Нагадаємо, «Динамо» у своїй групі посіло останнє місце. Лише у заключному матчі групової стадії Ліги чемпіонів кияни зуміли здобути свою єдину перемогу. Вони удома розгромили турецький «Бешикташ». Цей матч уже нічого не вирішував.

Про «Динамо» в Лізі чемпіонів «Вголос» розпитав у автора першого голу в історії національної збірної України Івана Гецка.

Іван Михайлович, як оціните єврокубковий сезон київського «Динамо»?

Якщо не згадувати останню гру, то сезон був провальним. Приємно, що «динамівці» змогли хоча б гримнути дверима, показали, що можуть грати. Команді нічого не потрібно було, тому футболісти вийшли на поле розкутими і показали, що вони вміють. У мене таке враження, що «Динамо» чогось всередині не вистачає.

Чого саме всередині «Динамо» не вистачає?

Як на мене, Сергію Реброву раніше треба було робити корекцію складу. В останніх матчах він почав більше довіряти українцям, своїм вихованцям. Більшість іноземців, переконаний, не відповідають рівню ані Ліги чемпіонів, ані київського «Динамо». Якби Ребров раніше зробив акцент на молоді, то вона б давно уже окріпла, набралася досвіду і це би позначилося на якості гри команди. Але ж цього не сталося.

Думки експертів розділилися у питанні головного тренера «Динамо». Дехто вважає, що потрібен новий наставник, інші ж ратують за продовження роботи Сергієм Ребровим. Якої ви думки дотримуєтеся?

Я би хотів, щоби працювали наші спеціалісти. Тим паче, що у «Динамо» є свої традиції, своя школа. Наші тренери будуть більше довіряти молоді, яка своє право на шанс проявити себе, виборює у матчах за дубль, за молодіжку. А купувати сумнівних легіонерів, рівень яких достатньо посередній – це шлях в нікуди. Ось «Шахтарю» вдається купити футболіста за 5 мільйонів, а через 3-5 років продати втричі дорожче. Це приємно дивує. В інших клубах такої селекції не має. Іноземний футболіст повинен бути на дві голови кращим за нашого. А виходить так, що легіонер такого ж самого рівня, як і українець, але отримує значно більшу зарплату і претендує на місце в основі через те, що за нього заплачені гроші. Тому молодий 18-річний хлопець сидить на лаві, часто буває, що він там «пересиджує» і потім губиться у футболі. В цьому потрібно шукати стратегію.

Так підбір футболістів – це компетенція тренера. Якщо він не зумів наполягти на придбанні потрібних виконавців, значить він не впорався зі своєю роботою…

Інколи, після зміни тренера, наставник працює із тим, що є під рукою. Це на Заході новий тренер має можливість повністю склад. В Україні такої можливості не має в жодному клубі і наставники змушені працювати з футболістами, які уже є в команді.

Стосовно Сергія Реброва, то я б хотів, щоби він попрацював ще в «Динамо». Але лише за наявності у нього такого бажання і можливості працювати так, як він вважає за потрібне. Якщо ж йому будуть казати кого брати, а кого ні, то нічого хорошого не буде. Є ж успішні приклади. В Україні є клуб, який не має постійного місця проживання, не має свого стадіону, бази, бореться на усіх фронтах. Але, тим не менш, у нього все добре. Значить, можна працювати в таких умовах. Для «Динамо» зроблено усе, але у них не має команди. Прикро… Після початку подій на Донбасі, я думав, що «Динамо» років 5 буде на першому місці в чемпіонаті. Але життя розпорядилося по-іншому.  

Олег Петрів, «Вголос»  

 

ІА "Вголос": НОВИНИ