Випадків, коли московські попи самовільно захоплюють земельні ділянки, щоб звести там храм навіть у час війни з Росією, –  безліч. Яскравий приклад – події у Миколаєві. Там націоналісти та воїни АТО припинили незаконне будівництво церкви Московського патріархату. Щоправда, на них напали агресивні прихожани російської церкви, а українська поліція затримала саме представників патріотичних сил. 

«У Миколаївській  міській раді дуже активно діє така політична партія, як «Опозиційний блок» та інші причетні до «руского міра» політичні сили. Саме вони домоглись дозволу на зведення московської церкви. Проте згодом активістам у судах вдалось добитись офіційної заборони на зведення споруди Московського патріархату. І от, після цієї заборони на будівництво, ми почали стежити за тим, як Московський патріархат її дотримується. Коли ми прийшли на місце уже забороненої забудови, то побачили, що навіть попри заборону будівництво активно ведеться. І, власне, члени миколаївського осередку ВО «Свобода», патріотичної організації «Сокіл», приватні підприємці та мешканці Корабельного району міста Миколаєва об'єднались, щоб не допустити забудови. Коли ми прийшли на місце, то побачили, що там відбувається тотальний шабаш. Чесно кажучи, мені стало ніяково, адже там зібралось кількадесят жінок. І складається враження, що вони були не при свідомості, а одержимі. Вони під керівництвом свого батюшки п'ять годин співали. Цей піп, який ними керував, за нашими даними, є прямий агентом Кремля», – розповідав «Вголосу» активіст з Миколаєва Демид Губський.

У Львівській міській раді «Опозиційного блоку» немає. Але, як окремі депутати, так і міський голова Андрій Садовий, воліють радше не помічати, що у Львові на проспекті Червоної Калини, 89, представники Московського патріархату, самовільно, захопивши земельну ділянку, звели там свій храм. Попри те, що земельною ділянкою адепти МП заволоділи незаконно, то вони ще і нападають на вірян Української православної церкви Київського патріархату, храм якого є поруч з московським.

Натомість у міській раді – мовчать. Чому в Садового нехтують національною безпекою та як так сталось, що у Львові церкви МП дуже добре себе почувають, кореспондент «Вголосу» поспілкувався із депутатом Львівської міської ради Андрієм Карбовником.

Як так сталось, що у патріотичному Львові, найбільшому україномовному місті, п'ята колона Кремля зводить свої структури? Чим це небезпечно?

Храм Московського патріархату на проспекті Червоної калини, 89 у Львові з'явився орієнтовно десь сім років тому. Він був споруджений незаконно з порушенням всіх українських законів та нормативних актів. Тобто це було самозахоплення землі, на якій без всяких на це дозволів збудували споруду. Зараз у цій будівлі Московський патріархат проводить богослужіння.

Московський патріархат у Львові є небезпечним тим, що вони, використовуючи Бога, прославляють насправді «рускій мір» та відстоюють російські інтереси. Московського патріархату в Україні просто через моральні принципи не може бути. Оскільки – це організація, яка у 2013 році освячувала сепаратистам зброю. Московські попи також зберігали та передавали для сепаратистів озброєння. Ця структура, бо церквою її не можна називати, у 2015 році відмовилась брати участь у спільному молебні «За мир в Україні». Вони освячують російські ракети. Це ж маразм: посередник між Богом та людьми освячує те, що призначене вбивати. Для них святом є день радянської армії, вони на іконах малюють Сталіна. Вбивцю, який заморив голодом та розстріляв мільйони українців. А настоятель Московського патріархату в Україні відмовляється визнати голодомор геноцидом українського народу. Вони кажуть, що це була «гасподняя кара за то, что ви хахли». То диктатор і вбивця Сталін для них вже «господь»?

Ні для кого не секрет, що ця організація є «п'ятою колоною» в Україні. Їхня діяльність на території України має бути забороненою. Оскільки було безліч випадків, коли московські попи у своїх проповідях говорили, що Україна – це не держава, що потрібно молитись російською мовою. Тут яскравий приклад – це те, що відбувається у Почаївській лаврі.

Поруч з незаконно збудованою церквою МП є ж храм Київського патріархату. Чи не виникає там конфліктних ситуацій?

Ця споруда знаходиться на моєму виборчому округу і до мене неодноразово із скаргами на Московський патріархат зверталися мої виборці. Оскільки дійсно поряд зі спорудою МП знаходиться церква Святого Володимира Київського патріархату. Останнє нарікання було пов'язане із тим, що минулого року на Великдень вірні Московського патріархату перешкоджали прихожанам церкви Святого Володимира освячувати паски.

Ви як депутат Львівської міської ради кудись з цього приводу звертались?

Після цього інциденту я направив у всі компетентні органи запити, щоб вони надали мені інформацію про законність зведення цієї будівлі на проспекті Червоної Калини, 89. І я з впевненістю можу стверджувати, що вона збудована незаконно. У МП немає жодних документів на користування землею. А споруда зведена без проекту та дозвільних документів. Цю інформацію мені підтвердили в Управлінні земельних ресурсів, інспекції Держархбудконтролю та інших компентних органів. А тому невідомо, чи взагалі там безпечно знаходитись. А якщо ця церква завтра завалиться чи там станеться пожежа? Хто тоді за це відповідатиме? А там не дотримуються жодних протипожежних норм.

А що кажуть у Львівській міські раді?

Я звертався до мера Садового з проханням, щоб юридичне управління Львівської міської ради подало в суд щодо знесення незаконно спорудженої будівлі та звернулось в правоохоронні органи щодо самозахоплення земельної ділянки. Бо є ж закони України, а відповідно до нашого законодавства такі дії Московського патріархату кваліфікуються, як злочин. І винні мають бути покарані іменем закону України. На цей момент у Львівській міській раді мені не надали відповіді, але якщо її не буде – я звертатимусь у правоохоронні органи із заявою про невиконання службовими особами Львівської міської ради покладених на них обов'язків.

 

«Спонсором Московського патріархату у Львові є директор одного з великих львівських підприємств, колишній член партії регіонів. Він робить все, щоб у Львові був безлад»

 

Позиція Львівської міської ради виглядає дивною, адже Садовий неодноразово заявляв, що не дозволить розкрадати комунальні землі…

Дійсно, якщо у Львові якийсь підприємець спробує незаконно звести, до прикладу, малу архітектурну форму, то до нього одразу прийдуть представники різних органів державної влади. І вони заборонять йому встановлювати цей МАФ. І це правильно. У Львові були випадки, коли у приватного підприємця вивіска була на 7 см ширша, ніж у дозвільних документах, то її демонтовували, а підприємця штрафували. І тут ми маємо парадокс: у центрі найбільшого району Львова – на Сихові – з'являється незаконна споруда МП. І ніхто з компетентних органів, зокрема Львівської міської ради, пальцем об палець не вдарив, щоб забезпечити права територіальної громади і показати, що всі рівні перед законом. Тобто це вияв двоякої, фарисейської позиції, коли з одного боку виконавчі органи ЛМР кажуть, що вони не дадуть розкрадати землі територіальної громади Львова, а з іншого – все ж є «обрані», яким вони дозволяють це робити. При тому нехтуючи інтересами іншої релігійної громади.

З цього можна зробити висновки, що за самовільним захопленням землі хтось стоїть. Я здогадуюсь, хто у Львові є спонсором цієї оборудки, але поки не знайду ґрунтовної доказової бази, то їм'я цього чоловіка не розголошуватиму. Але ймовірно, спонсором Московського патріархату у Львові є директор одного з великих львівських підприємств, колишній член партії регіонів. Він робить все, щоб у Львові був безлад.

А щодо міської ради, то тут  насправді немає нічого дивного. Я був у Херсоні. Так-от: там немає жодної російської школи, у Львові їх аж шість. У Скадовську немає жодної церкви Московського патріархату, а в нас МП нарощує сили. І Херсоном керують люди, які не б'ють себе в груди і кричать, які вони патріоти, та ще й кожної неділі ходять у церкву до сповіді.  А там, як казав митрополит Шептицький, тихо, без зайвих слів роблять свою справу.  

Якщо законними методами не вдасться добитись справедливості, що тоді?

Якщо і це не спрацює, я проситиму всіх небайдужих громадян вийти на акції протесту проти цієї церкви МП, яка нехтує законами України. І якщо наша влада не спроможна дати відсіч МП, то це зроблять українці. Я сподіваюсь, що ми у Львові створимо прецедент: люди об'єднаються і виженуть зі своєї землі, свого міста цих зайд, московський попів, які хочуть тут, в українському Львові, під час війни «каламутити нам воду», насаджувати ідеї Росії та «руского міра». І якщо ми тут, у Львові, зробимо таке, то аналогічні дії відбудуться по всій Україні: бо церква МП «славиться» тим, що захоплює чужі храми. От Почаївську лавру, до прикладу, греко-католики ж будували, а захопили так звані «отці» МП. Зараз така організація в Україні не має права на існування.

 

«Місця для будівництва своїх храмів вони обирають залежно від того, що розташоване поруч. А це може бути чи то залізниця, чи перехрестя важливих для населеного пункту доріг»

 

 

Коментар для «Вголосу»

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін розповів «Вголосу», що схема із самозахопленням землі та раптовою «сліпотою» місцевої влади – це не більше, як «комедія для ідіотів», де ідотами, яких обманює як міська влада, так і Московський патріархат, є ми з вами. А незаконним захопленням землі московськими попами в українських містах керують із Москви. 

«У Кремлі давно дали вказівку Московському патріархату будувати в Україні свої церкви. При цьому, за моєю інформацією, є спеціальні критерії, як це має відбуватись. Для цього у МП готують кадри, значна частина яких в Україну приїжджає з Росії. Ймовірно, перед цим вони проходять вишкіл у ФСБ, тобто серед них явно присутні представники російських спецслужб. А вже потім вони тут формально закінчують якусь богословську академію того ж Московського патріархату. А у Києво-Печерській Лаврі, на мою думку, є підрозділ, який опікується стратегічними питаннями щодо поширення МП в Україні. Це все, звичайно, узгоджується з Москвою. Місця для будівництва своїх храмів вони обирають залежно від того, що розташоване поруч. А це може бути чи то залізниця, чи перехрестя важливих для населеного пункту доріг. Будують храми у МП і поруч з військкоматами та церквами інших конфесій. Це робиться або з метою відстежити пересування військової техніки, військ ЗСУ або, якщо поруч є інша конфесія, то ослабити там її позиції.  Далі – вони домовляються з місцевою владою, зокрема керівниками міських чи селищних рад,  дають їм хабарі, щоб ті не помічали будівництва. При цьому на місцях депутати чи міські ради не можуть відкрито виділити МП землю, а тому розігрується ця комедія для ідіотів із самозахопленою землею, яку ніхто не може повернути. Це відбувається через те, що все заздалегідь узгоджено з владою та поліцією, а тому МП і ніхто не чіпає», – каже Олег Соскін.

Директор Інститут трансформації суспільства наголошує, що коли МП зводить свій храм, то зазвичай кількість їх прихожан не перевищує двох десятків людей. При цьому, за словами експерта, про схеми Московського патріархату чудово знає президент України Порошенко. Але нічого не робить, щоб протидіяти. 

«Коли храм вже є, то ці ж місцеві чиновники, яким російські агенти дали хабара, традиційно заявляють, що «церква ж уже побудована, ми не можемо знести храм, у нас же толерантність». Ви подивіться уважно, ця схема працює по всіх регіонах України. Не важливо Львів це чи Київ. Але таким чином в Україні створюють «гніздилище» для російських спецслужб», – наголосив експерт.

Проблему із Московським патріархатом та їхніми незаконними оборудками можна вирішити раз і назавжди, ліквідувавши цю структуру. Проте українська влада не поспішає це робити

«Хлопці, які розганяють будівництво храмів МП, перш за все, наражають себе на небезпеку. Адже за те, що вони захищають державницькі інтереси, їх можуть ще і посадити у в'язницю. Я думаю, що треба бити того, хто дозволив цьому храму з'явитись, хто не помічав будівництва, а це міські та селищні голови і поліція. Цих потвор, які годуються з державного бюджету, треба виводити з їхніх кабінетів на місце незаконного будівництва і класти їх перед цими екскаваторами і будівельною технікою. Нехай чиновники покажуть, як вони відстоюють інтереси громади. Плюс – зловити цього попа, що керує будівництвом, і передати поліції з умовою: або вони його арештовують, або буде суд Лінча. От тоді він все розкаже і про схеми, і про кремлівські гроші. Бо усі мають зрозуміти, що якщо МП хоче побудувати церкву, то це буде не просто храм. Це буде мілітарне угрупування та п'ята колона», – наголосив Олег Соскін.

 

P.S:

З проханням прокоментувати ситуацію щодо захоплення земельної ділянки на проспекті Червоної Калини, 89, «Вголос» звернувся з інформаційним запитом до Львівської міської ради. Відповіді ми наразі не отримали.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ