Стефан Решко після завершення футбольної карєри у 1979 році, закінчив Вищу школу МВС, потім працював в Академії МВС, отримав звання полковника міліції. Довгий час пан Решко був начальником кафедри, доцентом національної академії внутрішніх справ України, головою комітету з питань проведення змагань і справедливої гри, контрольно-дисциплінарного комітету Федерації футболу України.

Саме Стефан Михайлович був причетний до розслідування донедавна найбільшого скандалу в Україні із договірним матчем між харківським «Металістом» і львівськими «Карпатами» у 2008 році.

В інтерв’ю «Вголосу» пан Решко прокоментував гучне розслідування поліції договірних ігор у нашому футболі.  

Це ганьба і повна безкарність, – каже Стефан Михайлович. – Це тривало стільки часу, а Федерація нічого не робила, лише теревенила. Добре, хоч зараз щось зарухалося. Але бачите, нікого не затримали, ніхто не постраждав. Хоча, сподіваюся, цей галас піде на користь нашому футболу і клуби перестануть займатися цими брудними справами. Це жах, аж 35 клубів потрапили під підозру. Усі знали, що договірні матчі в українському футболі не рідкість, але у таких масштабах... Щоби у молоді, навіть, думка не закрадалася комусь «зливати» гру, потрібні жорсткі санкції. Чия винна доведена, того відсторонити від футболу на кілька років, а можливо і на завжди. Тільки так можна це припинити. Хто ласий до легких грошей, нехай йде працювати в сільське господарство, там є велика потреба у молодих спеціалістах. У футболі їм робити нічого.

Справу спочатку розгляне цивільний суд?

Так… У нас ще та бюрократія. Ось побачите, ще нікого всерйоз не покарають. Когось оштрафують на 8 тисяч гривень і на тому буде кінець. Не вірю в українське правосуддя. Депутати, представники влади, судді, прокурори мільйони крадуть. Усі це бачать, але нічого не міняється. Що ж у футболі буде інакше? Не вірю… Футбол, у порівняні із іншими сферами – це маленька капля в морі. На жаль, маємо таку країну, у якій усе продається-купується.

Стефан Михайлович, під підозру в участі у договірних іграх потрапив арбітр з Києва Євген Арановський, 22 травня у нього були обшуки. А уже наступного дня він обслуговуватиме перехідний матч «Чорноморець» - «Полтава». Чи не логічно було би його відсторонити на час проведення суддівства?

Провина Арановського не доведена, тому не бачу нічого крамольного у тому, що він продовжує працювати. Розумієте, комусь могло не сподобатися якесь його рішення упродовж гри і його могли обмовити. Мовляв, Арановський є упереджений. А як насправді ми наразі не знаємо. Спершу потрібно довести провинну, а уже потім застосовувати санкції.

Послухайте, одним із трьох віце-президентів Федерації футболу України обрано керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Що ще їм потрібно? У них є усі повноваження і можливості для наведення порядку. Але у мене таке враження, що Федерація просто займається піаром. Ось керівництво країни робить чимало популістських заяв стосовно інтеграції у Європу, боротьбу з корупцією, системні зміни. Насправді ж, простим людям живеться усе гірше і гірше. Заяви керівників держави явно розходяться із реальністю. Корупції не стало менше, а реформи викликають лише нарікання. Інтеграція у Європу відбувається лише у формі еміграції наших земляків. Теж саме і у футболі. Керівники Федерації піаряться, хочуть показати перед фіналом Ліги чемпіонів, що вони щось роблять. Але це так для вигляду… Краще б вони цю ганьбу не показували, а тихенько викорінювали ці явища, наводили лад. Ви ж самі це допустили, раніше такого не було. Ми, у свій час, карали порушників.

У 2008-му році «Металіст» із «Карпатами» домовилися про договірняк. І були за це жорстко покарані. Дехто до цих пір каже, що цей матч був «чистим».       

Так, у цій справі самі футболісти зізналися у тому, хто і скільки платив за поразку. Першим був Сергій Лащенков, записи зізнання якого до цих пір є в інтернеті…

Правильно, тим не менш, дехто усе це заперечує. УЄФА дискваліфікувала Євгена Краснікова, а уже в 2012-2013 роках він працював у «Дніпрі». Ще зовсім недавно Красніков працював у Федерації, а тепер у «Динамо». Про що ми говоримо? Ми розслідуємо, караємо порушника, але це не заважає йому зробити таку кар’єру. Це дуже брудний бізнес.       

УЄФА може застосувати жорсткі санкції до наших клубів? Під підозрою також учасники Ліги Європи…

Спершу рішення стосовно цієї справи повинні прийняти в Україні, а УЄФА може посилити санкції або залишити без змін. «Металіст» же відсторонили від участі в Лізі чемпіонів не в Україні, а в УЄФА. Вони вирішили посилити санкції до харків’ян.

В Італії схожий скандал закінчився пониженням у складі низки клубів, не пошкодували, навіть, такі клуби, як «Ювентус». В Україні може статися теж саме?

В Італії була дуже серйозна справа, президентів клубів викидали з мостів, фігурували сотні тисяч доларів. У нас, я вважаю, трохи мені масштаби. Можливо, когось не пустять в єврокубки. Але, думаю, нікого не декласують. А якщо і декласують, то через кілька років. Поки завершать розслідування, передадуть справу у суд, розглянуть… Пройде 2-3 роки. А потім буде розгляд справи в Лозанні. В УЄФА така ж бюрократія, як і у нас. Думаєте, у них не має корупції? Пригадайте справу Платінні, Блатера… ФІФА та УЄФА також люблять гроші.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ