Нагадаємо, в першому поєдинку 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Лаціо» на виїзді «Динамо» змогло зіграти в результативну нічию 2:2, здобувши вигідний результат напередодні матчу-відповіді в Києві.

Про цей матч «Вголос» розпитав у екс-футболіста столичного клубу та національної збірної України Василя Кардаша. 

Як оціните учорашню гру «Лаціо» - «Динамо» та підсумковий рахунок?

«Динамо» щонайменше заслужило на нічию своєю грою. Перед грою були різні думки, часто песимістичні. Мовляв, в Італії «Динамо» завжди було важко, та і сама команд зараз не в найкращій готовності. Сама ж гра була іншою, ніж прогнози. Думаю, кияни багатьох учора здивували.

Керівництво «Динамо» не приховувало, що команда на початку весняної стадії сезону не була в оптимальних кондиціях. Тобто для киян Ліга Європи є другорядним турніром? Вони ж могли завершити боротьбу ще у попередньому турі в у протистоянні із АЕКом…

У підготовчому періоді закладається фундамент на увесь сезон і важко спрогнозувати, коли футболісти будуть в оптимальних кондиціях. Команда входить у сезон після тривалої паузи, відсутність офіційних ігор не може не позначитися на їхніх кондиціях. Звісно, тренерський штаб має досвід попередніх сезонів – і може спрогнозувати, коли команда буде в оптимальних кондиціях.

А стосовно Ліги Європи… Чимало клубів вважає цей турнір другорядним, не лише «Динамо». Ближче до завершальних стадій інтерес до трофею зростає. Зараз, вочевидь, «Арсенал» має серйозні наміри щодо Ліги Європи, оскільки «каноніри» хочуть через перемогу в цих змаганнях кваліфікуватися в Лігу чемпіонів. Більшість же серйозних клубів серйозно починає змагатися на стадії чвертьфіналу. Щодо «Динамо», то важко зі сторони оцінювати їхні пріоритети.

Лігу Європи можуть ігнорувати клуби із топ-чемпіонатів, оскільки вони в національних турнірах борються за місце в Лізі чемпіонів. «Динамо» ж, здається, приречене на друге місце в чемпіонаті України і не має підстав ігнорувати Лігу Європи...

Не можна так говорити, що «Динамо» на щось приречене (сміється). Уся боротьба попереду. Ви правильно сказали про представників топ-чемпіонатів. Грецькі чи португальські клуби використовують Лігу Європи як майданчик для реклами своїх футболістів. А про пріоритети «Динамо» я не можу говорити.

Перед матчем у Римі букмекери вважали «Динамо» аутсайдером. У матчі-відповіді, на вашу думку, є аутсайдер?

Вважаю, що нічого не вирішено. Так, «Лаціо» могло недооцінити «Динамо». Але ж в італійців також не найкращий період, вони багато очок втрачають. Матч-відповідь буде не простим для обох команд, це однозначно.

Погодитесь з гіпотезою про те, що «Динамо» відійде в «глуху оборону»?

Із АЕКом це принесло результат, а з «Лаціо» може і не принести. Все-таки варто шукати щастя біля чужих воріт, ніж закритися і сподіватися на результат матчу в Римі.   

Але шукати «щастя біля чужих» воріт дуже ризиковано. У складі «Лаціо» є дуже швидкі гравці, за якими кияни не встигають…

Звісно, стрімголов у напад бігти не варто. Треба грати від оборони на контратаках.

Уявімо ситуацію. Денис Гармаш грає за «Динамо» в другій половині 90-х років, коли ви були у команді. І він повівся після матчу так, як учора, коли половина команди його заспокоює, а він доводить щось суддям і отримує за це червону картку. Як би його виховували в команді після цього?

Це не перша картка Дениса. Він дуже емоційний гравець. І це не йде на користь ні йому, ні команді. Так, на професійному рівні часто провокують тих гравці, які прославилися своєю нестриманістю. У сучасному футболі цим не гидують. Президент «Динамо» уже і штрафував Гармаша, влаштовував йому психологічні тренінги. Я не знаю, як можна це виправити… Якби Гармаш був поганим футболістом, то про нього б усі уже давно забули. Але у нього є хороші якості, які дозволяють йому грати в основі «Динамо». Треба з ним спілкуватися, пояснювати… Щиро кажучи, не можу зрозуміти, що спонукало Дениса після фінального свистка кидатися на арбітрів. Звісно, потрібно штрафувати і спілкуватися з ним. Дехто каже, що люди не змінюються. Не змінюються лише дурні, а так, шанси є.

У ваші часи капітан команди Олег Лужний спробував би «достукатися» до свідомості Дениса Гармаша завдяки прочуханці?

Звісно, партнери би намагалися з ним поспілкуватися. Але головним психологом, мотиватором у будь-якій команді є головний тренер. Зараз багато бруду виллється на Гармаша. У цій ситуації варто його підтримати. Впевнений, він сам зараз місця не може знайти через переживання.

Олег Петренко, «Вголос»        

ІА "Вголос": НОВИНИ