Сьогодні, 13 квітня, перший заступник голови Львівської обласної ради Роман Ілик виступив з ініціативою укладення Політичної платформи діяльності обласної ради.

За словами Ілика, теперішня політична ситуація вимагає від нової якості політики, «тому що після обрання нового президента, утворення відповідної парламентської більшості та уряду, ми вже не маємо права зосереджувати стільки уваги, як це було раніше, на внутрішніх суперечках і взаємному поборюванні».

«Переконаний, що між присутніми у цій залі депутатами не має суттєвих ідеологічних розбіжностей. У наших позиціях є більше спільного, ніж відмінного. Тому ми повинні консолідувати наші зусилля задля втілення тих ідей, які нас об’єднують», - сказав він.

«Я не пропоную створювати нові політичні блоки або партії та не закликаю приєднуватися довкола когось або проти когось. Таким об’єднавчим центром повинна стати обласна рада, що є найвищим, незалежним, представницьким органом влади області», - додав Роман Ілик.

Відтак, перший заступник голови Львівської обласної ради запропонував укласти спеціальний документ – Політичну платформу діяльності Львівської обласної ради, в якому виписати спільні принципи й вимоги щодо політичного, економічного й культурного розвитку як області, зокрема, так і України, вцілому.

Проект Політичної платформи Романа Ілика передбачає збереження суверенності, соборності й унітарності Української держави; продовження європейської інтеграції України та поглиблення її демократичного розвитку; утвердження української мови як державної; визнання учасників боротьби ОУН і УПА борцями за незалежність України. Крім того, Платформа передбачає проведення структурних реформ в економіці, зокрема податкової реформи, запровадження адміністративної реформи та реформи місцевого самоврядування.

«Таким чином, ми повинні визначити власну позицію – ідейні засади та вимоги, на яких ми стоїмо та якими не можемо поступитися, і тільки на цій основі будувати взаємини з центральними органами влади», - пояснив він.

За словами Романа Ілика, запропонований документ не є остаточним, тому він закликає всіх долучитися до його доопрацювання і повернутися до його обговорення на одній із найближчих сесій.

 

ПОЛІТИЧНА ПЛАТФОРМА
ДІЯЛЬНОСТІ ДЕПУТАТІВ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ (Проект)

Ми, депутати Львівської обласної ради, усвідомлюючи свою відповідальність за долю Українського народу і держави, розуміючи складність теперішнього політичного й економічного становища, виходячи з необхідності подальшого розвитку України як суверенної, демократичної та європейської держави, вирішили укласти цей документ, в якому визначено спільні для всього депутатського корпусу політичні принципи і вимоги, які ми вважаємо непорушними й обов’язковими для втілення як на всеукраїнському, так і на обласному рівнях, і які ми відстоюватимемо, використовуючи всі законні засоби.

МИ ВІДСТОЮЄМО

Збереження суверенності, соборності й унітарності Української держави. Недопущення політичної або економічної залежності України шляхом укладення нерівноправних міждержавних договорів.

Продовження європейської інтеграції України з метою поступового вступу до Європейського Союзу. Стимулювання взаємовигідної співпраці з НАТО та формування позитивного іміджу цього військово-політичного об’єднання в українському суспільстві.

Поглиблення демократичного розвитку України; захист та утвердження свободи слова, вільного вираження поглядів і переконань, демократичної зміни влади.

Дотримання чинної Конституції та законодавства України, недопущення порушень основного закону для забезпечення осібних партійних інтересів.

МИ ВИМАГАЄМО

Структурних реформ в економіці. Проведення податкової реформи з метою зменшення тиску на економіку та розширення бази оподаткування.

Проведення адміністративної реформи та реформи місцевого самоврядування з метою розширення повноважень місцевих органів влади; встановлення прямої відповідальності обласних і районних адміністрації перед виборними радами відповідних рівнів.

Утвердження повноцінної системи місцевого самоврядування з метою надання територіальним громадам широких можливостей для вирішення місцевих проблем шляхом децентралізації бюджетної системи держави.

Реформування виборчої системи з метою підвищення відповідальності депутатів перед виборцями; встановлення ефективного громадського контролю за діяльністю органів влади на місцях.

Створення політичних і правових умов для безперешкодної діяльності опозиції у виборних органах влади всіх рівнів.

Утвердження української мови як державної та мови офіційного спілкування в усіх сферах громадського життя; створення цілісного мовно-культурного простору на всій території України.

Відновлення національної історичної пам’яті; визнання всіх учасників національно-визвольних змагань, зокрема учасників боротьби ОУН і УПА, борцями за незалежність України.

МИ ЗОБОВ’ЯЗУЄМОСЬ

У своїй діяльності неухильно дотримуватися чинної Конституції, законодавства України, Регламенту обласної ради.

Забезпечити максимальну прозорість у прийнятті всіх без виключення рішень.

Не допускати безпідставних звинувачень своїх колег, зокрема, і дискредитації обласної ради, вцілому.

Відмовитися від невиправданої політичної конкуренції, підпорядкувати партійні інтереси інтересам громади.

МИ ЗАКЛИКАЄМО

Усіх політичних і громадських діячів Львівщини, які поділяють викладені в цьому документі принципи і вимоги, консолідувати свою діяльність довкола місцевих представницьких органів влади, і разом відстояти нашу позицію щодо культурного, політичного й економічного розвитку України.

 

КОМЕНТАРІ:

Богдан Кук, член фракції ГП «Пора»:

- Я звичайно буду підтримувати будь-яке об‘єднання депутатів стосовно того, щоб Львівська обласна рада ставала сильнішою. Сьогодні я особисто бачу, що певні сили зовні хочуть, щоб Львівська обласна рада ставала слабкішою, намагаються закинути таку думку, що депутати між собою сваряться і існують великі конфлікти. Обговорення завжди є і є проблеми, але лише в суперечках визначається якась певна істина.

Я переконаний, що довкола тих речей, які відбуваються довкола Львівської обласної ради, вони зроблять нас тільки сильнішими. Бажано, щоб політичну платформу підтримали усі депутати Львівської обласної ради. Я особисто зроблю все для того, щоб ми були єдиним органом, який представляє Львівщину, і зуміли протистояти певному тиску, який відбувається з різних політичних сил.

Будь-які заяви, які озвучують чи депутати Верховної Ради України, чи інформаційні агентства, мають нести аргументацію. Сьогодні у публікаціях, які я читаю, навіть не беруть коментарі у тих людей, про яких пишуть. Сьогодні ніхто не хоче, щоб західний регіон і Львівщина водночас були економічно та політично стабільними. Це прослідковується у багатьох публікаціях.

Сьогодні хочуть, щоб наш орган, який відстоює інтереси громади, ставав слабкішим. Але ми від того стаємо тільки сильнішими.

 

Олесь Старовойт, секретар фракції «Наша Україна»:

- Викликає стурбованість пропозиція, запропонована заступником голови обласної ради паном Іликом. Політична платформа діяльності депутатів Львівської обласної ради, запропонована ним, прямо суперечить чи не співпадає з програмою партії «Батьківщина». В якості кого виступав тут пан Ілик.

В обласній раді присутні політичні сили, які мають свої чіткі програми, які неухильно виконують. Ці програми є достатньо близькими і насправді триває процес об‘єднання національно-патріотичних, демократичних проукраїнських сил в єдину консолідовану політичну силу. Тому я розглядаю цю пропозицію «Політична платформа діяльності депутатів Львівської обласної ради» як провокацію, спрямовану на дискредитацію реального об‘єднання проукраїнських політичних сил.

Іван Стецькович, голова фракції БЮТ:

- Питання про створення Політичної платформи діяльності депутатів буде виноситися на сесію. Як на мене, Роман Романович Ілик намагається дивитися на 1-3 кроки вперед. Цього не змогли збагнути деякі колеги з інших фракцій. Зокрема, мене здивувала позиція представника «Нашої України». Якщо раніше президентом був представник національно-демократичних сил Віктор Ющенко, а прем‘єр-міністром - теж представник цієї команди Юлія Тимошенко, то ми могли собі дозволяти, так би мовити, «сваритися у пісочниці». Тепер ситуація кардинально міняється.

Якби там не було, але раніше Львівщина не була ображена ні в економічному плані, ні в інших. Те, що ми можемо передбачити зараз, а зокрема – позов народного депутата України, керівника обласної організації Партії регіонів щодо депутата Львівської обласної ради Ростислава Новоженця і голосування про відповідне звернення показує, що момент, про який говорив Роман Ілик, має підстави. Те, що від «Нашої України» на захист Ростислава Новоженця було подано лише один голос, говорить само за себе.

У нашій області загальної ситуації ще не відбувається, оскільки поки що виконує обов‘язки голова Львівської ОДА, призначений попереднім президентом, і на місцевому рівні ще залишилися ті структури, які були призначені попереднім керівництвом.

Проте зараз можна говорити і про те, що залишається представницький орган, такий як місцеві ради, і ці органи дійсно можуть відстоювати інтереси громади. Про це свідчать голосування стосовно Бандери, Шухевича та Табачника,

Політичні пристрасті, можна передбачити, ще будуть наростати і консолідований орган, такий, яким має бути Львівська обласна рада, мав би відігравати ключову роль. На превеликий жаль, порозуміння з «Нашою Україною» ми ще не знайшли, проте ми не будемо опускати руки і, я думаю, працюючи в індивідуальному порядку нам це вдасться.

Сьогодні бавитися в те, хто є більший патріот, так як це пропонують із «Нашої України», є повним безглуздям.

Львівська обласна рада може залишитися єдиним органом, якому треба буде реагувати оперативно на такі речі, як ущемлення української мови, неприйнятні реформи освіти, заяви Семиноженка про якісь союзи.

Політична платформа потрібна для того, щоб була консолідація. Сам БЮТ не може самостійно боротися. 

ІА "Вголос": НОВИНИ