Завтра, 24 березня національна збірна України з футболу проведе один із ключових матчів відбору на чемпіонат світу 2018 року. «Синьо-жовті» у гостях зіграють проти лідера групи – команди Хорватії. На посту головного керманича збірної для Андрія Шевченка це буде найскладніший іспит.

Про те, чого очікувати українським уболівальникам від цього матчу, «Вголос» розпитав у екс-наставника збірної Леоніда Буряка.

«Знаєте, перед матчем із хорватами, відчуваю певний оптимізм», – каже Леонід Йосипович. – «У нас непогано укомплектована збірна. Так, є проблема із ігровою практикою у групи гравців. Водночас, у нас чимало досвідчених виконавців, за плечима яких є вдосталь успішних ігор. І не забувайте, що це ще не плей-офф. У контексті стратегії, ключовим буде домашнє протистояння із турками. І цей матч також буде непростим, оскільки в збірну Туреччини повернулися усі найсильніші виконавці».

Варто запрошувати у збірну футболістів, які у своїх клубах не мають ігрової практики?

У нас просто інших футболістів немає. Ми змушені вірити у тих, на кого у Європі немає попиту. Як на мене, потрібно більше експериментувати зі складом, довіряти новим виконавцям. Імена у футбол не грають. Кожен повинен виходити на поле і доводити своє право там перебувати. Виступ «Шахтаря» у Європі показав, що старі заслуги на полі не враховуються, кожного разу потрібно доводити свою профпридатність. А запрошуючи футболістів без ігрової практики, потрібно пам’ятати, що жоден спаринг не замінить офіційний матч.

Романа Зозулю запросили у збірну для того аби по-товариськи підтримати. Може, для цього варто було його запросити у делегацію Федерації на цей матч, а не у збірну? Все-таки Зозуля уже давно без ігрової практики…

Якщо Зозуля вийде на поле проти хорватів і здорово відіграє, то, думаю, ніхто його більше не критикуватиме. А зараз, справді, Роман краще проявляє свою громадянську позицію, за що йому честь і хвала. Але не може проявити себе на футбольному полі. Він не затребуваний у своєму клубі, не має ігрової практики. Тим не менш, за результат відповідає тренер і тільки Андрій Шевченко знає усі мотиви запрошення Зозулі у збірну. Крім товариської підтримки, Роман може ще і принести користь нашій команді. Тим паче, що на вістрі атаки у нас є проблеми. Загалом, так, є проблеми у наших футболістів із ігровою практикою. У хорватів сильна команда, за яку грають футболісти, котрих потрібно персонально опікати. Але з усіма можна грати і перемагати.

За всю історію обмежена кількість українців успішно грала у топових європейських чемпіонатах. Україна не футбольна країна?

Проблема в менталітеті, вмінні працювати в конкурентному середовищі, підготовці. Лише Андрій Шевченко себе гучно проявив. І усе… Величезна проблема у виконавській майстерності. На Заході зовсім інший підхід до підготовки футболістів, організації роботи у дитячих школах. У нас із цим проблеми. Тому і глядачів мало на стадіонах. Лише міжнародні ігри збирають повні стадіони. А внутрішні матчі, через брак класних виконавців, мало кому цікаві.

Тож підбір виконавців у хорватів значно кращий, ніж у нас?

Це навіть не обговорюється. У них дуже хороші футболісти, які виступають за хороші клуби. Здорово грає атакувальна лінія, непогані захисники. Збірна Хорватії – хороша європейська команда.

У попередніх іграх Андрій Шевченко здивував тактикою гри на атаку. Із хорватами така тактика не можлива?

Тут треба зробити поправку на команди, з якими ми грали. Турки, звісно, це хороший середняк, але тоді вони були у розібраному стані, не усі найсильніші хотіли грати за збірну. Із хорватами важко буде грати першим номером, мабуть, нереально. У них хороша команда, а у нас є кадрові проблеми. Як на мене, можна відмовитися від багатьох футболістів, оскільки у них не має перспективи. Це два різні рівні – виступи в чемпіонаті України та на міжнародній арені.

У кому не бачите перспективи?

Не буду називати імена, це повинні робити наставники збірної. Скажу лише, що у нас чимало перспективних футболістів, молодих. На них потрібно робити ставку, з ними будувати збірну. Звісно, декому ще рано грати у збірній, потрібен час. Це потрібно бути в середині збірної, щоби усе розуміти. Загалом, вважаю, що у нас є хороший матеріал, з якого можна створити хорошу збірну.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ