[media=149923,149924,149925] 

Як вдалось з'ясувати «Вголосу», організатором цієї конференції є керівник «Російського культурного центру» в Луцьку Ольга Саган.  Саме вона, привізши з собою близько сотні жінок, мала провести конференцію, закликати до миру, ймовірно, у російській інтерпретації.

Окрім того, на цій конференції повинна була відбутись презентація книги «Волинський пантеон. Схід-2015». Проте проти цього опусу рішуче виступили АТОвці. Українські захисники наголошували, що ця акція є провокацією, яка має на меті дискредитацію України та Львова. Після словесної перепалки з учасниками форуму та воїнами АТО, Служба безпеки України припинила проведення дійства. Саму організаторку заходу працівники СБУ допитували добру годину. 

«Раб Ольги Саган»  і мовчанка СБУ

Коли керівника «Російського культурного центру» уже мали вивести із конференц-залу готелю, де з нею спілкувалися представники спецслужби, до журналіста «Вголосу» підійшов російськомовний чоловік, який заявив, що жодних коментарів для преси не буде, оскільки у цій країні вони не довіряють журналістам. На прохання представитись чоловік глумливо відповів, що він «Іван – раб затриманої». Після того, як співробітники СБУ вивели очільницю луцького «Російського культурного центру», єдине, що вона повторювала, це те, що «її підставили».

При цьому співробітники СБУ від будь-яких коментарів відмовлялися, забороняючи при цьому знімати навіть те, як вони проводять до автомобіля Ольгу Саган.

Журналіст ІА «Вголос» все ж намагався поспілкуватись із «рабом Ольги Саган» Іваном. На запитання, чому луцький «Російський культурний центр» проводить своє засідання саме у Львові, чоловік відмовився відповідати, аргументуючи це тим, що «де хочуть, там і проводять».

«Я вам пояснюю, це мав бути «Форум за мир». За мир в усьому світі. Не встигли нічого сказати. А мав бути показ фільму про «Дебальцево», де є ролик із програмної промови Президента, де він пропонував мільйон гривень страховки. На «Youtoobe» є, подивіться. Також ми планували провести презентацію книги про загиблих в АТО волинян, рівнян та львів'ян», – заявив представник Ольги Саган.

На уточнююче запитання, а як він уявляє собі «мир» в час, коли  Росія окупувала наші території і чому воїни АТО проти їхнього заходу, відповів: «Бо я за людей, а територія – це поле. Я не знаю, чому приїхала СБУ».

Попри такі заяви ні учасників конференції «Російського культурного центру», яких двома автобусами привезли у Львів з Волинської області, ні самого «раба Івана» львівські правоохоронці, навіть не допитавши, відпустили.  

На завершення розмови, Іван все ж заявив, що книгу вони все одно презентуватимуть, щоправда завтра. Місце проведення при цьому він відмовився називати

Готували провокацію

У львівському готелі «Жорж», де мала відбуватись конференція луцького «Російського культурного центру», у розмові з кореспондентом «Вголосу» розповіли, що погоджуються із позицією активістів та воїнів АТО Львівщини – мовляв, це була цілеспрямована провокація. За словами адміністратора готелю, вони самі стали заручниками брехні Ольги Саган та її поплічників.

«Сьогодні у нашому готелі був запланований захід, для якого напередодні орендували зал. Як нам повідомили орендарі, це мав бути «форум жінок» під назвою «Львів – місто героїв». Про те, що щось тут не так, стало зрозуміло, коли перед початком заходу до нас звернулись представники силових структур. Вони попросили надати їм приміщення для їхніх працівників у формі. Ми, звісно, погодились. Працівник Нацполіції  нам пояснив, що це потрібно для того, щоб забезпечити правопорядок – мовляв,  вони очікують якихось провокацій на цьому нібито форумі жінок», – сказав керуючий готелем «Жорж» Костянтин Корнєєв.

Згодом, за словами керуючого, стало зрозуміло, що орендарі його обдурили: насправді вони розпочали презентацію сумнівної книги, а не заявлений форум «Львів – місто героїв».

«Коли у зал, де мав проводитись захід, зайшла перша група учасників, тоді ж зайшли представники АТОвців. Почалися словесні перепалки. В результаті виявилось, що в ході проведення заходу несподівано змінилась його тема. Зокрема, його учасники, представники з Волині, раптом вирішили презентувати якусь книгу, котра, як потім виявилось, містила антиукраїнську тематику. Відтак наше підприємство, яке забезпечує послуги конференц-сервісу, у цій ситуації стало заручником брехунів», – зазначив К. Корнєєв.

Він також зауважив, що якби був заздалегідь обізнаним у тому, що насправді мають презентувати у конференц-залі готелю, яким він керує, то б ніколи б не допустив цього.

«Орендарі нам казали, що це нібито патріотичний захід, а виявилось усе навпаки. У нас щомісяця відбувається близько сотні дійств, ми не можемо перевіряти кожен. Якби нас попередили, ми б, звісно, ніколи не допустили цього шабашу. Але представники правоохоронних органів про все нам сказали чомусь вже фактично у ході дійства. Чому? Для мене це загадка», – додав Костянтин Корнєєв.

 

І справді, у цій ситуації виникає щонайменше два питання. Перше: чому правоохоронні органи та спецслужби на четвертому році війни з Росією фактично «проморгують» організацію таких заходів? Друге: якщо ж вони таки знали про підготовку цієї акції заздалегідь, то чому не припинили її ще на організаційному етапі, а натомість влаштували шоу у львівському готелі?

Додамо також, що за інформацією щодо заходу, організованого луцьким «Російським культурним центром», кореспондент «Вголосу» телефонним дзвінком звернувся в прес-службу Служби безпеки України у Львівській області. Проте, на жаль, там нас зустріли тишею.

 

Марія Чижевська, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ