Львівська обласна організація Партії регіонів звернулась із офіційним листом до свого одно партійця, голови Львівської обласної державної адміністрації Василя Горбаля, з власною ідеєю щодо комплексу додаткових заходів, спрямованих на розвиток української мови та культури на території Львівської області на 2010 – 2014 роки.

На думку ЛОО ПР більшість заходів, затверджених обласною радою, «має декларативний характер, простежується непряма підтримка громадських організацій та комерційних структур і практично відсутня реальна допомога навчально-виховному процесу в загальноосвітніх закладах та навчальних закладах щодо забезпечення науковою, методичною і художньою літературою».

Натомість регіонами пропонують забезпечити додаткове фінансування ЛОДТРК для збільшення програм по популяризації сучасної української культури (музики, фольклору, пісенної творчості); атестацію працівників ЛДТРК на відповідність професійним вимогам, підбір нових, яскравих облич; створення навчальних передач з української мови та літератури (телебачення, радіо) тощо.

На реалізацію заходів «регіонали» пропонують передбачити в обласному бюджеті 950 тис. грн. протягом 5 років. По 190 тисяч на рік, порівняно невелика сума. Якщо згадати, скажімо, що правляча Партія регіонів зменшила Шевченківську премію зі 170 до 130 тисяч грн., то майже четверту частину зазначеної суми можна зібрати за рахунок зекономлених таким шляхом коштів.

А якщо чесно, то ініціатива львівських регіоналів спонукує пригадати старий анекдот про єврея в лазні: «Хаїм Самсонович, ви або хрестик зніміть, або труси вдягніть…».

Це хто бореться за українську мову? Це бореться обласна організація тієї партії, котра ледве прийшовши до влади скасувала обов'язкові тести українською, ліквідувала державний іспит з української для бакалаврів, припинила переклад синхронів на українську на Першому каналі, виступала проти дубляжу фільмів українською і зареєструвала законопроект про скасування 50%-ої квоти на український продукт у теле- та радіо ефірі? Напузьте труси, панове регіонали.

Хоча, з іншого боку, така вже у нас політика, що кожен намагається спекулювати найсвятішим. І, як на нас, повний неадекват Нимидори Фаріон нічим не кращий за цинізм регіоналів.

І наостанок, трішки перефразовані рядки улюбленого поета, котрі, хоча й були написані майже 90 років тому, якнайкраще змальовують сучасну українську ситуацію:

…Я задихаюся, я гину.

Я покажу такії речі
в ріднодержавній ворожнечі,

Я покажу всю фальш, всю цвіль
партійно-борчих породіль.
А братні зуби? Дружній зиск?
Гнучка політика, як віск.

Коли б були це москалі
ми б знали, що робить.
А в тім то й річ, що це кати
Ріднодержавнії…

фото: theithacan.org

ІА "Вголос": НОВИНИ