Вчора, у п’ятницю, 27 серпня, 2010 року, міністр закордонних справ Канади Лоуренс Кенон призначив новоґо посла в Російській Федерації. Джон Слоан замінить Ральфа Лисишина, який працював послом у Москві та за сумісництвом у Вірменії і Узбекистані з 2006 року.

Інтерес України в цьому призначенні полягає не тільки в тому, що Росія сусід України, але й у тому, що посол Лисишин родом з містечка Канора, з населенням у 2 тисячі людей, провінції Саскачевань, яке всім відомо у Канаді як колиска українців. У Канорі знаходиться музей української спадщини і навіть проводять знаменитий щорічний фестиваль по поїданню вареників. (До відома: недалеко Канори є музей-поселення російських духоборів, навіть пам’ятник Льву Толстому, який сприяв духоборам у виїзді та поселенні в Канаді. В певні дні можна придбати гарячий свіжоспечений ‘російський’ хліб, але з канадського зерна.). Найцікавіше те, що в’їжджаючи до Канори, Вас вітає дивовижна статуя української поетеси Лесі Українки (фото у файлі) у традиційному українському вбранні. Але як бачимо це містечко не тільки колиска української культури, але і батьківське гніздо знаменитого дипломата Ральфа Лисишина.

До того як стати послом у Росії, пан Лисишин працював послом у Польщі і за сумісництвом у Білорусіі з 2002 року. Ральф Лисишин розпочав кар’єру в міністерстві закордонних справ Канади у 1972 році, і працював у департаменті міжнародної торгівлі в Оттаві, а також очолював секцію по роботі зі східною Європою. Ще за часів Радянського Союзу (1974-1976), пан Лисишин працював на посаді другого і третього секретаря у посольстві Канади у Москві, пізніше - радником у канадському посольстві у Вашингтоні, головою канцелярії в Лагосі, Нігерії, після того - постійним представником Канадської делегації в НАТО, Брюсселі. Посол Лисишин був радником прем’єр-міністра Канади, а також головним директором з міжнародної безпеки та бюро контролю за озброєнням Канади. Освіту дипломат здобував у Маґілському університеті (Монреаль), а ступінь магістра в університеті Альберти, Едмонтон, там же здобув ступінь доктора філософії з англійської літератури. Тому і не дивно, що таку особистість, як пан Лисишин, було призначено 4 роки тому керувати посольством у Москві.

Проте у новопризначеного посла Слоана, резюме також вражаюче. Закінчив Стенфордський університет, спеціалізація Китай, через два роки отримав ступінь магістра міжнародних відносин в Лондонській школі економіки, а 15 років пізніше отримав МБА з Бізнес школи Лозанни (Швейцарія). В міністерстві з 1975 року. Пан Слоан, працював у Пекіні, Женеві, Лондоні і Токіо, Вивчав японську мову протягом двох років в інституті закордонних справ Йокахами. В Оттаві працював у Східно-азійському відділі, був старшим спеціалістом в економічному відділі та у бюро торгівлі і розвитку. З 1992 по 2006 рік працював у галузі міжнародних фінансів, під кінець очолюючи фінансовий сектор для Об’єднаного Королівства. У вересні 2006 року повернувся до Оттави у міністерство закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади, і отримав посаду генерального директора управління економічного бюро.

Порівнюючи кар’єру та освіту обох посадовців, зауважимо, що посол Лисишин з досвідом дипломата, політика-міжнародника, налагоджував стосунки між Канадою і Росією більш у політичному руслі, у непрості моменти (пригадуємо скандал з висланням двох представників НАТО при посольстві Канади у Москві, що відбувся минулого року у травні,) і одночасно готував базу відносин до економічного ривка. За його каденції, товарообіг між двома країнами виріс на 97%. Тепер, з приходом нового посла, можна очікувати ще стрімкішого пожвавлення у економічних проектах між двома країнами. Після зустрічі великої вісімки у Канаді, та з призначенням нового посла економіста з досвідом роботи у Японії і Китаю, слід приглядатися за новими темпами росту товарообігу між Канадою і Російською Федерацією. Безумовно виникнуть новітні спільні проекти та інвестиційні перспективи, які прогнозовано відкриють наново цілий торгівельно-економічний потенціал сусідніх країн, адже Канада і Росія сусіди в Арктиці.

ІА "Вголос": НОВИНИ