Корпоративні конфлікти – не вельми цікава тема: кому цікаво продиратися крізь хащі параграфів договорів і юридичних хитросплетінь? Однак, перед Вами розповідь про цей типовий конфлікт.

І на це є дві причини. По-перше, для багатьох читачів добре знайомим є об’єкт конфлікту – ТзОВ, власники якого мають безпосереднє відношення до газети «Експрес», а по-друге – продовжується дослідження теми «Журналіст у бізнесі» (один із співвласників є редактор газети «Експрес» Ігор Починок – засновник рекреаційного центру для журналістів і борець з несправедливістю).

«Я не порушую закони. Мені немає що приховувати, я відкритий до будь-яких журналістських розслідувань моїх справ, готовий надати всі необхідні документи будь-якому прокурору, будь-якому журналісту, кого це цікавитиме», – заявив він нещодавно на Українській правді.

Схема даного корпоративного конфлікту просто класична: через збори акціонерів збільшується статутний капітал, одного із співвласників про збори попередити «забувають», без його відома вносять зміни в статутні документи і вже незабаром до слова співучасник додається частка «екс». Зрозуміло, що такі прості й навіть банальні схеми можуть бути ефективними тільки за двох обов’язкових умов: відсутності совісті та наявності підтримки з боку влади.

У Починка завжди було все нормально і з першим (власний бізнес Починка, наприклад, стартував з одного відомого львівського видання, от тільки інші його засновники – відомі львівські журналісти – чомусь при цьому залишилися ні з чим) і з другим – завжди вмів жити з владою, то йдучи їй назустріч, то лякаючи розголосом різних неприглядних сторін її діяльності.

Саме тому панові редактору вдалося порівняно просто і без сумнівів позбавитися свого партнера, людину не наївну і зовсім не новачка у бізнесі, до того ж, яка реально доклалась до зростання статків медіа-імперії. Ось як це було.

У розпорядження Вголосу потрапили копії судових рішень, а також скарга в Прокуратуру Львівської області одного з учасників ТзОВ «Видавнича група «Експрес» (Х.), якому належить частка статутного капіталу – близько ¼.

Короткий зміст скарги в прокуратуру: 12 квітня 2010 року учасник Товариства Х. отримує повідомлення від директора ТзОВ «Видавнича група «Експрес» Ігоря Починка про загальні збори акціонерів, які відбулись … за місяць до того – 12 березня. У листі Х. просять завітати до нотаріуса та завірити нову редакцію статуту. А на цих зборах «Видавнича група «Експрес» змінила назву на ТзОВ «Супердрук» та місцезнаходження.

Рішення даних зборів оскаржено Х. і зараз знаходиться на розгляді в господарському суді.

Далі ще цікавіше: 2 червня Х. отримує повідомлення про проведення зборів акціонерів 16 червня з двома пунктами в порядку денному: про припинення діяльності Товариства і про затвердження складу ліквідаційної комісії. Того ж дня приходить наступне повідомлення від ТзОВ «Супердрук» – про відкликання повідомлення про проведення зборів. На цьому розсилка «спаму» від «Супердруку» не припинилась, фінальне повідомлення інформувало – 18 червня відбудуться збори акціонерів, на яких Х. виключать зі складу учасників товариства.

Насправді це далеко не поодинокі приклади порушення закону з боку «Експресу» та Ігоря Починка.

Х. також оскаржив у суді рішення інших загальних зборів Товариства – від 20 лютого 2009 року і суд визнав його претензії законними (рішення господарського суду Львівської області по справі від 07.05.2009 р. залишено без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду 17.08.2009 року).

Учасник Товариства також змушений був через суди добиватись інформації про діяльність товариства, адже ТзОВ не надало цю звітну інформацію за період 2001-2008 рр. Наприкінці березня 2010 року Вищий господарський суд виніс остаточну постанову в цій справі на користь Х. Проте, станом на сьогоднішній день, всупереч вимогам, встановлених ст.124 Конституції України, рішення суду по цій справі ТзОВ «Видавнича група «Експрес» не виконало. А невиконання рішення суду в Україні, як відомо, тягне за собою кримінальну відповідальність.

На розгляді у судах також зараз знаходяться судові позови Х. про його незаконне звільнення з керівних посад у Товаристві та невиплату заборгованості по зарплаті.

Нагадаємо, що для Починка порушення законів уже давно стало звичною справою. Це він, прикриваючись ідеєю створення Центру рекреації для журналістів, незаконно приватизував декілька гектарів землі в урочищі Вишенька Звенигородської сільради Пустомитівського району.

Попри нещодавні гучні заяви нової влади про десятки випадків незаконної приватизації в цьому районі Львівщини, чомусь ніхто із високопосадовців жодним чином про це не згадав. Ігор Починок також звів на цих землях самобуд. Справа щодо цих незаконних дій бізнесмена-журналіста зараз перебуває на розгляді суду і неправомірно затягується.

Головний журналіст газети «Експрес» за безцінь приватизував будинок дитячого садочку неподалік від центру Львова, в той час коли малечам не вистачає місць у дошкільних установах міста. Однак цей факт також чомусь замовчується владою міста.

Що ж, давно відомо, що в Україні перед законом не усі рівні. Когось від його дотримання убезпечує депутатське звання, а декого – посвідчення журналіста.

Далі буде...

фото: museum-online.ru

ІА "Вголос": НОВИНИ