Якщо описувати виборчі штаби на Львівщині, починаючи від фаворитів виборчих перегонів, стикаєшся з проблемою: з якої ж політичної сили починати – з БЮТу чи з НУНС? Соціологічні опитування і здоровий глузд підказують, що лідером народної довіри на Львівщині є Блок Тимошенко, однак практика показує, що влада керує волевиявленням виборців як циган сонцем. А тому, звичайно, почнемо з НУНС.

НУНС

Отже, обласний виборчий штаб воістину помаранчевого ліво-правого блоку (дозволимо собі жарт в стилі патологічного гумориста Луценка: «Ми не ліві і не праві – бо ми валянки!») очолить голова обласної організації НСНУ і за сумісництвом голова облдержадміністрації Петро Олійник. До його честі, останнім часом пан Олійник  уже не розповідає, що його руки нічого не крали, а сам він – білий і пухнастий.

Пригадую, як у перші дні на посаді голови ОДА він заявляв, що дасть бій корупції, як проводив прийом громадян у присутності журналіста з «Високого Замку» і потому в газеті прописали, що за увесь день губернатор не взяв жодного хабара. Та що там хабара – він навіть попоїсти толком не встиг. Потому були й інші дні. Думаю, за два роки пан Олійник таки добре наївся. Та він і сам перестав це приховувати і діє жорстко й цинічно, без оглядки на публіку. Мені це нагадує висловлювання Свіфта, який писав, щось у тому сенсі: як ви вже вирішили пожирати немовлят, то ліпше вибирайте великих і товстеньких. Бо коли їстимите маленьких і худих, то не отримаєте гастрономічного задоволення, а муки совісті все одно будуть такі самі. Тому прийоми Олійника, які відомі нам із попередніх виборів, як-от: фальсифікації, зняття з роботи голів тих райадміністрацій, на територіях яких переміг БЮТ і т. п. – цього року будуть застосовуватися ще жорсткіше й цинічніше.

Головою міського штабу, вірогідно, стане лідер обласної організації ГП «Пора» секретар Львівської міської ради Володимир Квурт. Соціологічні опитування показують, що наразі серед львів’ян симпатії до НУНС і БЮТу розділені приблизно порівну. Позиції Пори у місті доволі сильні. Якщо членам НУНСу вдасться уникнути чварів між усіма політичними силами, які входять у блок (НСНУ, Рух, УНП, Пора) і лідери яких можуть вважати, що мають не менші підстави очолити Львівський міський штаб блоку, то, вкупі з адмінресурсом, борці проти депутатських привілеїв можуть розраховувати на левову долю голосів у місті Садового.(Я думаю, якщо Львів проголосує за НУНС, правильніше буде називати його саме так: «місто Садового»).

БЮТ


З БЮТом - усе ясно. Рейтинг цього блоку на Львівщині постійно зростає. Завдання – зберегти існуючу тенденцію і головне – захистити волевиявлення громадян у день голосування, не допустивши масових фальсифікацій з боку влади.

Обласний виборчий штаб очолює голова обласної партійної організації «Батьківщини» заступник львівської облради Іван Денькович, а Львівський міський штаб – керівник міської організації партії, лідер депутатської фракції БЮТ у Львівській міськраді Мирослава Бичишин.

Зрозуміло, що хедлайнером кампанії виступатиме лідерка БЮТу. Усі інші – виконуватимуть допоміжну роль. Штаб, в основному, працюватиме над забезпеченням зустрічей з населенням для членів виборчого списку блоку (Пинзеника, Курпіля, Гриніва, Шкіля та ін..) і, звичайно, Юлії Тимошенко, а також над розміщенням агітаційних матеріалів у місцевих ЗМІ.

Звичайно – найважливіше завдання БЮТу – захистити голоси своїх виборців. Тому, думаю, заяви Деньковича про відправку тисяч спостерігачів і членів виборчих комісій на Схід – не більше, як пропаганда. Їм би зібрати достатню кількість надійних і навчених людей для роботи на дільницях на Львівщині.

ВО «Свобода»

Найсимпатичніша партія на цих виборах. В них є один мінус – вони не мають шансів пройти у парламент. Тому, що по-перше, виборців охмурятимуть так, щоб ті ставили тільки на фаворитів, а по-друге, свої ж і втоплять – ідеологічно близькі НУНСи так відкоригують результати виборів у підзвітних їм областях, що «Свобода» не має жодного варіанту подолання 3 відсотків…

Але в них є і великий плюс – вони казатимуть те, що думають, діятимуть, як вважатимуть за потрібне. Їх завдання – місцеві вибори 2008 року. І вони уповні використають свій шанс для здобуття симпатій виборців. Сьогодні дядько почеше голову і скаже: "Правильно говорите хлопці, але я проголосую за партію президента", а через рік таки віддасть свій голос за "Свободу". А типовий приклад передвиборчих дій «Свободи» ми побачили під час ожидівської трагедії – швидко, оперативно, з народом – проти влади. БЮТ поміг ожидівцям не менше, ніж "Свобода", але хто чув про БЮТ? Ніхто. Їм тільки від Олійника і Гориня дісталося за ніби-то некоректну щодо союзників з НУНСу поведінку. А "Свобода" називала речі своїми іменами і в носі мала всіх - і НУНС, і БЮТ.

Львівський міський штаб очолить голова Львівської міської організації ВО «Свобода» депутат Львівської міськради Іван Гринда, а обласний штаб – Голова ЛОО ВО Свобода депутат Львівської облради Ірина Сех.

Партія Регіонів

Згідно з соціологічними опитуваннями ця партія на кінець липня мала підтримку 6,63% виборців у Львові і 3,96% по області. Виглядає так, що ПР вдалося консолідувати більшість російськомовного електорату області.

 Їхнє завдання – втримати цих симпатиків і залучити на свій бік розчарованих дворічним керівництвом областю «нашоукраїнцями». Відтак логічним виглядає заміна на посаді керівника виборчого штабу партії лідера ОО ПР О. Радзієвського на добре відомого місцевого бізнесмена Петра Писарчука. Останній – попри те, що постійно перебуває у лавах, м’яко кажучи, непопулярних на Львівщині політичних сил, має доволі високий особистий авторитет. Вищезазначене найкраще ілюструє хоча б той факт, що у 2002 році, коли за Блок Віктора Ющенка «Наша Україна» у Львівській області голосували так, що аж голову зривало, по 12 мажоритарних округах було обрано тільки 2 кандидати-не «нашоукраїнці»: Шкіль, який на той час перебував у слідчому ізоляторі і член СДПУ(О) Петро Писарчук.

Писарчук має непогану персональну підтримку і у Львові (це засвідчили вибори мера Львова, на яких він здобув почесне 3 місце). Однак успіхом для ПР було б навіть підтвердженням на виборах тих результатів, які показують сьогодні соціологічні заміри. Писарчуку не бракує доступу до ЗМІ, для того, щоб загітувати громадян, він має вплив на консолідовану групу виборців – працівників «Південного», жителі Перемишлянського району. Проте, знову ж таки, повторимо: існує дуже слабка вірогідність, що штабові ПР вдасться захистити свій результат.

СПУ

Партія перебуває у скрутному становищі. Дуже нагадують приречених. Вони зараз кажуть і ще зне раз аявлятимуть багато правильних речей – але їх ніхто не слухатиме. Партія - Кассандра. Зате після виборів, у різноманітних ток-шоу, Мороз зможе повторяти: «А я вам казав! А ви не вірили! А ми ж члени Соцінтерну! А ви не вірили членам Соцінтерну! Тепер маєте! О!». Щось подібне демонстрував протягом року Литвин.

Рейтинг соціалістів на Львівщині невисокий: 1,25% - у Львові і 0,79% - в області. У Львівської облорганізації СПУ є ще й та проблема, що серйозно захворів її багаторічний і авторитетний лідер Євген Таліпов.

Обласний штаб соціалістів на Львівщині очолить голова Соціалістичної партії Львівської області Сергій Гончарук.

КПУ

Обласний штаб комуністів Львівщини очолить керівник Львівського обкому компартії Олександр Калинюк.

Комуністи постараються обдзвонити перед виборами усіх ветеранів і нагадати їм про те, що надходить черговий «послідній і рєшітєльний» і пора «показать етім бандєровцам…»

Самому цікаво, скільки залишилося у Львівській області симпатиків КПУ. Здається, на наступних виборах питання про збереження електорату цієї партії на Львівщині підніматимуть різні екологічні організації. Можливо, навіть «Грінпіс».

Блок Литвина

Найтупіша в світі рекламна продукція на радіо і в ТБ. Її лохуватість і сірість навіть набувають вже якихось стильних рис.

Тим не менше, вважаю, що Блок Литвина має шанс потрапляння в парламент. Цьому в немалій мірі сприятиме та інерція, яку образ Литвина несе ще з часу минулорічних виборів. Крім того, у самого Литвина нарешті з’явився якийсь драйв, якась озлобленість, котру він демонстрував протягом року у різноманітних ток-шоу та інтерв’ю. За біду ця озлобленість «кинутого» простака може зійти навіть за щирість і правдивість. Але якщо порівняти Литвина, скажімо, з Ющенком чи Януковичем, то Литвин справжній красень… ну, добре – не красень, але, принаймні, не такий гидкий.

Думаю, що за Блок Литвина, як і за «Свободу» на цих виборах найменш стидно голосувати. Проблема в тому, чи вдасться литвинівцям переконати виборців, що їхня політична чила є прохідною і чи вдасться набрати Блокові Литвина десь із 6% голосів – якщо наберуть менше, то ЦВК їх просто не помітить і відформатує.

На Львівщині виборчий штаб Блоку Литвина, вірогідно, очолюватиме голова ЛОО Народної партії Анатолій Биць.






ІА "Вголос": НОВИНИ