Бо після необачної заяви міського голови про створення львівського звалища в Чорнобильській зоні, на вельмишановного і богобоязного Садового почали коситися навіть найвірніші його прихильники. Хоча дивуватися не дуже є чому – він уже обіцяв возити сміття в Євросоюз, в польський Люблін. Щоправда, з цього ніц не вийшло, але вже тоді нарід насторожився – а куди ж далі львівський мер посилатиме міське сміття? І от на, маєш – в Чорнобиль!

А чому не в зону АТО, з львівського сміття можна насипати чималеньку стіну на межі з ОРДЛО. Або поставити вздовж фронту катапульти і обстрілювати окупантів мішками з відходами. А чому б їх не запускати в космос, де, подейкують, його й так чимало, і не факт, що воно не львівське…

Щоправда, Андрій Іванович свою заяву про Чорнобильське сміттєзвалище анулював, пояснивши це емоціями. Та й нічого дивного, після заяви генпрокурора Луценка, що хтось повинен відповісти за чотири смерті на Грибовицькому сміттєзвалищі, львівський бургомістр поважно занервував. Посипались заяви, мовляв, його хочуть усунути з посади мера, заарештувати, «нагинають» його фракцію у парламенті, погрожують, що збитки від блокади окупованого Донбасу має виплатити «Самопоміч» із «Батьківщиною»…

І ця загадкова фраза: «Я хочу звернутися до всіх органів місцевого самоврядування. Садовий знає, який він є. Він не святий. Хочете – арештовуйте Садового».

Виявляється, наш найєвропейськіший мер - не святий… Та не може бути! У це ніколи не повірять бабці з Сихова і пенсіонери з Рясного. Мало того, Андрій Іванович зізнався по секрету: «Знаєте, проти міського голови, який працює 11 років, можна навіть за скрепки порушити кримінальну справу. Була б людина!». Тобто, чим довше працюватиме несвятий мер, тим більше гріхів у нього за душею. Дивно, що він цього перед виборами на другу каденцію міського голови не казав.

А як все радісно починалось! Своя партія, своя фракція у парламенті, своя політична гра, вихід з провладної коаліції, блокада окупованого Донбасу, президентські амбіції… І Грибовичі. Фініта.

Думаю, при бажанні держава допомогла б Львову вирішити проблему зі сміттям. Але не Садовому. Для чого допомагати політичному конкуренту, який сам себе так гарно засипає сміттям? Воістину іронія долі і символ владних амбіцій – сміттєвий курган. Марнота марнот.

А тут ще й загроза карної справи. І зовсім не за скрепки, а за загибель людей. І це зовсім не жарти…

Тим часом місто обростає сміттям як коростою – вантажівки із сміттям завертають з Дніпра, Тернополя, Рівного, Київщини… В Садового кажуть, що це умисна блокада, бо документи на вивіз цілком законні. Напевно, так воно і є. Але поміркуймо тверезо. Якби ваш сусід за гроші складав у себе на подвір’ї всілякий непотріб – ви б цьому дуже втішились? Чи зробили б таке ж, що й селяни з Добрян Миколаївського району, де владою вирішено облаштувати новий полігон для львівського сміття? Вони перекрили дорогу шинами і заблокували проїзд.

Прикро, що в цій ситуації заручниками політичних амбіцій стали ми, львів’яни. Хоча на нас теж лежить частка вини за цей сміттєвий колапс. Бо бачили, що обирали. Але… Не все ще втрачено. Минулої п’ятниці Олег Ляшко з трибуни Верховної Ради заявив: «Оберіть мене мером Львова і я вам наведу порядок у місті».

Смішно? Але гірше вже не буде. 

Богдан Марциняк Волошин 

Малюнок Олега Коваленка 

«Вголос»               

ІА "Вголос": НОВИНИ