На тлі України львівська молокопереробка виглядає доволі пристойно. Найбільш потужними молокопереробними підприємствами зараз на Львівщині є ЗАТ „Галичина”, Львівський молочний комбінат, Самбірський молокозавод, Рава-Руський маслозавод та Жидачівський сирзавод. Також до них, певним чином, можна віднести Бродівський завод сухого знежиреного молока. Працює також низка невеликих підприємств, зокрема заводи в Сокалі, Ременові, Миколаєві, Рудках тощо.

Діючі молокопереробні підприємства працюють не в кожному районі, оскільки в цьому за словами заступника голови Львівської ОДА Івана Стефанишина, немає потреби. Тому на Львівщині достатньо недіючих підприємств, хоче деякі з них відновлюють роботу, як, наприклад, Дрогобицький молокозавод. Щоправда запуск виробництва молокозаводу в Дрогобичі відкладається вже протягом трьох місяців через фінансові проблеми.

Говорячи про молочний ринок слід згадати і про зовсім свіжу постанову уряду, якою Кабінет Міністрів планує підняти закупівельні ціни на молоко до 1-1,2 грн., в той час як закупівельна ціна молока на Львівщині навесні цього року становила 0,6-0,9 грн. за літр. Це так чи інакше вплине на розстановку сил на ринку молочної продукції Львівщини. Як заявляв раніше Іван Стефанишин, занадто висока закупівельна ціна може вибити з ринку молокопереробні підприємства, а занадто низька — призведе до зменшення поголів’я великої рогатої худоби.

Наразі зупинимось на кожному з великих молокозаводів.

ЗАТ „Галичина”

ЗАТ „Галичина” володіє молокозаводом в Радехові. За даними компанії, вона має 5% на всеукраїнському молочному ринку і 20% на ринку Західної України. У планах підприємства розширити мережу збуту власної продукції на Центральну і Південну Україну.

ЗАТ „Галичина” виготовляє сухе знежирене молоко, казеїн, масло, сири тверді під ТМ „Молочар”, сири напівтверді і копчені під ТМ „Чабани”, а також молоко, кефіри, сметану, йогурти під ТМ „Молочар” і „Галичина”. Склад своїх акціонерів компанія не розголошує, відомо, що контрольний пакет акцій в своїх руках зосередили 3 фізичні особи.

Львівський міський молокозавод

Львівський міський молочний завод працює з 1964 року. Сьогодні входить до складу холдингу ТОВ „Торговий дім „Західна молочна група”, який об’єднує, крім Львівського молокозаводу, „Ковельмолоко”, Володимир-Волинський комбінат молочних продуктів, „Дубномолоко”, Вінницький міськмолокозавод, Бродівський завод сухого знежиреного молока, Артемівський молокозавод, Волинську маслосирбазу, Горохівський сирзавод та ще кілька підприємств з виготовлення казеїну, сухого молока та масла. Донедавна згадану групу контролювала волинська ФПГ „Континіум” та нардеп Ігор Єремєєв, проте є інформація що нардеп розпродав більшість своїх активів перед виборами, в тому числі і „Галичину”

На ринку продукція підприємств холдингу представляється під корпоративним брендом „Комо” та суббрендами „Гурманіка”, „Молочна родина” і „Викрутас”.

На українському ринку продукція реалізується за посередництвом 17-ти власних філій, в окремих регіонах за допомогою дистрибюторів. Сухе молоко експортується у країни СНД, Європи, Азії, Африки, Японію. На експорт холдинг продає також масло і сири.

Потужності Львівського молокозаводу розраховані на переробку 400 тонн молока в добу. Асортимент складається з близько 60 найменувань молокопродукції.

Бродівський завод сухого знежиреного молока

ЗАТ „Бродівський завод сухого знежиреного молока також входила до торгового дому „Західна молочна група". Завод виготовляє масло, сухе знежирене молоко та соєве молоко.

Цього року ЗАТ „Бродівський завод сухого знежиреного молока" нарощує виробництво, так у першому півріччі він виготовив на 25% більше продукції. Загалом за шість місяців 2006 року підприємство виготовило 283 тонни масла і 544 тонни сухого молока.
Молоко „Бродівського завод сухого знежиреного молока" майже повністю йде на експорт, масло продається в Україні. Підприємство вело переговори з французькою Danon та швейцарською Nestle щодо поставок молока, однак безуспішно, оскільки завод не може виконати стандарти якості Європейського Союзу. Зокрема йшлось про кількість бактерій в молоці. Завод закупляє в більшості молоко у населення, а у ньому вища кількість бактерій, ніж це допускають норми ЄС.
Львівський молококомбінат

ВАТ „Львівський молочний комбінат” контролюється ДП „Мілкліенд-Україна" (раніше — ДП „БКС-Мілтек"), яке загалом володіє на Україні 23-ма молокопереробними заводами.

„Мілкіленд Україна" заснована в Києві в 1996 році і є дочірнім підприємством „Мілкіленд Корпорейшн". Реалізує молочну продукцію під торговою маркою „Добряна”.

Самбірський молокозавод

ВАТ Молокозавод „Самбірський” є правонаступником державного Самбірського молокозаводу, створеного 1940 року. У 1995 році було завершено приватизацію підприємства.

З 2000 року завод спеціалізується лише на виготовлені твердих елітних сирів. Завод випускає близько 15 видів твердих сирів під торговою маркою „Самбір”, серед яких ГОСТівські (розроблялись ще за часів Радянського союзу) — „Костромський”, „Ярославський”, „Естонський” та розроблені за власними технологіями — „Гауда”, „Маасдаммер”, „Мармуровий”, „Мисливський”, „Радомер” та „Сметанковий”.

Обсяги виробництва підприємства становлять близько 12-15 млн. грн. в рік. Продукцію реалізовує у Львівській, Київській, Харківській, Донецькій областях, а також експортує.

Молоко для виробництва продукції Молокозавод Самбірський бере в гірських районах Львівщини — Самбірському, Старосамбірському та Турківському, де розташовані молоко-збиральні пункти підприємства. Майже 90% акцій заводу зосереджені у правління. 28,525% належить голові правління Галині Борівській, 27,756% — голові спостережної ради Ігорю Скробацькому, 17,36% — фізичній особі Степану Луцику, 15,411 — члену спостережної ради Тетяні Снісаренко.

Рава-Руський маслозавод

ВАТ „Рава-Руський маслозавод" заснований згідно з рішенням фонду Комунального майна Львівської обласної Ради в 1994 році шляхом перетворення державного комунального підприємства „Рава-Руський маслозавод" у відкрите акціонерне товариство.

Завод виробляє масло, продукцію з незбираного молока, кефір, казеїн, сири. Рава-Руський маслозавод переробляє 83% молока Жовківського району, а також отримує молоко із сусідніх районів. Працює під торговою маркою „РОСИ”. Наразі потужності заводу завантажені не повністю.

Понад 90% акцій підприємства належить двом компаніям, які зареєстровані в Києві — „Агропромсервіс” та „Сири Волині”.

Жидачівський сирзавод

ВАТ „Жидачівський сирзавод” випускає два види твердих сирів під торговими марками „Костромський” та „Голландський”.

В 2005 році завод збільшив обсяги виробництва майже на 45% у порівнянні з 2004 роком. Зокрема в 2005 році випущено масла 228 тонн, сиру твердого – 428 тонн, молока - 1040 тонн, кефіру – 132 тонн, сметани – 246 тонн та 30 тонн сиру домашнього. Однак в 2006 році обсяги виробництва зменшились у зв’язку із нестачею сировини.

Близько 70% акцій заводу контролюють його посадові особи. 20,17% акцій належить голові правління Мирону Флюду, 26,25% — Ірині Баліцький. Ще 22% належить Ігорю Костирку.


ІА "Вголос": НОВИНИ