Колишній міністр уряду Тимошенко, двічі мер Львова Василь Куйбіда звинуватив старшого оперуповноваженого головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ майора Олександра Слатвінського в непрофесіоналізмі. І зажадав від Шевченківського суду Києва винести окрему ухвалу на адресу керівника СБУ про його відповідність займаній посаді. Про це Василь Куйбіда написав у своїх запереченнях на адресу суду.

Екс-міністра регіонального розвитку та будівництва України СБУ звинуватила у корупції. Звучить голосно, але насправді йдеться про буденну справу. На колишнього міністра склали протокол про адміністративне правопорушення, ніби той з порушенням законодавства призначив керівника державної інспекції архітектурно-будівельного контролю в Рівненській області. Ось і вся корупція. Найбільше покарання, якщо вдасться довести вину Куйбіди, – кількасот гривень штрафу і ярлик «корупціонера». Власне саме останнє цікавить його недоброзичливців.

Справа Куйбіди з’явилася після того, як екс-міністр почав консультації, а чи не повернутися йому після перерви знову в міську ратушу. Звинувачення яйця виїденого не варте, якби не одне «але». Що таке для політика отримати ярлик «корупціонера», навіть з формальних причин? Моральна смерть. Завтра на всіх стовпах розклеять плакати з відповідним написом. Ніхто ж вникати не стане, яка ж це корупція.

Ось чому Куйбіда закинув справи і взявся доводити свою правоту. Другий місяць минає.

Після ознайомлення зі справою Куйбіди виникло кілька запитань. Чому вона появилася саме тепер, коли міністр опинився у відставці? Діючому міністру більш престижно «надавати чортів», ніж відставленому. Не той ефект. Чому аналогічний протокол не склали на діючого сьогодні міністра-регіонала, який звільнив призначеного Куйбідою чиновника і в такий самий спосіб як і Куйбіда призначив іншого? Чому в одному випадку законодавство трактується так, а в іншому аналогічному з точністю до навпаки?

Справу Куйбіди треба розглядати в контексті останніх львівських баталій. Створюється враження, що якийсь невидимий режисер впевнено розставляє на полі потрібні фігури й спрямовує розвиток подій у необхідне русло.

Тільки порушені проти команди діючого мера Андрія Садового кримінальні справи чомусь закриваються. При тому, навіть віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков, один з лідерів Партії регіонів, виступає на захист міського голови Львова. Звертається до міністра внутрішніх справ, аби той приструнив наполегливих львівських слідчих.

Цікаво простежити долю тих, хто порушував кримінальні справ проти команди Садового.

За генерала міліції Максимова порушили справу за фактом витрачання грошей на святкування дня міста. Через кілька місяців керівника львівської міліції перевили в Тернопіль. Така ж доля спіткала генерал-лейтенанта Цимбалюка, підопічні якого звинуватили міських чиновників в не цільовому витрачанні грошей. Хто наступний? Начальник львівського УБОЗу полковник Телиця? Теж порушив справу проти команди Садового. Полковнику вже підшуковують роботу, щоб не мозолив декому очей.

Тим часом інформація про дріб’язкову справу Куйбіди гуляє всією країною. З усіма подробицями.

Що ж насправді приховується за її лаштунками? Політичне переслідування? Таким чином воюють з конкурентами?

Читаємо у протоколі, що Куйбіда відмовився давати пояснення по справі. Екс-міністр твердить протилежне: «Я запитував в СБУ чи є до мене запитання?» Підполковник Симонов і майор Слатвінський відповіли: «Нема».

У письмових запереченнях Шевченківському районному суду Куйбіда написав, що впродовж останніх трьох місяців чинився тиск на його рідних і близьких. Невідомі стежили за дружиною. Якісь суб’єкти демонстративно чергували біля будинку тещі у Львові. Намагалися ввійти до її хати. Велися незрозумілі телефонні розмови зі знайомими. Самого ж Куйбіду в Києві ніхто не турбував, аж поки не запросили, причому неформально, до СБУ.

«Все почалося після моїх консультацій з приводу можливого балотування на посаду міського голови Львова», - стверджує Куйбіда.

Якщо вірити його аргументам, дивні речі відбуваються. З оригіналами матеріалів справи відмовилися ознайомити, протокол з одним змістом зачитали, назвавши Василя Степановича – Василем Сергійовичем, а зовсім з іншим відправили до суду.

Навіть людині недосвідченій видно, що оперативник СБУ нашвидкуруч склепав справу про корупцію, незважаючи на те, що всі призначення на аналогічні посади і попередником Куйбіди і його наступником, членом партії регіонів, Яцубою В.Г. робилися в той самий спосіб. Друзям все, а недругам - закон? Намагання виключити конкурента з виборчого процесу? Чи кричуще незнання працівниками СБУ діючого законодавства? Саме за не професіоналізм Куйбіда Василь Степанович вимагає майора Слатвінського, юриста за освітою, відсторонити від займаної посади. Такого нехлюйства і зневаги до людини навіть дільничні інспектори в забитому селі не допускають. Такий сьогодні рівень правової культури майора зі столиці.

Замовники справи по корупцію свого добилися: Василя Куйбіду протягом трьох місяців намагаються вибити з колії. І на останок ще одна деталь: кому це вигідно і хто цей вправний режисер – не важко здогадатися.

ІА "Вголос": НОВИНИ