учасниці Євробачення-2017.  Відмовивши Самойлової у в'їзді, Україна тим самим хоче підкреслити послідовність своїх санкцій, що забороняють в'їзд в країну тим, хто відвідав Крим в обхід українського кордону. У 2015 році, вже після зміни державного статусу півострова, Самойлова виступила на фестивалі «Світ спорту і добра» в Керчі, в'їхавши туди з боку Росії. Навіть європейські організатори пісенного конкурсу Євробачення вже заявили, що поважатимуть рішення України про можливу заборону в'їзду представниці РФ, оскільки розуміють, що Україна має повне право не пускати представників країни-окупанта. Виступаючи на концерті з подібною назвою на окупованому півострові, Самойлова фактично взяла участь у відбілюванні окупації, таким чином підтверджуючи тотожність «світу добра» та «русского міра». Інвалідність Юлі в даному випадку - «заборонений прийом», вважають в Києві, і по факту не повинна давати їй будь-яких преференцій.

Стратегія кремлівських маніпуляторів виявилася надзвичайно продумана і цинічна, у межах якої, вже традиційно, жертви російської агресії мали б виглядати для решти світу в образі негідників та фашистів. Цього разу наївній світовій спільноті було вирішено продемонструвати, які злобні українці, яких Москва давно звинувачувала у фашизмі, знущаються над російською дівчиною в інвалідному візку. У російської сторони принаймні з'явиться сильний аргумент: нелюдські українські політики не пустили нашу співачку на конкурс під надуманим приводом. Тим більше, що Самойлова інвалід і заспівати на «Євробаченні» було її дитячою мрією. Цей вчинок України, спрямований на захист власної національної гідності, у відповідному ракурсі поданий російськими медіа, спровокує ще більшу хвилю українофобії в РФ, яку так послідовно протягом десятиліття конструювали в Кремлі.

Проте заборона в’їзду Самойловій явно була частиною плану Кремля, тому в уряді РФ заявили, що не змінюватимуть російського учасника Євробачення-2017 у Києві, якщо Самойлову не пустять в Україну. Крім того, у Росії пригрозили бойкотуванням конкурсу, якщо Самойлову таки не допустять. Тобто в РФ наступає нова фаза антиукраїнської істерії у вигляді бойкотів, санкцій, заборон в’їзду простих українців до Росії. Окрім того, судячи з по-чекістськи цинічних заяв Самойлової, в Кремля є ще один план «Б» як принизити Україну в цій ситуації. В ефірі одного з російських телеканалів Самойлова заявила: «За всім цим дуже смішно спостерігати з боку, тому що я не розумію, що там у мені такого побачили, в мені, в такій маленькій дівчинці, побачили якусь загрозу. Я, за великим рахунком, не засмучуюсь. Я чомусь думаю, що все ще зміниться». 
Очевидно, в Москві очікують, що Україна капітулює і все-таки впустить російську співачку до Києва, показавши таким чином себе слабкою і непослідовною державою. А Росія тоді ж виглядатиме переможцем. Кремль хоче змусити Україну вибирати між слабкістю та безсердечністю - тобто пропонує завідомо програшні варіанти. Українцям залишається сподіватися, що українська влада зуміє зберегти гідність та обличчя у цій ситуації, знайде третій, адекватний варіант та відмовиться грати за кремлівськими правилами.

 

Валерій Майданюк, політолог, спеціально для «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ