Колектив львівської муніципальної газети „Ратуша” оприлюднив звернення до засобів масової інформації з приводу тиску, який, як стверджують автори заяви, на них чинить міська рада. Подаємо текст заяви:

Звернення до львівських ЗМІ

Вельмишановні колеги!

Вже понад два місяці львівська комунальна газета „Ратуша” не отримує жодної копійки на покриття комунальних платежів і випуск. У приміщенні через непроплату відключили газ (ще 23 січня!), телефони, інтернет. На черзі (6 лютого 2007 року) – світло. Семеро членів трудового колективу через респіраторні захворювання перебувають на лікарняному. Усе це унеможливило випуск наступного числа видання.

Нагадуємо, що засновниками нашої газети є депутати Львівської міської ради, але безпосередньо видання фінансується з коштів місцевого бюджету, тобто, з коштів самих львів’ян. Від газети п. Садовий вимагає рентабельності, хоча, скажімо, до таких ЛКП як “Львіводоканал” чи “Львівтеплокомуненерго” такі підходи не застосовуються.

Попри великі борги, на жодному із згаданих ЛКП не відключають ні газ, ні зв’язок, ба більше – з міського бюджету йдуть постійні і не дуже вмотивовані десяти - двадцятимільйонні дофінансування цих ЛКП. Покриття ж заборгованості ЛКП „Газета „Ратуша” за грудень 2006 р. в розмірі 31 тис. 525 грн. райці міської ради вважають “перевитратою бюджетних коштів”.

На нашу думку, до такого стану справ призвела бездіяльність найближчого оточення міського голови Львова Андрія Садового при його мовчазному потуранні. Як у період виборів так і у післявиборчий період п. Садовий неодноразово заявляв про недоцільність виходу газети “Ратуша” і робив все від нього можливе аби втілити свої плани в життя.

Не останнім аргументом для міського голови стали публікації „Ратуші” у яких в доволі гострій формі висвітлювались прорахунки в роботі міської господарки, погана робота комунальних служб, непрозорі кадрові призначення, незрозумілі оборудки з землею та подавалась точка зору депутатів та громадян, які були незгідні з низкою кроків мера Садового на своїй посаді.

Вважаємо, що цими публікаціями ми ні на йоту не порушили чинного законодавства, яка дає право муніципальним газетам критикувати як діяльність муніципальних служб, так і окремих міських посадовців.

Нефінансування Львівського комунального підприємства є завуальованим тиском на пресу, грубим порушенням чинного законодавства і усіх етичних норм взаємовідносин між ЗМІ та владою.

Закликаємо львівські ЗМІ оприлюднити нашу позицію перед широкою аудиторією львів’ян, адже самі не можемо цього зробити через неможливість випуску газети „Ратуша”.

За дорученням редколегії газети „Ратуша”, головний редактор Микола Савельєв.

ІА "Вголос": НОВИНИ