Натомість 6 депутатів утрималися при голосуванні, 12 - були проти. 3 бюлетені визнані недійсними. Загалом у голосуванні брав участь 81 депутат. Голосування відбувалося у таємному режимі.

Підстави висловлення недовіри депутати сформулювали так: «з огляду на зволікання голови Львівської обласної державної адміністрації В.Горбаля із формуванням нового складу керівництва обласної державної адміністрації, що негативно впливає на практичні показники роботи, зневажливе ставлення до депутатського корпусу Львівської обласної ради (23.04.2010 р. покинув пленарне засідання XLVIII позачергової сесії Львівської обласної ради), беручи до уваги голосування 27 квітня ц.р. як депутата Верховної Ради України (усупереч вимогам чинного законодавства України, що не допускає суміщення посади народного депутата з посадами у виконавчій владі) за ратифікацію угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, проти якої виступає більшість мешканців Львівської області, а також підтримував усі інші антиукраїнські голосування у парламенті, зважаючи на звернення громадських організацій Львівщини» – висловити недовіру голові Львівської обласної державної адміністрації В.Горбалю».

Спочатку депутати прийняли за основу проект рішення. За це проголосували 73 депутати, 1 - виступив проти, 2 – утрималося. Цим фактично вони підтримали заяву облради про події, що мали місце у Верховній Раді України 27 квітня 2010 року.

Перший заступник голови Львівської обласної ради Роман Ілик, який озвучив проект заяви обласної ради на сесії, запропонував ставити питання ширше. За його словами, ратифікація Верховною Радою України «харківських угод» стала логічним завершенням процесу національної зради, яку нова влада здійснила за рекордні 50 днів від часу своєї легітимізації.

«Тому я переконаний, що ми повинні дати оцінку не тільки парламентській більшості, а всій центральній владі. Я вважаю, що час безцільних декларацій минув і ми повинні не просто оцінювати, а приймати предметні рішення. Ми повинні висловити недовіру цій владі, безпосереднім представником якої у нашій області є голова обласної адміністрації Василь Горбаль», - наголосив він.

З самого ранку депутати виступали із критичними заявами на адресу голови ОДА Василя Горбаля, закидаючи йому зраду національних інтересів та належність до діючої влади.

Фракції БЮТ, «Наша Україна», «Свобода» заявили, що прийняли відповідні рішення і голосуватимуть за відставку Горбаля. Голова обласної ради Мирослав Сеник теж заявив, що підтримає це рішення.

Лише представниця фракції УНП Лариса Федорів закликала не «стріляти по горобцям» і дати можливість голові ОДА попрацювати. Її виступ депутати освистали.

Сам губернатор після усіх виступів депутатів заявив, що у будь-якому випадку не має наміру подавати у відставку. За його словами, команда виконавчої гілки влади на Львівщині практично вже сформована

Натомість депутати підтримали проект рішення вцілому, без поправки про недовіру Горбалю. Таким чином депутати підтримали заяву про події  у Верховній Раді України 27 квітня 2010 року.

Подаємо повний текст заяви Львівської обласної ради:

«Події останніх місяців в Україні та, зокрема, у Львівській області викликали глибоку стурбованість у громадськості Львівщини.

Упродовж короткого часу після складання В.Януковичем присяги Президента України нова влада здійснила надто багато кроків, які підривають державний суверенітет, національний і демократичний розвиток України, намагаючись нівелювати всі попередні здобутки і цілковито узурпувати владу в державі.

Із порушенням Конституції було сформовано парламентську більшість, а для її легалізації вчинено безпрецедентний тиск на судову владу. Утворений цією “більшістю” уряд виявився найчисельнішим з усіх Кабінетів міністрів у Європі, а одним із принципів його формування стало надання посад відвертим противникам демократичного, європейського шляху нашої держави. Чого вартий міністр Д. Табачник і його відверті спроби переписати національну історію та обмежити вживання української мови!

Підписання так званих Харківських угод щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Криму ще на 25 років остаточно засвідчило, що владна команда готова піти на будь-який злочин, аби забезпечити свої власні меркантильні цілі, у тому числі – порушити Конституцію України.

Здавши національні економічні інтереси та підірвавши систему національної безпеки, Віктор Янукович вирішив остаточно деукраїнізувати гуманітарну сферу. Його заяви у Страсбурзі про те, що Голодомор не можна вважати геноцидом українського народу, є не просто приниженням національної гідності, а глумлінням над пам’яттю мільйонів українців, злочинно знищених радянською владою шляхом штучного голоду.

До цих антиукраїнських кроків додався тотальний наступ на свободу слова, відновлення цензури у засобах масової інформації, у тому числі – державних, тиск на незалежну думку, порушення права на працю та звільнення із займаних посад у державній владі чесних, патріотично налаштованих громадян.

Влада чинить брутальний тиск на опозиційних політиків: поновлює надумані звинувачення проти Ю.Тимошенко, безпідставно затримує голову Тернопільської обласної ради О.Кайду, порушує кримінальні справи щодо народних депутатів-опозиціонерів Андрія Парубія та Юрія Гримчака, переслідує учасників протестних акцій.

Ратифікація «харківських угод» у Верховній раді України 27 квітня цього року яскраво продемонструвало, хто з парламентарів дійсно є прихильником ідей національного суверенітету, демократії, а хто є слухняним виконавцем волі Кремля.

Свою приналежність до останніх виразно засвідчив і голова Львівської обласної державної адміністрації Василь Горбаль. Усупереч вимог чинного законодавства України, що не допускає суміщення посади народного депутата з посадами у виконавчій владі, В.Горбаль особисто взяв участь у голосуваннях 27 квітня цього року. Цими діями він також категорично виступив проти думки мешканців Львівщини і позиції більшості депутатів обласної ради, задекларованої на XLVIII позачерговій сесії 23 квітня цього року.

Усвідомлюючи необхідність збереження розвитку України як суверенної, демократичної та європейської держави, ми, депутати Львівської обласної ради, заявляємо про свою категоричну незгоду з політикою президента Віктора Януковича, парламентської більшості та уряду.
Ми вважаємо, що такі дії президента, Верховної ради та уряду є черговою спробою повернути нас до радянсько-російського простору.

Ми підтримуємо ініціативу усунення Януковича з поста Президента України шляхом імпічменту за вчинення державної зради і вимагаємо негайного розпуску парламенту та оголошення нових виборів.

Звертаємо увагу, що В.Горбаль як народний депутат Верховної Ради України від партії Регіонів підтримував усі антиукраїнські голосування в Парламенті, в тому числі особисто ініціював відставку міністра освіти і науки України І.Вакарчука. В.Горбаль продемонстрував зневажливе ставлення до депутатського корпусу Львівської обласної ради – 23 квітня покинув пленарне засідання XLVIII позачерговій сесії та виїхав до Києва для участі в роботі з’їзду Партії регіонів. 27 квітня, як депутат Верховної Ради України, всупереч вимог чинного законодавства і позиції обласної ради, проголосував за ратифікацію Угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Голова Львівської обласної державної адміністрації В. Горбаль неприпустимо довго зволікає щодо формування нового складу керівництва ЛОДА, що негативно впливає на практичні показники роботи.

Тому, ми, депутати Львівської обласної ради, декларуючи свою політичну позицію засуджуємо дії президента В.Януковича, антиконституційної більшості у Верховній Раді України, Уряду М.Азарова та висловлюємо недовіру голові Львівської обласної державної адміністрації В.Горбалю.

Незважаючи на жодні виклики, ми заявляємо про спільність нашої політичної позиції та наголошуємо, що Львівська обласна рада була й залишається оплотом українськості та демократії, відповідальною владною інституцією, яка не допустить приниження честі та гідності, утисків конституційних прав громадян України, знущання над нашими національними інтересами та історичною пам’яттю».

фото: animationarchive.org

ІА "Вголос": НОВИНИ