Проект «Кожен має право на працю: партнерство заради покращення можливостей працевлаштування молодих людей з особливими потребами» Фонду «Східна Європа» реалізували на Львівщині й Луганщині для випробування моделі працевлаштування молоді з інвалідністю у різних соціальних, культурних, економічних та географічних умовах.

Як повідомив виконавчий директор фонду «Східна Європа» Віктор Лях, даний проект створив ефективну модель партнерства органів влади, бізнесу та громадських організацій, яка покликана сприяти вирішенню проблем соціальної інтеграції та працевлаштування і професійної підготовки молоді з інвалідністю.

«У нас досить складні проблеми з неповносправною молоддю, але, залучивши різні установи, ми намагаємося їх вирішити. Також, як результат нашої роботи, ми видали посібник «Практичні питання працевлаштування та зайнятості осіб з інвалідністю», який стане національним здобутком», - сказав він.

За словами координатора проекту Елеонори Обідіної, проект в основному був спрямований на роботу з неповносправною молоддю, роботу з громадськими організаціями та з командою тренерів. «Робота з молоддю, а це круглі столи, консультації, тренінги, допомагала їм повірити в себе і проявити себе хорошими фахівцями в тій чи іншій сфері», - додала вона.

«Проект показав, що по-перше – молодь може без проблем працювати в громадських організаціях. Це, так звана, самозайнятість, коли неповносправні люди можуть об’єднуватися в громадські організації, писати проекти і під них заробляти кошти. Тренінг по самозайнятості в нас пройшло 60 осіб. По-друге – молодь може працювати і на підприємствах», - розповів голова Товариства «Зелений хрест» Олександр Волошинський.

Загалом під час проекту «Кожен має право на працю…», за словами Волошинського, було підготовлено 22 тренери, які працюють з неповносправними, залучено до навчань 372 особи з інвалідністю, взяло участь у ярмарках вакансій понад 250 осіб, залучено до діяльності 17 НДО, охоплені інформаційною підтримкою 21 район області.

«Після ярмарків вакансій ми побачили, що не всі хочуть зареєструватися, по тій причині, що багато хто не вміє писати, багато не розуміють куди їх хочуть записати, бояться заповнити анкету, хоча після цих ярмарків 56 осіб знайшли роботу на підприємствах», - пояснив Волошинський.
Як розповіла голова Львівського добровільного товариства захисту дітей-інвалідів «Надія» Марія Шмигун, всі неповносправні особи можуть здобувати вищу освіту, в цьому немає проблем з ВНЗ. «Потрібно пройти три етапи: переконати батьків, що їх дитина може навчатися, адаптувати дитину до суспільства і навпаки», - сказала вона.

«Але обов’язково має бути тренер, який на кожному кроці може допомогти дитині, якщо такий тренер є, то ні вишам, ні роботодавцям немає чого боятися», - додала пані Ірина.

Попри те, за словами організаторів проекту, багато підприємств не готові ще приймати на роботу неповносправних. Через це останні часто погоджуються на будь-яку важку роботу, з будь-якими умовами праці лишень, щоб заробити кошти.

Основні причини відмови роботодавцем неповносправним особам, за словами асистента проекту Ольги Мельник, - відсутність доступного приміщення, потрібної гігієни в ньому, а також часто справцьовують певні внутрішні переконання, що інвалід не може працювати.

«Деякі роботодавці вимагають досвід роботи у таких осіб, які не можуть його мати по тій причині, що раніше їх просто відмовлялися приймати на роботу. Багато роботодавців одразу відмовляють у працевлаштуванні, інші беруть на випробувальний термін, а потім прощаються з ними. Є такі, що, приймаючи на роботу, обіцяють один рівень зарплати, а виплачують набагато менше. Тобто суспільство ще не готове приймати на роботу таких осіб, що дуже прикро», - додала вона.

За словами Волошинського, вакансії для неповносправних виставляють переважно швейні підприємства, де часто не потрібно спеціальної освіти, багато вакансій також виставляють європейські торгівельні мережі, які освоїлися у Львові. «Особам з вадами слуху, до прикладу, добре працювати на заводах, де є значний шум, можуть працювати і на складах, де потрібно просто вивчити механізм роботи, на металобазах і ін.», - пояснив він.

Як повідомила заступник керуючої Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Рената Івать, лише 20,5 тисяч інвалідів працюють на підприємствах Львівщини. Загалом по області 150 людей мають інвалідність різних груп.

Нагадаємо, що у звіті з прав людини 2006 року засвідчено, що в Україні працевлаштовано лише 13% із 2,5 млн. людей з обмеженими можливостями, а це у 3–5 разів нижче, ніж у країнах Західної Європи. Проблема працевлаштування особливо гостра для молоді з обмеженими можливостями, яка не має відповідних навичок, професійного досвіду й підтримки.

Партнерами проекту «Кожен має право на працю…» виступили громадські організації товариство «Зелений Хрест» (Львів) та Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу «Схід» (Луганськ), а також Державний центр зайнятості Міністерства праці й соціальної політики України, Державна соціальна служба для сім’ї, дітей і молоді Міністерства України у справах сім’ї, молоді і спорту та Національна асамблея інвалідів України. Фінансування проекту забезпечують Фонд стратегічних програм Уряду Великої Британії та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Фонд Євразія.

ІА "Вголос": НОВИНИ