[media=166331,166332,166333,166334] 

Прочитавши це, складається враження, ніби фейкова «ЛНР» є й справді, як пишуть російські, а тепер і місцеві ЗМІ, успішною «молодою республікою», а у нас в Україні високі тарифи на комунальні послуги, дорогі продукти харчування та низькі пенсії і зарплати. До речі про соціальні виплати, у «ЛНР», як пише автор матеріалу пенсії пенсіонерам приносять листоноші, не забувши згадати, що так це робили і у Радянському союзі.

Що це? Пропаганда для прифронтових територій, які не є у складі «процвітаючих регіонів», помилка чи маленька деталь в інформаційній війні Росії проти України, «Вголос» поцікавився у голови Луганської обласної організації товариства «Просвіта» Євгена Дзюби.

Розкажіть детальніше про видання, яку опублікувало відверто пропагандиський матеріал про життя у «ЛНР», що вас у тесті обурило найбільше, як людину, яка знає ситуацію на Луганщині?

«Новини Сватівщини» - це видання засновником якого є Сватівська районна рада, зараз це видання, здається, є роздержавленим, але все ж, за моєю інформацією, фінансується із районного бюджету. Коли я прочитав цей матеріал, то як і більшість проукраїнськи налаштованих мешканців Сватово був обуреним. Це відверта пропаганда «ЛНР». Бо на весь газетний розворот Євгеній Васильєв пише, як у «ЛНР» добре жити, мовляв, там ліквідована плата за навчання, усіх навчають безплатно, але чомусь не написано, що диплом дійсний тільки в «ЛНР», далі інформація, що ціни відповідають середнім в Україні, пенсіонерам виплачують пенсії, мешканці Луганська одягнені святково, студенти їдуть на маршрутках в коледжі, особисто мене тут добило таке: комунальні служби стежать за порядком: розводять та поливають квіти. Знаєте, навіть у нас в Сватово їх не завжди поливають. У нас свобода слова і це добре, але ж йде війна чи АТО, а такий інформаційний вкид тим паче на Луганщині є неприпустимим.

Як на це реагує місцева влада, чому в умовах війни таке публікується?

У нас є протистояння між районною державною адміністрацією, де працює представник президента і ми патріотичні сили його по різному підтримуємо, та районною радою Сватово, де керують «Аграрна партія» та «Опозиційний блок». Я знаю, що у них далеко не патріотичні погляди, але щоб таке було надруковано у районній газеті – це вже верх нахабства. А в загальному подібні напади на патріотичні сили з боку цього видання – це не новина. Я займаюсь тим, що допомагаю оздоровлювати дітей з Луганщини на території Західної України, ми їм показуємо, що немає ніяких «бендерівців», які їдять дітей, високий рівень культури, який є тут. От 30 червня були в Рівненській області, діти зі Сходу жили по будинках місцевих мешканців, де я точно знаю, вони ні в чому не мали потреби, а ця газета опублікувала матеріал, в якому йдеться, що нібито я бив цих дітей, кидав без нагляду, а місцеві мешканці до них погано ставились, не годували, ображали, що після приїзду в Сватово діти мусили відвідувати психіатра

Як впливає подібна пропаганда на місцевих мешканців?

Вкрай негативно. Зараз люди налаштовані проти Києва, вони не за Росію, не за Путіна, вони проти величезних тарифів, низьких зарплат. А тут ви прочитаєте, що у Луганську платять комунальні послуги по тарифах 2014 року, а ціни доступні. Якщо раніше місцеві боялися, що сюди прийдуть «бандерівці» і змусять їх говорити українською мовою, то тепер вони уже бояться і греко-католиків, якими їх лякають попи Московського патріархату. От через останні ці походи православної церкви Московського патріархату на Київ та подібні публікації у місцевій газеті, багато батьків відмовляється пускати своїх дітей на Західну Україну в греко-католицькі табори.

У нашому регіоні є велика проблема з освітою: 75 % вчителів у нашому районі є сепаратистами, і про це говорив сам голова районної адміністрації. Їх радянська педагогіка навчила керувати, але не навчила бути лідерами. Так,  коли українська громада програла місцеві вибори, ми почали вивчати ситуацію, то побачили, що всі дільниці знаходяться в школах, а членами їх були педагоги, а за 25 років вони вже навчилися, як правильно «рахувати».

Як патріотичні сили борються з проросійською пропагандою на Сході України?

Як я вже і казав, возимо дітей оздоровлюватись на територію західноукраїнських областей, а також вже вісім років проводимо відкритий фестиваль Шевченка у селі Свистунівка, де був встановлений перший пам’ятник Кобзарю на Луганщині. Навіть під час війни проводимо цей фестиваль, єдине що ввели – це нову номінацію – декламацію віршів про героїв АТО та Євромайдану. Державної підтримки таким фестивалям немає, все відбувається за кошти меценатів із закордону. Також, коли почалась російська агресія, ми виїхали на територію Львівщини та Івано-Франківщини, де зняли фільм «УПА-Схід: сонце України зійде на Заході». Коли мої знайомі дізнались, що я це знімаю, то одразу почались дзвінки з погрозами, мовляв навіщо я це роблю, бандерівці ж погані і цього краще не робити. Але цього недостатньо, бракує проукраїнської пропаганди, бо Росія, як бачите активно працює навіть через місцеві ЗМІ.

З інформаційним запитом стосовно даної статті «Вголос» звернувся до Служби безпеки України, на що нам відповіли, що СБУ займеться детальнішим вивченням цієї публікації.

«Для проведення дослідження змісту фрагменту примірника газети про наявність ознак кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності слідчих СБ України, фрагмент примірника видання буде відправлено до відповідної експертної установи. За результатами проведення дослідження та отримання відомостей про наявність ознак кримінального правопорушення проти основ національної безпеки буде прийнято відповідне процесуальне рішення», - йдеться у відповіді.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ