Виключений з лав «Батьківщини» за грубе порушення статуту та зраду інтересів партії народний депутат Іван Денькович напередодні звітно-виборчої конференції Львівської обласної організації партії „Батьківщина”, 2-го липня, отримав рішення Печерського районного суду міста Києва, яким він поновлюється на посаді голови ЛОО „Батьківщина” „до вирішення питання по суті”.

Окремим третім пунктом у рішенні Печерського суду йдеться про заборону проведення звітно-виборчої конференції, поки, знову ж таки, не будуть розставлені всі крапки над «і».

Попри це у суботу, 3-го липня, на звітно-виборчій конференції, яка все ж відбулася, було обрано нового голову ЛОО „Батьківщина”, ним став перший заступник голови Львівської обласної ради Роман Ілик. Одразу ж після його обрання на конференції „Батьківщини” було також прийняте рішення про подання апеляції на дії Печерського районного суду та виконавчої служби.

Натомість Іван Денькович вважає себе легітимним головою обласної організації партії, якому немає за що переживати. Як він сам відзначив, є два варіанти подальшого розвитку подій.

Згідно з гіршим сценарієм розвитку ситуації, ЛОО «Батьківщина» не зможе взяти участі у місцевих виборчих перегонах, поки триватимуть розбори. А щоб вони тривали якомога довше, колишній член „Батьківщини” звернувся до прокуратури за оцінкою дій своїх колишніх колег, які без нього провели конференцію.

Другий сценарій, запропонований Іваном Деньковичем є дещо утопічним, проте йому самому дуже подобається: він лишається головою обласного осередку, стара команда формує свої виборчі списки і йде на вибори під гаслами Івана Деньковича.

Проте опонент нардепа, Роман Ілик, не поділяє такого оптимізму.

За словами Романа Ілика, рішення Печерського суду міста Києва є грубим втручанням у внутрішні партійні справи, порушенням законів України та Конституції.

Новообраний голова ЛОО «Батьківщина» також вважає себе абсолютно легітимним керівником, обраним більшістю на легітимно проведеній звітно-виборчій конференції. Роман Ілик пояснює, що участь в конференції брав голова найвищого статутного органу партії – голова Центральної ревізійної комісії Роман Забзалюк, рішення про законність проведення конференції було прийняте на засіданні робочої групи, на розширених зборах за участю голів районних осередків партії і було підтримане делегатами з’їзду. До того ж він зазначив, що Деньковича знято з обліку ЛОО партії „Батьківщина” і до проведення конференції партії він немає жодного стосунку.

Також Роман Ілик не має жодного сумніву в тому, що Іван Денькович діє в інтересах діючої влади і рішення Печерського суду було прийняте не без допомоги так званої групи Портнова, яка входить у коаліцію з Партією Регіонів.

За роз’ясненням юридичних нюансів Вголос звернувся до голови правління Львівської обласної організації Комітету виборців України Романа Кошового. Проте, за його словами, зараз важко дати оцінку ситуації, оскільки рішення Печерського районного суду не було оприлюднене, а визначити його правомірність можна тільки після ознайомлення з мотивувальною частиною рішення.

Роман Кошовий:

Питання в тому, на підставі чого було прийняте рішення Печерського районного суду. Можливо, що конференція відбувалася не за статутом партії, наприклад. Відповідно, суд мав підстави визнати її недійсною. В даному випадку це швидше питання до органів Міністерства юстиції, тому що нагляд за правовою діяльністю осередків партій здійснюють власне вони.

На перший погляд, якщо дивитися за інформацією у ЗМІ, це однозначно є втручанням суду у внутрішньопартійні справи, якщо це було питання по суті. Але, якщо була порушена процедура і на неї посилався позивач у своїй заяві, і суд довів, що процедура проведення конференції була порушена, то в даному випадку, суд мав право не враховувати рішення даної конференції. Я не знаю, який у них статут партії, але, скажімо, якщо делегати були обрані з порушенням процедури, то є підстави для такого рішення суду. Наприклад, якщо в статуті є така норма, що делегати конференції обираються місцевими осередками за місяць до проведення конференції, а вони реально були обрані за тиждень. Але я самого рішення не бачив, тому не можу сказати, чи є воно правомірним, чи ні.

З інформації у ЗМІ виходить, що рішення суду неправомірне по суті питання, але, якщо порушено процедуру, то суд однозначно мав право на своє рішення. Але саме рішення суду публіці не надається, немає можливості ознайомитись з його мотивувальною частиною, тому не можна реально оцінити ситуацію.

фото: metro.co.uk

ІА "Вголос": НОВИНИ