Лікувальні властивості термальних джерел відомі  ще з часів Римської імперії. Термальні води Закарпаття за температурою коливаються від +30 ° С до +80 ° С. Вони надзвичайно цілющі та лікують від різних хвороб. Вода багата на залізо, натрій, калій, йод і фтор, здатна винищувати більшість бактерій.

Купання в термальних водах дуже позитивно впливає на організм і має виражені лікувальні властивості:

- сприяє швидкому відновленню після операцій та захворювань;
покращує обмін речовин;

- знімає стрес, розслабляє, покращує загальний психофізичний стан;

- лікує серцево-судинні захворювання;

- відновлює гормональний баланс організму;

- лікує шкірні захворювання;

- допомагає при головному болю і болю в суглобах.

Косино: де його шукати

Знаходяться термальні води в с. Косонь  Закарпатської області Берегівського району на території 200-річного дубового гаю.

Добиратися найкраще власним транспортом або у складі екскурсійних груп. Біля самого комплексу розташована чимала стоянка для авто. Інформацію щодо вартості послуг можна знайти на офіційному сайті. Вхідний квиток з однієї людини коштуватиме орієнтовно 200-250 гривень.

Щоб зайти на територію, потрібно заплатити у касі і отримати електронний браслет. З його допомогою визначається тривалість перебування відпочивальника на території, у саунах, відчиняється шафка й оплачуються  товари та послуги.

Термальні та прісні басейни Косино

На території діють декілька басейнів з термальною водою і зі звичайною прісною. Їх дуже легко відрізнити: дно і стіни викладені відповідно жовтою або червоною і синьою плиткою. У термальних басейнах є зони з бульбашками джакузі, різноманітні труби з водою під тиском для масажу. В одному з прісноводних басейнів є водяний бар, в якому можна посидіти опустивши ноги у воду й одночасно купатися. Майже всі басейни мають зони з різною глибиною. Винятком є басейн для плавання, глибина якого більша, ніж 1,5 м.

Доволі цікавим засобом оздоровлення є ванна Кнайпа – кількаметровий мілкий басейн, розділений на смуги з термальною і звичайною водою. Його дно басейну викладено галькою. Для лікувального ефекту потрібно пройти коло у воді, постоявши по хвилині у кожній зоні. Таким чином ванна має подвійну дію — контрастні процедури і рефлекторний масаж стоп. Чергування гарячої та холодної води призводить до розширення судин, поліпшення кровопостачання, позитивно впливає на імунну  та нервову системи, зменшує біль у стопах.

Окрасою та своєрідною візитівкою  Косино є незвичайний фонтан — гігантський золотий кран, що висить у повітрі і виливає у басейн під собою потужний потік води.

Крім цього, по чотирьох кутах басейну розташовані менші фонтани з ароматизованою кольоровою водою: традиційна біла посудина паленки, філіжанка кави, кухоль пива і пляшка вина. Кожен із концептуальних фонтанів має навіть запах подібний до вина, пива або кави. Тож бажаючі можуть поніжитися в улюбленому напої.

Саун багато не буває

Римська, угорська, евкаліптова, соляна, трав'яна, хамам, кріосауна –  загалом сім саун на будь-який смак, які гордо називаються «Королівськими». Тож можна попаритися у традиційній лазні, подихати ефірними оліями, релаксувати у загадковій «лисячій норі», обливатися крижаною водою.  Єдине — варто пильнувати за часом, оскільки у вартість квитка входить обмежений час перебування у сауні – півгодини.

Їсти, пити, засмагати

Навколо басейнів достатня кількість безкоштовних шезлонгів, тож є де посидіти й полежати на сонці. Поїсти можна у ресторані на території. Окремо  є водяний бар у басейні, кальянний бар, ятки з морозивом, десертами. На території саун є безкоштовні питні фонтанчики.

Якщо не хочете доплачувати, потрібно слідкувати за часом, щоб не перебрати оплачених годин. Згідно правил комплексу заборонено приходити у нетверезому стані, приносити продукти харчування, напої, проводити тварин, приносити предмети зі скла. Рушник потрібно мати власний. На території є чисті туалети, роздягалки, душові кабінки.

Пекельний пейзаж для райської насолоди

На Закарпатті також відроджується призабутий вид відпочинку й оздоровлення – купання в чанах. Одним із затишних куточків для таких процедур є с. Лумшори Перечинського району. Лікування мінеральними водами тут проводять ще з XVIІ ст. Природа тут просто дивовижна — гори, ліси, гірська річка, чисте повітря.

Місце для чанів також не менш естетичні: дерев'яна хатинка з частково перекритим дахом; величезний казан у підлозі, а під ним — вогнище. Десяток сходинок до холодної гірської річки. Декілька «грішників», що поволі варяться у чані. Періодично хтось із них вистрибує з чану і стрибає у крижану воду, а потім повертається. Це – типова оздоровча процедура.

Вода у чанах мінеральна, яку закачують із свердловини. В один поміщається 5-8 чоловік одночасно. Воду нагрівають до комфортної температури — близько 40-42 градусів. Температуру можна самостійно регулювати відкриваючи кран з холодною водою. Для оздоровчого ефекту потрібно  чергувати кількахвилинне сидіння у чані й занурення у холодну гірську річку. Такі процедури покращують діяльність опорно-рухового апарату і нервової системи. Крім цього, купання дуже приємне і розслабляюче.

Також місцеві підприємці пропонують поживання, харчування, апітерапію, зокрема модні тепер лежаки на вуликах.

Їхати чи ні?

Від невеличкої подорожі термальними купелями можна отримати багато незабутніх, позитивних вражень. Комплекс Косино виглядає цілком по-європейськи і постійно розвивається. Лумшори просто створені для втечі від напруженого ритму сучасного життя. Не потрібно летіти у далеку Ісландію чи виробляти візу в Угорщину. Корисне і приємне зовсім поруч на рідній землі.

Наталія Майданюк, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ