Сьогодні прес служба Львівської міськради повідомила про відкриття сайту, присвяченого святкуванню 750-ї річниці міста Львова. Його адреса: www.750.lviv.ua . Як сказано у прес релізі, «на цьому сайті львів’яни та гості міста можуть ознайомитися із програмою святкувань, а також довідатися багато цікавої інформації, зокрема й про історію міста Львова».

Для того, щоб полегшити відвідувачам орієнтацію в 750-річній біографії нашого міста, на сайті наведено коротку хронологічну історію Львова. Коротка хронологія подана "із деяким запасом": з 5 до 21 століття, тобто за всі 1500 років. Авантюристи з ухилом в історію. Самопоміччю вже набавилися – тепер поспішають увіковічнити себе в анналах і хроніках.

Але ми вирішили не заглиблюватися в дрімучу минувшину. Нас насамперед зацікавило яким саме подіям історії Львова часів незалежного державного існування України приділили увагу історіографи нашого помагай-мера Садового. Не все тут чітко. Якось так між іншим, поміж рядками, зазначено, що «Також у Львові відбулися найбільші демонстрації в новітній історії України – 17 вересня 1989 року в день 50-ї річниці вступу радянських військ на територію Західної України і 30 травня 2000 року в день похорону композитора Ігоря Білозора на вулиці Львова вийшло більше ста тисяч людей». Видно укладачі новітньої історії Львова мали щодо цих подій якийсь сумнів. Так і написали: ніби були ці події – і ніби їх не було.

А загалом, як виявилося, з точки зору наших садо-істориків, за часи Незалежності у Львові сталося 5 гідних уваги подій.

Власне кажучи, навіть 4 події, позаяк перша – про те, що у період з 1991 по 2001 рік у Львові і на Львівщині було збудовано найбільшу кількість церков в Україні – 280 – строго кажучи, відноситься не тільки до нашого міста, але й до всієї області.

Решта подій:

«14-15 травня 1999 – Львів став єдиним містом в історії України, яке приймало одночасно дев'ятьох керівників держав під час саміту глав держав Східної та Центральної Європи.
27 червня 2001 – у Львові відбулася акція за участі найбільшої кількості людей в історії України: на Літургії у візантійському обряді, яку відслужив Папа Римський Іван Павло ІІ на львівському іподромі були присутніми близько півтора мільйона осіб.
29 червня 2002 – у Львові відкрито перший на пострадянських теренах і перший, заснований УГКЦ, Український Католицький Університет.
26 квітня 2006 - мером Львова стає найрейтинговіший кандидат, бізнесмен, громадський діяч, лідер ГО" САМОПОМІЧ" Андрій Іванович Садовий
».

Що гріха таїти – були і до садовістів історики Львова. А ось після них – навряд чи появляться. Який смисл? Львів досягнув вищої точки у своєму розвитку. Кінець історії.

ІА "Вголос": НОВИНИ