[media=153459,153460,153461,153462,153463,153464] 

Сьогодні голова правління арт-фундації «Вільні» Ольга Філатова, художник Олег Давиденко та розпорядник Олександр Ховпун розповіли про основні цілі та мету нового проекту «АРТКУБ», який покажуть широкому загалу уже наступної п’ятниці, 23 червня, у львівському парку імені Богдана Хмельницького.

Автори проекту розповіли, що ідея створення фонду витала у повітрі упродовж тривалого часу, та нарешті знайшлись сили і відвага задля здійснення цього відповідального кроку. На плечі митців ліг величезний тягар відповідальності та чимало роботи, необхідної для створення масштабного культурного простору, який би підніс Україну на новий щабель розвитку у стосунку до всієї Європи.

Керівник проектів фундації Олександр Ховпун розповів, що колектив уже давно займався  соціальними проектами, допомагав різним верствам населення. Однак, цілеспрямованої допомоги митцям, які перебувають у різних ступенях забезпеченості, не надавали. Тепер же виникла ідея призначити стипендії для молодих талановитих митців на території спершу Галичини, а тоді й всієї України. Пізніше, якщо політична та економічна ситуації сприятимуть, організатори мають на меті створити на території Львова величезний арт-проект.

«Наше завдання сьогодні – створення художнього хабу, місця, де львівські митці зможуть реалізувати свої амбітні проекти. В той же час, вони зможуть розраховувати на нашу юридичну, фінансову та піар-допомогу», - наголосив Ховпун.

Ольга Філатова, зі свого боку, розповіла про серце проекту, народження ідеї та те, із чого він починався:

«Сама я - львів’янка, і знаю, що Львів дуже активно позиціонує себе культурною столицею України, особливо останніми роками. Я хотіла б, щоб це втілювалось не лише у кав’ярнях та розвитку рестораторського мистецтва. Це має реалізовуватись у культурному аспекті. Львів, як ніяке інше місто, багатий на прізвища, особистості та історичні пам’ятки. Самі ж містяни до цього звикли і вже не звертають жодної уваги. А це ж усе є певною інтелектуально-ідейною базою для вирощування талантів, якими потім може пишатися вся Україна. У мене дуже болить серце, коли талановиті люди починають шукати щастя за кордоном, а самі львів’яни не мають змоги їх побачити. Таким чином, головна ідея – створення хабу, де пересічні люди зможуть вільно спілкуватися з митцями, людьми креативними і цікавими».

Авторка наголосила, що навіть не дуже відомі та поважні художники, а лише молоді таланти, матимуть змогу безпосередньо зустрітися в одній площині. З одного боку, за словами Філатової, це був би певний запит від молодих митців, яких нині є багато. Усі вони сповнені енергією, відчуттям рівності із Заходом, відчувають, що можуть діяти, ділитися, створювати конкурентоспроможні речі. З іншого ж боку, виник певний запит людей, які нарешті доросли до того рівня, де їх почало цікавити мистецтво. Саме тому арт-фундація взяла собі за мету поєднати ці дві ситуації, два простори, які окремо не існуватимуть.

«АРТКУБ» - це свого роду привітання зі Львовом, спроба показати молоді паростки мистецтва, які долучилися до нас і ще приєднаються згодом. Ці паростки покажуть Львову його перлину», - запевнила Ольга Філатова.

Цікаво, що для проекту обрали надзвичайно складну локацію – денне світло, де нема можливості закцентувати на якихось ідеях. Митцям виділили місце на алеї біля скульптури Дзиндри у парку Хмельницького. «АРТКУБ» буде доволі масштабною конструкцією (6х6м) зі сценічних риштувань, яку обіцяють наповнити «енергією зі сердечним биттям львівських митців». Там презентують до 30 робіт на делікатних невидимих металічних тросах.

«Створимо відчуття биття серця і емоцій. Цей самодостатній мистецький артоб’єкт житиме внутрішнім життям. Це буде сценічний подіум, на якому відбуватимуться певні артистичні події. Ми плануємо також залучити перформерів для реалізації своїх креативних проектів», - зазначив Олег Давиденко.

Також організатори анонсували застосування близько 30 світлових елементів, які за допомогою таймера почергово підсвічуватимуть певну групу картин, таким чином формуючи правильне сприймання у реципієнта.

«Художникові важко втілити ідею повністю. Мені пощастило, адже реалізував майже на 99%, - похвалився Давиденко. - Маємо надію, що наша світлова композиція привертатиме увагу. Також можна буде піднятися всередину і подихати мистецтвом самого куба. У нас не було можливості залучити чи створити класичні виставкові форми – стіни чи подіуми, тому виникла така ідея. Куб для мене – це символ енергетичного згустка ідей та емоцій учасників проекту. Кожна картина, створена митцем, несе в собі частину його енергетичного заряду. Цей куб дихатиме і житиме».

Організатори зазначили, що у перспективі куб може вирости до форми парку, міста, країни чи й всього світу. Ідея полягає у освоєнні виставкового простору, до якого залучатимуть митців різних стилів - від реалізму до поп-арту і сюрреалізму. Цим мають на меті підтвердити, що фонд зацікавлений у співпраці із різними митцями, різною віковою категорією, досвідом та знаннями.

«Важливим моментом у цьому заході є спілкування людей, адже куб – лише абстрактна форма, яка дозволяє людям у певній площині зустрітися. Найголовнішим є спілкування і факт об’єднання людей в одному проекті, коли вони із різних напрямків можуть долучитися до створення єдиної форми. Це і є основний посил, необхідний для всього суспільства – об’єднання. Якщо кожен із нас почне критикувати і шукати роз’єднювальні риси, то як у мистецтві, так і у всьому суспільстві не буде жодних результатів. Саме об’єднання є місійною ідеєю куба», - підкреслила Ольга Філатова.

Художник Олег Давиденко повідомив, що відбір митців до проекту триває. Нині активно шукають творчих та амбітних людей, які готові долучитися до розвитку культури:

«Сподіваємось, що створення цього фонду допоможе реалізуватись справжнім талантам і затримає їх в Україні. Хочеться, щоб Львів став культурним не на словах, а на ділі. І ми докладемо усіх зусиль, щоб так і було. Працюватимемо на всіх рівнях, щоб допомогти митцям закріпитись у Львові і працювати тут. Це кропітка справа, але вона необхідна. Ми мріємо про це. У нас надзвичайно багато талантів, які змушені тікати за кордон. Ми ж маємо працювати на те, щоб вони лишалися і розвивали свою країну, заявляли про неї на увесь світ».

«АРТКУБ» покаже себе й цілком інтерактивним проектом, адже у парку Хмельницького можна буде особисто поспілкуватися із авторами картин, які там розміщені. Під час експонування об’єкта створять відеоряд, яким зафіксують роботи у їхніх позиціях від самого початку аж до публічної презентації. Завдяки цьому ролику можна буде оцінити і саму роботу, і автора, і деталі, які не вдалось розгледіти неозброєним оком.

До всього, Ольга Філатова заінтригувала публіку, наголосивши, що відео стане частиною майбутнього величезного проекту:

«Ідея полягає в тому, щоб площина, в якій існуватимуть митці, дала змогу комунікувати задля народження майбутніх проектів. Це певна можливість людям, близьким по духу, в одному місці, в один час, ділитися ідеями і придумувати щось нове».

Олег Давиденко підкреслив, що організатори зорієнтувались на сучасних роботах, які дихають часом і відповідають йому формою та змістом. На цьому етапі залучені винятково львівські митці:

«Ми шукаємо молодих художників, ще не реалізованих, залучаємо студентів і визнаних авторів. Хотілося не вибирати подібних стилістично, а створювати нецільну за формою експозицію. Згодом роботи переїдуть в окреме місце, де усі охочі зможуть насолодитися ними зблизька».

Разом з тим, Олександр Ховпун повідомив, що шукає кілька локацій у Львові та Києві для експонування робіт «АРТКУБА»:

«Нині ми створюємо локацію, де даємо можливість митцям проводити авторські виставки без жодних фінансових зобов’язань. Це можливість художникам заявити про себе. Надаємо юридичну допомогу, фінансування, піар. Наша ціль – працювати з роботами українських митців у Західній Європі. Звідси й фінансування. Адже виставка робіт там коштує надто дорого – це і є наша допомога».

«Робота з меценатами виховує плеяду людей, які цікавитимуться мистецтвом. Хочеться, щоб до Львова приїжджало більше просвітників, які займалися б вихованням молодого покоління. Це дуже важлива місія, адже ми мусимо шанувати своє. Нині це основний запит молоді – вони хочуть бути рівними, хочуть бути гордими за себе. Наслідок, який дістався нам у спадок, не задовольняє сучасну молодь. Вона не хоче бути жертовною, а хоче бути рівною, хоче бути лідером. Ми ж мусимо підтримати їх у їхньому пориві, бажанні бути сміливими. Усі мусимо долучитися до енергетичної підтримки цих людей», - закликала Ольга Філатова

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ