Зокрема, за повідомленням прес-служби Львівської облдержадміністрації, обласна організація Партії регіонів звернулась із офіційним листом до голови Львівської обласної державної адміністрації Василя Горбаля щодо комплексу додаткових заходів, спрямованих на розвиток української мови та культури на території Львівської області на 2010 – 2014 роки.

У листі обласна організація Партії регіонів просить керівника області запропонувати на розгляд сесії Львівської обласної ради підготовлений партійцями комплекс додаткових заходів щодо розвитку української мови, культури, який, на думку «регіоналів» може скерувати наявні в області кошти на конкретні кроки, а саме – на підтримку навчального процесу, технічне до оснащення навчальних закладів, проведення відповідних конкурсів та науково-методичних конференцій.

Львівська Партія регіонів проаналізувала рішення обласної ради щодо розвитку та функціонування української мови та зауважила, що «більшість з них носить декларативний характер, простежується непряма підтримка громадських організацій та комерційних структур і практично відсутня реальна допомога навчально-виховному процесу в загальноосвітніх закладах та навчальних закладах щодо забезпечення науковою, методичною і художньою літературою».

Натомість серед заходів передбачено: забезпечення додаткове фінансування ЛОДТРК для збільшення програм по популяризації сучасної української культури (музики, фольклору, пісенної творчості); атестація працівників ЛДТРК на відповідність професійним вимогам, підбір нових, яскравих облич; створення навчальних передач з української мови та літератури (телебачення, радіо).

На реалізацію заходів «регіонали» пропонують передбачити в обласному бюджеті 950 тис. грн. протягом 5 років.

Натомість не всі депутати обласної ради вірять у щирість цієї ініціативи.

Зокрема, депутат Михайло Барбара розповів, що сьогодні відбулося засідання депутатських фракцій і груп, на якому голова Львівської ОДА Горбаль поінформував про цю ініціативу. Він, зокрема пояснив, що ці заходи – це доповнення до згаданого рішення обласної ради, оскільки його положення у більшості своїй мають декларативний характер.

«Здавалося б можна було вітати такий добрий почин представників Партії регіонів. Але, як говориться, всякі добрі справи робити чистити руками і світлими поглядами. Бо зразу відчувається який цинізм цієї ініціативи, оскільки під час виборчої кампанії ми не чули позицію Партії регіонів щодо державної мови. Натомість була позиція теперішнього президента Віктора Януковича, що російська мова має стати другою державною...», - відзначив Михайло Барбара.

Депутат зазначив, що у щирість цієї ініціативи можна повірити лише тоді, коли «регіонали» засудять діяльність таких українофобів як Табачник та Семиноженко.

ІА "Вголос": НОВИНИ