Головний лікар Великомостівської лікарні: тиск на колектив і корупція

Одним із найскандальніших медичних закладів на Львівщині є лікарня у м. Великі Мости Сокальського району. Там ще у грудні 2017 року колектив медзакладу з наріканням на корупцію та свавілля керівництва звернувся до Львівської облдержадміністрації, Сокальської райдержадміністрації та у ЗМІ. Червоноградське видання «Кристинопіль. Інфо» з посиланням на власні джерела повідомляло, що працівники Великомостівської районної лікарні нарікали на те, що головний лікар Ігор Дем'янчук не виплачує їм зарплат та звільняє з роботи медперсонал без вагомих на те правових підстав. Про достовірність цієї інформації «Вголос» запевнив місцевий журналіст, який займався дослідженням цієї проблеми.

Все почалося з того, що у лікарні тривалий період не платили за нічні чергування, а коли медперсонал створив ініціативну групу, яка вимагала розрахуватися із людьми, то розпочався тиск на працівників лікарні. Як стверджують джерела «Вголосу», головний лікар розмовляв з кожним з працівників медичної установи, щоб ті відкликали свої підписи. Коли такі дії не дали жодного результату, Ігор Дем'янчук посилив свій тиск на лікарів, після чого багато молодих працівників були змушені звільнитися «за власним бажанням».

«Після низки перевірок медпрацівникам таки почали платити за нічні чергування, але головний лікар поводився і надалі агресивно щодо медичного персоналу лікарні: підвищував голос, зобов'язував підписувати юридично непідготовані розпорядження, видавав накази щодо оголошення доган, у той час, коли працівник лікарні перебував у відпустці, проводив необґрунтовану перевірку медичної документації без присутності лікарів і без відповідного наказу на проведення цієї перевірки, вилучав медичну документацію. Керівництво лікарні здійснювало постійний збір коштів на потреби медзакладу  з працівників та з населення, яке обслуговує ця лікарня, мотивуючи недостатньою кількістю виділених з бюджету грошей і вимушеним кроком для того, щоб не закрилася лікарня у місті Великі Мости», – йшлось у заяві медичних працівників.

Головний лікар Великомостівської лікарні присвоїв 70 тисяч грн ?

Та це ще не все. У 2017 році для участі в обласному конкурсі мікропроектів головний лікар Великомостівської лікарні збирав кошти з колективу: по 500 грн з лікаря, 300 грн – з медсестри, 150 грн – з санітарки. Як стверджує джерело «Вголосу», після програшу лікар «забув», куди поклав зібрані кошти. І лише 1 червня 2018 року під час проведення конкурсу на посаду головного лікаря Великомостівської міської лікарні, очільник медзакладу Ігор Дем'янчук заявив, що поклав усі гроші на свій особистий рахунок.

Цю інформацію ми намагались підтвердити чи спростувати у Великомостівській міській раді, яка, відповідно до відкритих джерел, є засновником лікарні. Проте зателефонувавши у приймальню міського голови, ми почули, що про конфлікт у лікарні у них «немає кому коментувати».

«Я вперше таке чую. Нічого не можу сказати», – відповіли «Вголосу».

Варто зауважити, що у 2015 році головний лікар Великомостівської лікарні балотувався на посаду депутата місцевої ради. Тоді його висував Блок Петра Порошенка.

А що у декларації?

Прикметно те, що у електронній декларації головного лікаря повідомлення про 70 тисяч гривень громади немає. Натомість, як йдеться в декларації, Ігор Дем'янчук у 2014 році у м. Великі Мости придбав житловий будинок площею 370 квадратних метри, гараж площею 38,4 метри квадратних, та 0,18 гектарів землі.

Їздить головний лікар на автомобілі Suzuki Grand Vitara 2011 року випуску. За даними відкритих джерел, вартість авто становить від 11 до 16 тисяч доларів.

Такі статки головний лікар нажив, заробляючи 136 113 грн на основному місці роботи та 6000 грн за сумісництвом.

Що далі?

У коментарі кореспонденту «Вголосу» секретар Великомостівської міської ради Роман Кісілевич зазначив, що у під час проведення конкурсу на посаду головного лікаря Великомостівської лікарні кандидатуру Ігоря Дем'янчука ніхто не підтримав.

«Конкурс на посаду головного лікаря Великомостівської лікарні уже завершився. Участь у ньому взяли двоє осіб: теперішній головний лікар, який був на цій посаді п'ять років, та інша особа. Теперішній головний лікар на цьому конкурсі не набрав жодного голосу. Перемогла інша особа, її підтримали 6 з 7 присутніх. Тепер, зважаючи на рекомендацію конкурсної комісії, переможця мають затвердити на сесії Великокомтівської міської ради», – розповів Роман Кісілевич.

Як вдалося дізнатись «Вголосу», у конкурсі на посаду керівника лікарні у м. Великі Мости перемогла працівниця того ж медзакладу, дільничний лікар-терапевт Ольга Мельник. Цю інформацію вона підтвердила у коментарі «Вголосу».

«Я брала участь у конкурсі на посаду головного лікаря, я у ньому перемогла. Про доповідь мого конкурента мені нічого невідомо, оскільки кожен з кандидатів на цю посаду заслуховувався індивідуально», – сказала Ольга Мельник.

Найважливіше – попереду. Чи зможуть депутати Великомостівської міської ради проголосувати за кандидата на посаду головного лікаря, який переміг під час конкурсу? 

Марія Чижевська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ