У серпні Вголос розповів про кумедні пропозиції квартир у Львові. Продовженням теми нерухомості буде присвячений і цей текст, а саме шахрайським методам заробітку у цій сфері.

Мамо, гроші заплатив, а квартири не знайшли…

Півтора місяці тому Максим почав шукати собі квартиру у Львові. Хлопець вступив на перший курс Львівської політехніки, але на гуртожиток і не сподівається, тому й почав шукати житло в газеті з оголошеннями. Знайшов підходящий варіант: хороший ремонт, приємна ціна і близько до навчання.По телефону хлопцеві пояснили, що це інформагентство: квартира справді є, але йому потрібно прийти в офіс, підписати угоду про співпрацю і отримати номер телефону власника. Студент зробив усе як сказала працівниця агентства: заплатив 260 гривень, підписав папери, та от власник чомусь так і не відповів на дзвінки, а дівчина з агентства говорить, що наразі інших пропозицій немає.

Хто є хто

Для початку відзначимо, що є велика різниця між агентством нерухомості та інформаційним агентством. Різниця у тому, що маклер з агентства нерухомості працює з клієнтом, шукає під нього квартири, «водить» людину по об’єктах і лише тоді, коли клієнт визначиться з квартирою, яку захоче орендувати, маклер укладає угоду між власником квартири та її орендарем. Гроші маклер бере уже після підписання угоди обома сторонами, щоправда ціна його послуг складає одну місячну вартість орендної плати.

Інформагенства працюють за зовсім іншою схемою. Перше, що їх вирізняє з поміж інших пропозицій – це нереально низька ціна пропонованої квартири. Квартира з хорошим ремонтом, усією технікою та ще й в центрі міста аж ніяк не може коштувати 900 гривень, як пропонують їх у подібних агенствах. Та й схема роботи з клієнтом зовсім інакша: при телефонній розмові вам розповідають, що квартира справді є, але ви маєте прийти в офіс агентства, оплатити 250-300 гривень за інформацію, підписати угоду і лиш тоді вам нададуть такий дорогоцінний телефонний номер. Та от халепа: номер або «поза зоною досяжності», або абонент не відповідає, або ж у людини ніколи немає часу з вами зустрітися чи квартира просто виявляється уже зданою.

Як з цим боротися?

Після оплати коштів і підписання договору гроші повернути стає практично неможливо. Як пояснив Вголосу юрист Олег Мельник угода складена таким чином, що агентство не зобов’язується поселити клієнта, а лише надавати інформацію про наявні квартири на ринку протягом місяця, та якщо квартир немає, то і повідомляти ніхто не буде. У суді ж довести також нічого неможливо, так як за документами усе нормально: інформацію обіцяли надати, її і надали, а те, що потенційний орендар з власником не зміг домовитися, або не встиг і квартиру здали раніше, то це вже його особисті проблеми.

Звернувшись до міліції з питанням, чому подібні агентства до сьогодні спокійно працюють і обдурюють людей, перший заступник начальника ГУМВС у Львівській області Сергій Нагачевський пояснив, що люди просто не звертаються з заявами про подібні речі до міліції і йому особисто невідомо жодного випадку коли б люди прийшли з подібною заявою у міліцію. Та й навіть, якщо б звернулися, то довести щось практично неможливо, адже юридично агентства нічого не порушують.

Проте існує й інша точка зору – працівник міліції, який побажав залишитися невідомим пояснив, що насправді з такими агентствами ніхто не бажає боротися, адже за ними стоять «непрості» люди. Звісно довести, що це шахрайство, не просто та це можливо. При радянському союзі наприклад була відповідна стаття в Кримінальному кодексі про шахрайство, і коли, наприклад, цигани задурювали людям голову, то вони потім несли за це відповідальність за законом, а сьогодні ж у міліції можна почути у відповідь – «ви ж самі віддали свої гроші, то що ви від нас хочете?».

А ось і ми

Авторові цих рядків вдалося побувати в ролі клієнта в одному з львівських інформагентств. Перше, що вразило – це їхнє вміння брехати в очі. Дівчина Олена сказала, що до їхньої бази даних щодня надходить 40-50 квартир, що є просто нереальним. Також мене запевняли, що всі ці квартири справді зараз здаються, і навіть з власниками домовлено про зустріч, треба лише заплатити гроші і їхати на показ…

Що ж, залишається застерегти людей, охочих по оголошеннях знайти собі житло. Якщо вам потрапляють оголошення з такими номерами телефонів:

(067) 471-7071,
(096) 785-9887,
(096) 109-3489,
(067) 471-7071,
243-4659,
(063) 261-2273,
243-4670,
(093) 465-7614,
(067) 156-5639

навіть і не думайте туди телефонувати, - вас обдурять. Та це ще далеко не повний список. Будьте обережні!

ІА "Вголос": НОВИНИ