У Південній Кореї стартували зимові Олімпійські Ігри. У складі української команди – 33 спортсмени. Саме стільки атлетів пройшли кваліфікаційний відбір міжнародних федерацій із зимових видів спорту, завоювавши відповідні ліцензії.

Ця команда є найменш чисельною в історії виступу України на зимових Олімпіадах. До цього найменше українських атлетів брали участь в Іграх-1994 року в Ліллехаммері – 37. У Нагано-1998 було 56 спортсменів, Солт-Лейк-Сіті-2002 – 68, Турині-2006 – 52, Ванкувері-2010 – 45, Сочі-2014 – 43.

Всього українські спортсмени братимуть участь у дев'яти з 15-ти видів спорту, представлених на Олімпіаді-2018.

Найбільш чисельне представництво у біатлоні (чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Сергій Семенов, Володимир Семаков, Артем Тищенко. Жінки: Юлія Джима, Віта Семеренко, Валя Семеренко, Олена Підгрушна, Анастасія Меркушина, Ірина Варвинець).

Саме на біатлон покладаються головні медальні надії України на цих Іграх. Особливо перспективною є жіноча команда, яка неодноразово потрапляла в призи на минулих Олімпіадах. Зокрема, в Сочі-2014 українки перемогли в естафеті, а Віта Семеренко завоювала срібло в спринтерській гонці. Українки здатні вистрілити в естафеті і в Пхенчхані-2018, а в одиночних дисциплінах головні надії покладаються на лідера збірної Юлію Джиму, а також на молоду Анастасію Меркушину.

Срібна призерка Олімпіади в Нагано в індивідуальній гонці з біатлону Олена Петрова вважає, що найбільші шанси у нашої жіночої команди в естафеті 4х6 км, де ми є діючими чемпіонами Олімпіади. Про це титулована біатлоністка заявила у розмові із журналістом «Вголосу». До слова, Петрова здобула олімпійське срібло рівно 20 років тому – 9 лютого 1998 року. «Безперечно, від біатлоністок ми очікуємо нагороди, якщо ж не вони, то хто? – каже пані Олена. – Вони нас уже привчили до своїх успіхів на міжнародній арені. Кожен із наших біатлоністів може вдало виступити в індивідуальних гонках, хоча, звичайно, особливі надії ми покладаємо на естафету. Раджу не пропускати ці старти (сміється). Звісно, наші дівчата входять до біатлонної еліти світу. Але усе вирішуватиметься безпосередньо на старті. Адже на головних змаганнях чотириріччя усі будуть максимально підготовленими. Останні етапи Кубка світу для наших дівчат не були вдалими. Але ж і акцент у підготовчій роботі робився не на ці змагання, а на Ігри. Тож, нічого страшного у останніх стартах не має».

А ось бронзова призерка Олімпіади-94 в Ліллехамері, колишня біатлоністка Валентина Цербе-Несіна вважає, що її колеги здатні здобути і не одну медаль. «Юлія Джима та Віта Семеренко мають в своєму активі по дві бронзові нагороди на етапах Кубку світу цього сезону. Вважаю, дівчата спроможні піднятися на п'єдестал і на Олімпіаді. – каже «Вголосу» призерка Олімпіади-94. – Також у нас дуже хороші шанси у жіночі естафеті та змішаній естафеті. Як на мене, цілком реально, що українські біатлоністи, якщо сприятимуть усі фактори, здобуть три медалі».

Якщо говорити про інші види спорту, де українці входять в обойму лідерів, то варто згадати фрістайл, у якому у нас є Олександр Абраменко. Для нього це буде вже четверта Олімпіада, на минулій в Сочі він був шостим. На жаль, через травму Абраменко пропустив практично увесь минулий сезон. Зате коли він повернувся, то показував дуже солідні результати. Олександр один раз став переможцем етапу Кубка світу і двічі був другим.

У інших видах спорту українці сповідують олімпійський принцип «не перемога, а участь». Хоча у спорті, як і всюди у житті, завжди може знайтися місце для подвигу. Тож уболіваймо і сподіваймося на краще.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ