Цікаво у цій ситуації те, що Савченко не спростовує інформацію про плани підірвати Парламент. Навпаки – заявляє, що про це мріє кожен українець – і вона не виняток. Більше того, попри такі гучні звинувачення, Савченко і далі має можливість спокійно ходити на телеефіри та роздавати чисельні інтерв'ю журналістам.

Кореспондент «Вголосу», обговорюючи цю дивну ситуацію з експертами, багаторазово чув зауваження, що і Генпрокурора Луценка, і нардепку Савченко варто було б перевірити на адекватність у… психіатра. Ми так і зробили, звернувшись за коментарем до президента Асоціації психіатрів України Семена Глузмана. Також «Вголос» поспілкувався із політичним аналітиком Олександром Кочетковим, політологом Ярославом Макітрою, директором Інституту трансформації суспільства Олегом Соскіним та контррозвідником, головою правління «Об'єднання ветеранів розвідки України» Олександром Скіпальським.

«Я б нашого генерального прокурора порівняв із бароном Мюнхаузеном»

Олег Соскін:

Я б нашого Генерального прокурора порівняв із бароном Мюнхаузеном. На мою думку, історія про теракт, гранатомети і бомби – це фантазії. З іншого боку, а що може організувати Савченко – людина, яка раніше працювала у службі «сексу по телефону»? Надія вміє дуже добре фантазувати. Зрозуміло, що з її інтелектом вона ні на що не здатна, а надто – вчинити державний переворот. Звичайно, що вона дійсно могла про це говорити, бо піддається якимось навіюванням. Її дуже легко можна занурити у певний психологічний стан. А тому, в принципі, ця історія із ряду психічних історій хвороби, причому як з боку Луценка, так і Савченко.

Ця історія вигідна Порошенкові, який, вочевидь, не до кінця розуміє, що він робить. Адже звання «Героя України» президент давав Савченко особисто. На мою думку, Порошенкові просто порадили, що таким чином можна «дістати» Тимошенко, суттєво знизивши її рейтинг. Через Савченко можна ще і у майбутньому дістати і контролювати кума Путіна Медведчука. А тому далі буде ще цікавіше.

Олександр Кочетков:

Видається, що заяви Луценка про те, що Савченко готувала терористичний акт, були використані для того, аби відволікти увагу суспільства від кадрових призначень у Верховній Раді. Адже у той день на такі важливі посади, як голова Рахункової палати та Уповноважений з прав людини пройшли не люди від опозиції, а люди від влади. Нас дуже грамотно відволікали від розмов про те, що чинна політична верхівка продовжує узурповувати владу.

Але насправді історія із Савченко – це відвертий жах для держави Україна. Адже з погляду наших західних партнерів виглядає так, що іноземні шпигуни і терористи уже сидять у Верховній Раді, бо терористичний акт у Парламенті ніби то планують вже навіть не пересічні громадяни, які не мають інших методів впливу на державну політику. Тут тероризмом, мовляв, займається народний депутат, Герой України, людина, яка хоче балотуватися на пост президента України. Я абсолютно переконаний, що у Генеральної прокуратури є записи, де Савченко погрожувала підірвати Раду. Але це не більше, ніж розмови. Натомість за допомогою Генпрокурора це все виголосилось публічно. Такі дії паплюжать міжнародний імідж України. Це дуже вигідно Кремлю, який намагається переконати весь світ, що «Україна – це держава, яка не відбулась, а тому її потрібно передати під вплив РФ».

Щодо самого факту, то Надія Савченко – це не та людина, яка може щось планувати. Вона недостатньо розумна і системна для цього. Вона – це людина імпульсу. А тому до неї і відповідне ставлення з боку правоохоронних органів: з'являються повідомлення, що вона нібито ходить з гранатами. Але тут питання, чому тоді її пропускають у Верховну Раду? От якби ми з вами відкрито розгулювали з гранатами, як довго на це б дивились поліцейські?А її чомусь пропускають, ведуть з нею якісь перемовини…

Тому я не бачу ймовірності логічного завершення слідства щодо Савченко. У нас зазвичай Генпрокурор з трибуни робить гучні заяви, а потім все стихає. От історія з Новинським, Довгим, Розенблатом, яких обвинувачують у корупції, – де продовження? Навпаки – ці люди зараз нас вчать, як жити: що морально, а що ні. Так само буде із Савченко. На мій погляд, обвинувачення Савченко у спробі підірвати Верховну Раду ще і добре працюють на її електоральний рейтинг. Він зросте, бо вона каже те, що хоче чути пересічний українець, втомлений діями теперішньої влади.

Окрім того, я вважаю, якщо усе це є дійсно правдою, то слідство починати потрібно з психіатричної експертизи усіх учасників процесу. І тих, хто підозрюється, і тих, хто обвинувачує з трибуни.

Семен Глузман:

Я особисто знайомий із Надією Савченко. Савченко не стримана, вона сказала те, що сказала. Але ж ми не у Радянському Союзі. На мій погляд, небезпеки для влади Савченко не становить. Я розмовляв з відомими політологами, не з тими, які обслуговують владу, а з незаангажованими. Всі сміються, ніхто не розуміє, навіщо з неї робити серйозну фігуру в політиці. Ще недавно ми проклинали Путіна і просили про її звільнення. Потім виявилося, що Савченко не відповідає стандарту депутата Верховної Ради України – «нестандартна» і емоційна. Зрештою, я пропонував би усіх депутатів у Раді перевірити на психічну адекватність.

«Адміністрація Президента хоче зруйнувати теорію, що влада активно співпрацює з кумом Путіна Медведчуком»

Ярослав Макітра:

Чи справді інформація про те, що Савченко готувала теракт правдива, – встановлюватимуть слідчі. Бо скільки правди у заявах Луценка, наскільки це доказово підкріплено – невідомо.

Але якщо це розглядати з погляду піару, то влада історію із Савченко використовує, щоб збити революційний порив у населення, бажання здійснити зміну влади чи вийти на Майдан. Влада також хоче надати негативне забарвлення своїм політичним конкурентам, оскільки відомо, від якої партії Савченко потрапила у Парламент. І знову ж, цими діями Адміністрація Президента хоче зруйнувати теорію, що Порошенко активно співпрацює з кумом Путіна Медведчуком. Але щодо Медведчука, то сам Порошенко його похвалив за його «миротворчі дії», за те, як він допомагає звільненню українських полонених. Якщо перед Президентом стояли б завдання розірвати усі стосунки з Медведчуком, то він би бив по його значно ближчому оточенню, бізнесу. Адже бізнес Медведчука вільно працює в Україні. Удар по Савченко, якщо вона і має стосунок до кума Путіна, дуже слабо позначиться на самому Медведчуку. Адже вона далеко не перша у його команді. Якби це був сильний удар по його команді – ми б спостерігали значно бурхливішу реакцію з його боку. Поки ж заяви Генпрокурора, на мій погляд, використовуються суто з політтехнологічної точки зору.

Олександр Скіпальський:

Буду небагатослівним: коли Надія Савченко тільки-но повернулася з Росії, я одразу казав: дайте їй можливість підлікуватися. Але ніхто не дослухався до мене…

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ