Не проста ситуація й на «Привокзальному ринку». Історія довкола нього у Львові розпочалася ще під час Революції Гідності та триває досі. Її дійовими особами є, як не дивно, підозрювані у сепаратизмі, наближені до Віктора Медведчука ліворадикальні громадські організації, депутати Львівської міської ради та, вже традиційно, Львівська міська рада в особі Андрія Садового.

Правоохоронці на «Привокзальному ринку». 2014 рік

Головні дійові особи рейдерського захоплення «Привокзального ринку»:

У 2014 році:

Шахрайка, яка, прикриваючись «Правим сектором», у 2014 році збирала з підприємців на ринках Львова «данину» – Оксана Козлова. Зараз нібито очолює чи просто представляє на мітингах Львівську обласну асоціацію Вільних профспілок. Раніше працювала у правоохоронних органах, але була звільнена. Згодом – захопила торговий павільйон на ринку «Торпедо», відмовившись платити за оренду.

Бойовики з ліворадикального угрупування «Автономний опір», членів яких Служба безпеки України підозрює у співпраці з Кремлем. Засновником «Автономного опору» є Євген Герасименко, псевдо – «Крот». Він родом з Росії, а саме з м. Петропавловськ-Камчатськ. Ця організація активно проповідує ліві ідеї, виступає за скасування приватної власності та проти євроінтеграції України.

Юрист громадської організації «Правовий простір» із Сєвєродонецька, у Львові представлялась юристом тієї ж Львівської обласної асоціації Вільних профспілок, Лариса Брильова. Її теж пов'язують із прокремлівською «п'ятою колоною» в Україні.

Валерій Гончаров – колишній КГБіст, звільнений з СБУ, відомий своєю прихильністю до проросійських ідей: «Свого часу він заснував юридичну фірму «Бі-Ай-Ем-Захід», безпосередньо пов'язану із медведчуківською компанією «Бі-Ай-Ем». Активно підтримував захоплення ринку.

Керівник ГО «Захист праці», який паралельно «підробляє» у російському «аналозі» ОБСЄ – CIS-EMO, що є фінансовим посередником між Кремлем і проросійськими організаціями в Україні. Також цей «захисник прав робітників» – поціновувач комуністичної теорії Карла Маркса та «історичних» трактатів Дмитра Табачника   Олег Верник. Він, за повідомленнями ЗМІ,  керував активістами, які у 2014 році здійснювали рейдерське захоплення ринку «Привокзальний».

Адміністрація ТОВ «Привокзальний ринок».

У 2017 році:

І знову ж таки – «Автономний опір», Львівська обласна асоціація Вільних профспілок. Львівська міська рада, зокрема Андрій Садовий та депутат ЛМР від БПП Сергій Івах.

Як це було. Схема рейдерського захоплення

26 лютого 2014 році все почалось з того, що антиукраїнські активісти з «Автономного опору» та Львівської обласної асоціації Вільних профспілок під явно комуністичними лозунгами, на кшталт «Земля – селянам, заводи – робітникам», прорвались на «Привокзальний ринок» у Львові. Ці молодики спортивної зовнішності тоді захопили частину ринку та проголосили її своєю. Далі – нібито «громадські активісти» починають активно захищати права «звичайних» працівників ринку від адміністрації. Мовляв, у вас побори, все незаконно і взагалі – тепер ми тут господарі. Людям, які орендують місця на ринку, бандоформування за підтримку обіцяє райське життя – ніякої плати ні за тарифи, ні за оренду. Не потрібно сплачувати й податки.  Частина маргінальних підприємців погоджується і так створюється ілюзія масового протесту.  

Керувала тоді бунтівними підприємцями одіозна активістка Оксана Козлова та її колега із міста Сєвєродонецьк Лариса Брильова. Їх разом із «Автономним опором» пов'язують із головою Всеукраїнської профспілкової організації «Захист праці» – Олегом Верником. У 2014 році активісти із Вільних профспілок, замість легальної адміністрації ринку, додумались навіть збирати кошти та видавати торговцям «Привокзального» фальшиві чеки.

Проте згодом громада Львова починає усвідомлювати, що тут явно не все так «солодко», як говорять ці «активісти», і починається контрспротив. Як наслідок, з'ясовується, що у цьому всьому є як російський слід, так і незаконні дії. Проти рейдерів розпочинається боротьба. Тодішня ще міліція – відкриває кримінальні провадження та запевняє, що ТзОВ «Привокзальний» ринок має усі законні права на нерухомість на Привокзальному ринку й має право здійснювати господарську діяльність. План рейдерів провалився.

Від аналогічної схеми так званої Львівської організації Вільних профспілок свого часу постраждала також підприємець, колишній директор ринку «Торпедо» Надія Ганусик. У коментарі «Вголосу» жінка розповіла, що так звана Львівська обласна асоціація Вільних профспілок під керівництвом тієї ж Оксани Козлової намагалася захопити і «Торпедо». Проте їм це не вдалось.

«Я уже не працюю на ринку «Торпедо». Але події щодо захоплення ринку в його законних власників Львівської асоціацією Вільних профспілок дійсно відбувалися. Тоді ми неодноразово зверталися до правоохоронних органів, щоб вони нам допомогли вирішити та розібратись у проблемі з так званими активістами. Всі матеріали щодо цієї справи є у Личаківському райвідділі поліції. Також ці справи є в обласній та міській прокуратурі. Свого часу ми зверталися навіть у Генеральну прокуратуру. Коли я була директором ринку «Торпедо», то «представники» Львівської обласної асоціації Вільних профспілок, зокрема Оксана Козлова, не платила за оренду місця на ринку «Торпедо», не сплачували ці члени «профспілок» жодних податків, як це має бути по закону. Я навіть більше скажу, велика частина цих «членів» на ринку «Торпедо» не були офіційно зареєстровані як підприємці», – розповіла «Вголосу» Надія Ганусик.

Відтак «Вголос» з інформаційним запитом щодо результатів розслідування про захоплення ринку «Привокзальний» у 2014 році звернувся до прокуратури та поліції Львівської області.

«Соломонове рішення» чи ЛМР у змові з активістами Медведчука?

А що ж Львівська міська рада? В час, коли рейдери захоплювали ринки, у мера Садового мовчали.  У 2014 році багато хто це пов'язував з тим, що, мовляв, Садовий теж хотів отримати дивіденди із рейдерського захоплення.

Після невдалої спроби захопити «Привокзальний», «Автономний опір» та ті ж Вільні профспілки у 2015, 2016 та 2017 роках активно пікетували Ратушу з вимогою забрати «Привокзальний» у його власників та передати ринок у комунальну власність.

У коментарі «Вголосу» тодішній захисник «Привокзального ринку», депутат Львівської міської ради  Валерій Веремчук зазначив, що проблему із цим підприємством потрібно було вирішити давно. «Скандали довкола «Привокзального» розпочалися ще за часів Майдану. У 2014 там були серйозні заворушення. Але зараз працює робоча група, в яку я не входжу. Але я певен, що там приймуть логічні рішення, оскільки ця група працює уже близько року», – зазначив Валерій Веремчук.

Рішення й справді знайшли:  Львівська міська рада, а надто Андрій Садовий та … депутат  Львівської міської від БПП Сергій Івах таки задумали довершити розпочате «активістами» та забрати «Привокзальний ринок» у підприємців, передавши його у комунальну власність. Мовляв, це влаштує всіх: і підприємців, і людей, що працюють на ринку, і «громаду Львова». Таке рішення було озвучене на засіданні комісії з врегулювання конфліктної ситуації на ринку «Привокзальний». Там же було прийнято низку рекомендацій, які будуть винесені на розгляд сесії Львівської міської ради.

«Комісією прийнято інші важливі рекомендації, які дозволять реалізувати концептуальну мету щодо створення комунального ринку, в тому числі: про розірвання орендних відносин по договору оренди ЦМК, умови якого не відповідають вимогам чинного законодавства; про передачу земельних ділянок в довгострокове користування фізичним і юридичним особам, які мають нерухоме майно на ринку у приватній власності», – заявив голова комісії ЛМР Сергій Івах.

«Вголос» поцікавився у директора ринку «Привокзальний» Віталія Гужви, що там думають про це «соломонове рішення».

Ви погоджуєтесь з тим, що для того, щоб припинити конфлікт з «активістами», потрібно віддати «Привокзальний» у комунальну власність?

Варто розібратись, а що ж це за «активісти» і що вони пообіцяли людям, які орендують на «Привокзальному» місця. За нашими даними, «Автономний опір» та Асоціація вільних профспілок Львівщини фінансується кумом Путіна – Віктором Медведчуком. Служба безпеки України у Львівській області обшукувала помешкання керівництва «Автономного опору» і знайшла там антиукраїнські матеріали. А їхні «активістки» які ще у 2014 році блокували роботу ринку та намагались його захопити – Оксана Козлова та Лариса Брильова відверто на судах говорили, що ринок – це майно взагалі «радянських людей». Бо розпад СРСР вони вважають нелегітимним. Ви розумієте, на чию користь зараз це все відбувається? А через місяць-два після передачі ринку в комунальну власність, Садовий віддасть «Привокзальний» комусь з людей Медведчука чи російським бізнесменам, бо, мовляв, невигідно місту мати таке підприємство. 

От для чого комісія Львівської міської ради 1 грудня прийняла рішення про скасування приватизації та передачі ринку в комунальну власність. Заберуть у нас – віддадуть «угодним».  

А все ж: що ці так звані активісти пообіцяли підприємцям, які орендують місця на ринку?

Для початку, на ринку «Привокзальний» легально працює 950 людей, тобто у них є всі необхідні документи, вони сплачують податки, у цих підприємців є наймані працівники, які теж офіційно працевлаштовані. Але є близько 30-50 торговців, які з 2014 року відмовляються платити за оренду, тарифи та податки. Вони не мають жодних документів, які б дозволяли їм вести підприємницьку діяльність. До слова, пригадуєте скандал, коли львів'яни отруїлись копченою скумбрією, купленою на «Привокзальному»? Так-от: її продавала жінка, яка торгувала у тій частині ринку, що її нелегально захопили. Продавчиня зіпсованої скумбрії, до речі, була активною діячкою цього об'єднання Вільних профспілок. Наскільки нам відомо, Асоціація вільних профспілок за підтримку під час їхніх акцій пообіцяла цим торговцям, що вони нічого не платитимуть: ні оренди, ні податків. Тобто, заробляють вони за принципом капіталізму, а живуть, ніби за часів комунізму.

У Львівській міській раді кажуть, що у ТОВ «Привокзальний» ринок потрібно забрати, бо у вас нібито немає права користуватись землею та майном. Чи так це?

Земельна ділянка, на якій розташовано ринок, була закріплена за товариством на праві користування ще у 2001 році на підставі відповідного Договору оренди. Коли у 2011 році термін дії відповідного Договору добіг до кінця, ми в установленому законом порядку звернулись до ЛМР із проханням продовжити його дії. Але до сьогоднішнього дня розгляд питання блокувався чиновниками Львівської міської ради під різними надуманими приводами, незважаючи на те, що усі необхідні документи вчасно були подані товариством. 

Щодо користування майном – необхідно зазначити, що товариству на території Ринку на праві власності належать об'єкти нерухомого майна загальною площею близько 4 тисяч квадратних метрів. Окрім цього, товариству на праві оренди належать приміщення так званого м'ясного корпусу площею близько 2,5 тисяч квадратних метрів, щодо яких ще у 2009 році Львівською міською радою товариству було надано дозвіл на приватизацію шляхом викупу. Однак, незважаючи на наявність такої ухвали, а також низки рішень судів різних інстанцій, які зобов'язують ЛМР виконати власне ж рішення та укласти з Товариством відповідний договір купівлі-продажу цих приміщень, чиновники Львівської міської ради всіляко ухиляються від виконання цих рішень. Натомість за вказівкою Садового було створено робочу групу. Вони три роки пропрацювали і не напрацювали жодного рішення. Не було зроблено ніяких кроків задля врегулювання конфлікту. А буквально у п'ятницю, 1 грудня, робоча група Львівської міської ради вирішила скасувати ухвалу Львівської міської ради про надання згоди на приватизацію від 2009 року!!! На яких підставах? Що це, як не рейдерство?

Нам постійно закидають, що товариство сплачує мізерно малу плату за користування нерухомим майном (близько 25 тисяч грн на місяць за приміщення «м'ясного корпусу»). Але при цьому чомусь усі «забувають», що ми мали би набути це приміщення у власність ще у 2009 році, натомість змушені протягом вже 8-ми років вносити плату за користування цим майном (а це близько 2 млн гривень, сплачених у вигляді орендних платежів за цей період), замість того, щоб спрямувати ці кошти на його реконструкцію та оновлення.

Зрештою, я не розумію: навіщо місту комунальний ринок? Подивіться, у якому стані наші комунальні підприємства, які корупційні схеми таким чином створюють у міській раді? Усім відомо, що комунальні підприємства Львова – це розсадник корупції.

Питання, чого хочуть у Львівській міській раді: зробити щось добре для Львова чи для себе? Знаючи, як у нас робляться справи, з нами вони скасовують договір приватизації, щоб ринок став комунальним, після того остаточно «доб'ють» Привокзальний та продадуть комусь за копійки, натомість щось побудують на місці ринку.

 

На ваш погляд, які «апетити» у міської ради на «Привокзальний»?

Питання, чого хочуть у Львівській міській раді: зробити щось добре для Львова чи для себе? Знаючи, як у нас робляться справи, з нами вони скасовують договір приватизації, щоб ринок став комунальним, після чого остаточно «доб'ють» Привокзальний та продадуть комусь за копійки. А ті, своєю чергою, щось побудують на місці ринку – супермаркет або й висотку, наприклад.

А, може, це і на краще? Погодьтесь, тротуари біля ринку захаращені товарами від стихійних продавців, там  немає де паркуватись. Та й торгові павільйони, м'яко кажучи, не у кращому стані…

Так, ми знаємо про проблеми ринку. А тому плануємо вкласти у цей ринок кошти і провести там повне оновлення. У нас вже є інвестор, який будував аналогічні проекти у Києві та країнах Європи.

Ми, як власники «Привокзального», усвідомлюємо, що в такому форматі, як зараз, цей ринок не може надати відвідувачу та продавцю повний спектр послуг. Ринок потрібно розвивати, і це з бізнесової точки зору правильно, бо якщо ринок подобатиметься покупцям, значить туди, йтимуть кошти, а значить, і ми зароблятимемо.

Садовий пообіцяв селянам безплатні місця на ринку, але з точки зору економіки – це неможливо, бо тоді це підприємство стане дотаційним. Нагадаємо, Садовий вже обіцяв безкоштовні маршрутки, закрити Грибовицьке сміттєзвалище та побудувати сміттєпереробний завод, а що з цього зробив?

 

Що хочете змінювати?

У роботі «Привокзального» ми орієнтуватимемося на селян та фермерів, малих підприємців, які біля Львова виготовляють свою екологічну, крафтову, органічну продукцію. Ми хочемо їх залучити до торгівлі на ринку, забравши з вулиці. Хай платять в день 5 гривень – це теж кошти. Це той орендар, на якого ми орієнтуватимемось.

Інший аспект, «Привокзальний» – це ринок біля вокзалу, його бачать туристи, які їдуть до Львова, і ми хочемо, щоб вони бачили не бабусю, яка продає на тротуарі, а сучасний торговий комплекс. У нас є інвестиційний проект, у нас є проект реконструкції ринку. І Садовий про це добре знає. Адже свого часу, коли ми укладали договір приватизації,  Андрій Іванович нам дуже наполегливо рекомендував скористатись послугою його компанії «Зелемінь». Власне, вони нам і розробили проект реконструкції ринку. Зараз у нас вже є інший проект, який передбачає також облаштування підземного паркінгу та підземного переходу, щоб люди не бігали по Городоцькій. Також плануємо на «Привокзальному» надати окреме місце для селян з можливістю облаштуванням там нічного ринку. Бо люди з сіл у Львів приїжджають переважно о 4-5 годині ранку і просто чекають. Ми не збираємось конкурувати із супермаркетом, ми розуміємо, що це не наш формат. У Львові немає якісного ринку, де можна купити продукти від виробника. А ми це хочемо запропонувати. Переформатовувати ринок ми плануємо без його закриття у три етапи. І через 3-5 років цей проект має бути реалізований

Але ні – Андрій Іванович вирішив, що потрібно припинити це все. Він пообіцяв селянам нібито безкоштовні місця на ринку, але з точки зору економіки – це нонсенс, бо тоді таке підприємство стане дотаційним.

Нагадаємо, Садовий вже обіцяв безкоштовні маршрутки, закрити Грибовицьке сміттєзвалище та побудувати сміттєпереробний завод. А що з цього зробив? До речі, кінцеву зупинку приміських маршруток до «Метро» перенесли саме тому, щоб ринок «Привокзальний» вмирав. Міська рада робить транспортні розв'язки до всіх супермаркетів, а від ринків забирає.

Отже, виникають далеко не риторичні питання: чому Львівська міська рада підігрує рейдерам, яких, ймовірно, фінансує кум Путіна – Віктор Медведчук? Чому в Садового дозволили торговцям, які не мають жодних документів на ведення підприємницької діяльності, й надалі не платити ні оренди, ні податків? Хто насправді виграє від передачі ринку «Привокзальний» у комунальну власність? Чи не настав час впритул втрутитись у цю ситуацію правоохоронцям?

З економічного погляду, без всякого сумніву, підприємство найкраще розвивається тоді, коли воно знаходиться у приватній власності.

Коментар для «Вголосу»

То ж за яких умов підприємство може розвиватись краще – коли воно є приватним чи комунальним? Про це «Вголос» запитав у київського економіста Олега Соскіна:

«З економічного погляду, поза всяким сумнівом, підприємство найкраще розвивається тоді, коли воно знаходиться у приватній власності. Пояснюю чому: є два види власності – публічна та приватна. Публічна поділяється на підвиди – це державна власність та комунальна. Комунальна – це власність громад. Підприємство, незалежно у якій воно формі власності працює, повинно приносити прибуток. Якщо приватним власником підприємство використовується для отримання прибутку – формується капітал, відповідно платяться податки і все працює прозоро. А корупція ж виникає за тих умов, коли є тільки комунальна та державна власність. На основі приватної власності корупція не може виникнути. З приватною власністю проблема може виникнути лише тоді, коли приватник із підприємця стає монополістом. І у цьому полягає роль місцевої влади – вони не повинні дозволяти одному виробнику чи підприємству монополізовувати конкретну галузь чи сферу діяльності. Має бути конкуренція серед приватних підприємців, бо таким чином знижуватимуться ціни для споживачів.

На мою думку, комунальними та державними мають бути лише стратегічні для міста чи то держави об'єкти. А це – водоканали чи обленерго. Все інше має бути у приватній власності. Бо приватна власність є найефективнішою з точки зору капіталістичної економіки».

Марія Чижевська, Вголос

P.S:

На електронну адресу «Вголосу» після публікування матеріалу прийшов лист від «Автономного опору». Публікуємо його без правок:

«У березні-квітні 2014 року наші активісти допомагали працівникам «Привокзального ринку», які тоді повстали проти поборів адміністрації ринку і на хвилі протестів Майдану та відчуття, що щось таки може змінитись почали активну боротьбу. Про це ми тоді писали тут.

Кілька разів на працівників нападали «тітушки», афілійовані до однієї партії, яка на той час мала більшість у Львівській міській раді та міліція. Саме у ці моменти наші активісти долучались до захисту мирних зібрань та працівників «Привокзального».

З того часу минуло три з половиною роки і працівники таки домоглись того, що ринок стане комунальним та податки вони платитимуть місту, а не в кишеню незрозумілим особам, а земля під ринком хоча б ще на якийсь час не буде під загрозою рейдерського захоплення. Ми у цих процесах участі не беремо вже три роки, але тішимось, що мали стосунок до справедливих процесів.

Однак, після того, як відповідне рішення було прийняте, на сайті «Вголос» з’явилась публікація, яка містить багато епітетів та звинувачень у нашу сторону.

Зокрема, мова кілька разів іде про «підозрювані у сепаратизмі, наближені до Віктора Медведчука ліворадикальні громадські організації», а пізніше нас звинувачують уже напряму: «Бойовики з ліворадикального угрупування «Автономний опір», членів яких Служба безпеки України підозрює у співпраці з Кремлем».

Так от, вважаємо за необхідне повідомити, що наша організація складається з активістів, а не бойовиків і жодного з наших членів Служба Безпеки України не підозрювала і не підозрює у співпраці з Кремлем. Зокрема, під час обшуків, котрі відбувались у нас в жовтні 2017 року, жоден активіст офіційно затриманий не був і звинувачення нікому не висувалось, а в ухвалі слідчої судді мова ішла про те, що ми поширюємо повідомлення з критикою діючої влади та закликами до соціальної революції.

Далі по тексту авторка бере коментар у Віталія Гужви, який назвався директором ринку «Привокзальний».

Він зокрема стверджує наступне: «За нашими даними, «Автономний опір» та Асоціація вільних профспілок Львівщини фінансується кумом Путіна – Віктором Медведчуком. Служба безпеки України у Львівській області обшукувала помешкання керівництва «Автономного опору» і знайшла там антиукраїнські матеріали».

Це відверта брехня, яку розповсюджують багато невідомих нам осіб. Або п. Гужву наділили брехливою інформацією, або він сам відвертий брехун. Під час обшуків у наших активістів, СБУ не знайшла жодних антиукраїнських чи заборонених матеріалів чи предметів. Щодо давньої казочки про фінансування Медведчуком, то її навіть коментувати не хочеться. Нехай би хоч раз хтось надав докази.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ