Як стверджують політологи, доля цьогорічних виборів вирішуватиметься у територіальних виборчих комісіях. Якщо подивитися склад ТВК, то стає зрозумілим, на чию користь будуть ці вибори. ГМ «Опора» провела свій аналіз якісного і кількісного складу ТВК в Україні, у тому числі по Львівській області.

Представництво партій у складі територіальних виборчих комісій трьох рівнів (обласна, міська, районні ТВК) у Львівській області здійснено у відповідності з Законом, тому найбільшу кількість членів ТВК мають ті партії та фракції, які представлені у Верховній Раді та які подали своїх кандидатів до ЦВК: Партія Регіонів – 90 членів, Народна партія (Литвин) – 87 членів, Комуністична партія – 83 члена. Серед партій, що входять до блоків, чиї фракції теж зареєстровані у Апараті Верховної Ради, лідирує «Батьківщина» – 75 представників у виборчих комісіях. Інші політичні сили у складі Блоку Юлії Тимошенко суттєво відстають, зокрема, Українська соціал-демократична партія України у Львівській області має 10 членів у комісіях, а партія «Реформи і порядок» – лише 3-х. Блок «Наша Україна – Народна самооборона», яка у Парламенті представлена дев’ятьма політичними силами, в області отримала 90 членів виборчих комісій, серед них: Українська народна партія – 30, «Наша Україна» – 18, Народний Рух України – 12, «Народна самооборона» та Європейська партія – по 9 членів, «ПОРА» та УРП «Собор» – по 4, ХДС та Партія захисників Вітчизни – по 2 представника у виборчих комісіях.

Серед партій, які не є зареєстровані у Верховній Раді та згідно Закону могли висувати лише по одному кандидату до складу ТВК, найбільшу кількість членів комісій отримав «Фронт змін» – 20 представників, далі – партії «Свобода» та «За Україну!» з 18 та 17 членами відповідно. «Сильну Україну» в складі ТВК на всіх рівнях представлятимуть 8 членів партії, КУН – 7, «Українську платформу» Жебрівського – 6, «Козацьку Україну» - 4, Партію зелених – 3, «Громадянську позиції» – 2 члени. По 1 представнику в комісії отримали «Єдиний центр», «Солідарність», СДПУ (о), Всеукраїнська партія «Нова сила», Українська партія «Єдність».

Якщо говорити про розподіл посад у виборчих комісіях, які дісталися політичним силам, то найбільше голів, заступників голів та секретарів комісій у Львівській області є членами партії «Батьківщина» (8, 6 та 3 відповідно). Партія Регіонів отримала по чотири представника на кожній з керівних посад, а членський квиток Народної партії мають 3 голови комісії, 5 заступників та 4 секретарі. Комуністична партія та «Наша Україна» отримали однакову кількість посад – 7 (КПУ – 1 голова, 4 заступників та 2 секретаря; НУ – 1, 2, 4 відповідно). Щодо інших партій, то представники «Європейської партії» мають в комісіях Львівської обаласті трьох голів та секретарів, а також 1 заступника голови; рухівці заповнили людьми посади двох голів та секретарів і одного заступника; свободівці – трьох заступників та одного секретаря, представники «Фронту змін» – двох голів та секретарів й одного заступника. Члени «Сильної України» та «Єдиного центру» не мають своїх представників на керівних посадах у комісіях Львівської області.

Нагадаємо, що згідно зі статтею 22 нового закону «Про вибори», яка регулює порядок формування складу територіальних виборчих комісій, право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мають:

- місцеві осередки партій та фракцій, зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання (по три кандидатури): Партія Регіонів, Комуністична партія України, БЮТ, НУ-НС, Блок Литвина.

- кожен партійний осередок, який входить до виборчого блоку, депутатська фракція якого зареєстрована в апараті ВР (загалом - по три кандидатури від блоку): партії з Блоку Юлії Тимошенко, Блоку Литвина та Блоку НУ-НС, якщо фракція не визначилася зі спільними кандидатами.

- інші партії, зареєстровані в установленому законом порядку, які мають намір висувати кандидатів на відповідних місцевих виборах (по 1 кандидатурі).

Таким чином, територіальна виборча комісія може налічувати від 9 до 18 осіб, причому 15 з них – це представники партій та фракцій, зареєстрованих в апараті ВР, ще троє – представники партій, які не мають мандатів у ВР, але братимуть участь у виборах.

Як бачимо, внаслідок дії нового виборчого закону суттєві преференції отримали парламентські партії та фракції, в той час як політичні сили, які не представлені у ВР, попри наявність активних місцевих осередків, не змогли повноцінно укомплектувати виборчі комісії своїми членами у Львівській області.

Зважаючи, що у звіті не врахована ситуація у місцевій «Батьківщині», Вголос попросив доповнити аналіз «Опори» координатора кампанії громадського спостереження у Львівській області Андрія Дубчака:

Пане Андрію, у звіті не враховано, що представники в ТВК Львівщини від «Батьківщини» фактично теж є представниками коаліції, оскільки їх кандидатури подавав коаліціянт Іван Денькович. Якщо врахувати цю ситуацію, як це може вплинути на результати виборів?

Найбільш негативним чином це може вплинути, якщо звісно ситуація ніяким чином не зміниться. Подібні випадки є не тільки на Львівщині, а й у Київській та Луганській областях. Там є свої проблеми і з реєстрацією партії і з очільниками місцевих осередків. Однак наразі так виглядає, що на Львівщині ситуація найскладніша. Партія перебуває у такому собі патовому становищі і вона повністю не готова до дня виборів. Можна прогнозувати не найгірші варіанти.

Це все залежить від того, наскільки ці люди, яких привів Денькович у теперішній склад ТВК, будуть добросовісними. Можливо буде й так, що нічого страшного не станеться. Можливо це все перебільшення. Однак, я б сподівався, у такій ситуації найгіршого розвитку подій.

На мою думку, відповідні органи, Мін’юст і ЦВК, повинні якось відреагувати на цю ситуацію. Бо всі розуміють, що сталося.

Якщо взяти кількісний склад представників «Батьківщини» у ТВК, поданих Деньковичем, плюс представників коаліції (ПР, Блок Литвина, КПУ), то вони мають більшість у всіх ТВК?

Абсолютну більшість.

Фактично при бажанні діюча влада може провести вибори на Львівщині повністю на свою користь?

Так. Це найгірший варіант, на який можна сподіватись.

Як «Опора» може відреагувати на цю ситуацію? Чи плануєте звертатися до міжнародних організацій?

Звернення ми зможемо робити десь в середині жовтня, коли ЦВК почне реєструвати офіційних спостерігачів. У теперішній ситуації це було б небезпечно, бо нас можуть звинуватити в заангажованості.

Але я думаю вони і самі тримають руку на пульсі. В ОБСЄ бачать, що відбувається в Україні. Вони моніторять ще з літа ці всі процеси.

Звичайно, це просто так не залишиться. Якщо випаде якась можливість відреагувати або вплинути на ситуацію на покращення, звичайно, ми її використаємо.

ІА "Вголос": НОВИНИ