Першим сигналом того, що Іван Денькович потрапив у немилість до лідерки БЮТ було призначення керівником президентської виборчої кампанії Юлії Тимошенко на Львівщині Віктора Швеця. Тоді Денькович ще зберіг за собою формальну посаду керівника штабу.

Здійсненню такого радикального кроку, як звільнення з посади голови обласної партійної організації, під час президентської виборчої кампанії було б, швидше, мінусом для рейтингу Тимошенко на Львівщині. Тому це питання було відкладено на післявиборчий період.

Згодом, поразка Тимошенко і ґвалтовне формування нової парламентської більшості під президента Януковича, знову відтермінували зміну керівництва ВО «Батьківщина» у Львівській області. Адже у час загострення конфлікту в Верховній Раді між БЮТ і ПР, кожен штик, незалежно від його особистих здатностей, був на вагу золота.

Очевидно, що у даний час Тимошенко вже погодилася зі змінами політичної конфігурації в Україні та вирішила докорінно перетрусити свою команду і підготувати її до нової боротьби за владу. За таких обставин, заміна Деньковича виглядає логічною: потрібен новий лідер, з особистою харизмою, здатний ефективно керувати партійною організацією в умовах опозиції.

Серед претендентів на крісло лідера БЮТ у Львівській області називалися різноманітні кандидатури: від надзвичайно серйозних до абсолютно сумнівних.

1. Не проти зберегти займану посаду сам Івана Деньковича, який уже заявив, що не визнає рішення Юлії Тимошенко про своє звільнення та знову балотуватиметься на голову партійної організації.

2. Якщо Деньковичу не вдасться переконати Київ у доцільності підтримати власну кандидатуру, то, не виключено, що він проштовхуватиме когось із чергових «сірих конячок» своєї команди. За таких обставин, теперішня перший заступник голови обласної партійної організації Ірина Яворська, депутати обласної ради Михайло Ваврин, Михайло Задорожний, Наталія Лаврецька, голова контрольно-ревізійної комісії ЛОО ВО «Батьківщина» і бізнес-партнер Деньковича Володимир Костик, або хтось із незнаних, «тихих» політиків, на взірець новообраного голови Львівської міської організації ВО «Батьківщина» Андрія Дзюбана, мають не погані шанси посісти найвище крісло в обласному БЮТ і представляти інтереси «команди» Івана Васильовича.

3. Не виключено, що особливий інтерес до обласної партійної організації «Батьківщина» проявлять такі народні депутати від БЮТ як Степан Курпіль, Олекса Гудима або Андрій Шкіль. Звичайно, їм доведеться поєднувати роботу в Києві та у Львові, але наявність за спиною обласної організації допоможе зміцнити свої позиції в центральному керівництві партії та, фактично, вирішить потрапляння до прохідної частини списку на наступних виборах.

4. Впливовими є також позиції альтернативного до Деньковича середовища в обласній організації ВО «Батьківщина». Власне, опозиція до стилю керівництва Іваном Деньковичем партійною організацією з’являлася вже віддавна і пов’язувалася з різними особами. Цього разу її представником є Роман Ілик, перший заступник голови Львівської обласної ради, якому вже вдалося згуртувати більшість депутатів місцевих рад Львівщини.

5. Але поламати всі плани львівських однопартійців Юлії Тимошенко може людина зі сторони, яка, наразі, не має безпосереднього відношення до ВО «Батьківщина». Серед таких можливих несподіванок від Юлії Володимирівни вже давно і настирливо проглядається особа колишнього голови ОДА області Миколи Кмітя, який надзвичайно успішно співпрацював з Тимошенко у 2009 році та під час президентської кампанії.

Як бачимо, обирати є з кого, але чи зробила свій вибір лідерка БЮТ, яка прекрасно розуміє, що від цього вибору безпосередньо залежатимуть її майбутні перемоги?

ІА "Вголос": НОВИНИ