Будівельники поки бурхливого захвату не демонструють

Сьогодні у черзі на отримання комунального та кооперативного житла у Львові стоїть близько 40 тисяч осіб, і щоб максимально скоротити цю чергу потрібно щороку будувати приблизно 20-25 багатоповерхових будинків.

Нещодавно мер Львова Андрій Садовий запропонував міський раді свій варіант вирішення цієї проблеми. А саме, розробити нове положення про житлову політику у Львові, згідно з яким збільшать розмір інвестиційного внеску будівельними фірмами у міський житловий фонд. Якщо сьогодні будівельні фірми будуть у Львові житло на умовах передачі у фонд міста 5% кошторисної вартості на розвиток інфраструктури міста, то після прийняття нового положення ця норма виросте, проте в кожному випадку до її встановлення будуть підходити індивідуально.

Відверто кажучи, чиновники ще не виробили ні чітких підходів, ні критеріїв до того, як реалізувати все це практично. Проте, насправді нові підходи до формування інвестиційного внеску вже застосовуються сьогодні. Адже, як повідомив „Прес-Тайм” голова фракції „Пора” у Львівській міськраді Петро Адамик, сьогодні діє „джентльменська” угода між міськрадою та будівельниками, згідно з якою ті будівельники, які отримали землю і дозвіл під забудову на останніх засідання міськради, зазначають у гарантійних листах, що готові передати містові 15% квадратних метрів новозбудованого житла. І тільки після цього на сесії затверджується рішення про передачу земельної ділянки під будівництво.

Низка експертів, з якими ми спілкувалися, вважають, що зміна розмірів інвестиційного внеску повинна сьогодні застосовуватися перш за все для будівельних фірм, які будують соціальне житло у Львові. Отож їм пропонують передавати 15% квадратних вже збудованих метрів житла у фонд міста. При цьому місто надаватиме таким фірмам під будівництво соціального житла земельні ділянки в безоплатну оренду з правом забудови. Така форма співпраці будівельників і міськради призведе до зменшення вартості житла у Львові і допоможе скоротити чергу на нього.

Інші експерти вважають, що правила на ринку будівництва у Львові треба змінювати для всіх, а не лише для тих фірм, які займаються будівництвом соціального житла.

Розробкою проекту нового положення про житлову політику у місті Львові безпосередньо займається комісія житлової політики. У бесіді з „Прес-Таймом” депутат міськради і голова комісії житлової політики Степан Павлюк висловив сподівання, що проект цього положення буде готовий вже восени. „Зараз управління економіки веде економічні підрахунки і визначає вартість земельних ділянок в залежності від зон, де вони розміщені”, — повідомив Степан Павлюк. Він також наголосив, що кількість житла, який пропонуватимуть будівельникам передати у міський фонд, залежатиме не тільки від місця розташування земельної ділянки, але й від того, які комунікації потрібно збудувати. Адже, електромережі, газ, відвід каналізаційних стоків — це капітальні вкладення, вони займають як мінімум третину вартості всього будівництва, а може і більше.

Степан Павлюк наголосив, що такий підхід до формування відсотку відрахувань на інвестиційний розвиток міста сьогодні діє у більшості міст Україні. Підставою для цього є відповідна постанова Кабміну, яка передбачає максимальні 25% відрахування житла у міський фонд для будівельників.

При розробці нового положення про житлову політику у Львові комісія бере до уваги пропозиції будівельних фірм. Загалом до участі у двох нарадах, які вже відбулися у міськраді, буди запрошені представники близько 20 компаній, які сьогодні ведуть активне будівництво житла у Львові. „Будівельники дали свої пропозиції і практично всі вони сходяться на тих 15%”, — сказав Павлюк.

Водночас, Петро Адамик переконаний, що нові норми відрахування не позначаться негативно на темпах росту житлового будівництва у Львові. Адже, як він запевнив, сьогодні будівельники отримують надприбутки від будівництва житла. До того ж, у депутатів є підозри, що раніше, більшість будівельних фірм сплачували місту ті ж самі 15%, але не метрами, а хабарами чиновникам.

Адамик і Павлюк також не вбачають проблем і в тому, що будівельники при таких умовах можуть надавати перевагу будівництву лише багатоквартирних будинків. Адже завжди є можливість не віддавати прямо 15% метрів у елітному будинку місту, а для прикладу, за його грошовий еквівалент придбати квартири у будинку, який збудує інша фірма.

Якщо ж львівські будівельні фірми не захочуть працювати за новими умовами, то не виключено, що їх місце на ринку будівельних робіт займуть або київські, або іноземні фірми. „Зараз Львовом зацікавилися словаки, їх навіть цікавить реставрація будинків, відселення з будинків. Але є вимоги щодо початку роботи: або ти маєш орендоване приміщення на якийсь певний період, або ти його маєш у власність, тоді є підстави дати дозвіл на початок будівельних робіт”, — розповідає Павлюк. Отож, щоб працювати в Україні іноземці повинні або створити спільне підприємство, або ж чекати на зміни у законодавстві.

Існує також думка, щоб саме місто в майбутньому будувало інвестиційні площадки під будівництво житлових кварталів, вкладало кошти у комунікації, і тільки після цього претендувати і на 18%, і на 20% житла, яке буде передаватися у міський фонд.

Очікується, що до кінця цього року завершать робота над визначенням реальних меж міста і генпланом його розвитку і тоді почнуть забудовувати окраїни.

Щодо будівництва соціально-культурних об’єктів, то Адамик не виключає, що на початках міська влада навіть може вжити заходи, які стимулюватимуть прихід інвесторів в цю ділянку будівництва.

„Якщо знайдеться інвестор, який захоче побудувати спортивно-концертний комплекс, або чотиризірковий готель, то місто віддасть йому землю на 49 років, але не буде продавати. Готель чотиризірковий тільки іноземці в стані збудувати, але пропозицій зараз немає. Міськрада зараз не розглядає проектів про забудову міста за власні кошти”, — відзначив він.

Міський голова Львова Андрій Садовий наголосив на важливості цього рішення у вирішенні житлової проблеми міста: „Житловий фонд міста додатково поповнитися тисячами квадратних метрів. Раніше власники забудов сплачували лише 5% інвестиційного внеску, що й породило житлову проблему у місті”, — запевнив він.

Іншою стороною є те, що місто буде готувати землю під соціальну забудову, тобто оголошуватиме тендер на найкращу (читай найдешевшу) забудову, а місто згодом буде викуповувати новобуди. „А норму 15% зафіксують, але встановлять диференціацію: 5-15- 25”, — додав Садовий.

Водночас, думки самих будівельників розходяться. Одні б’ють на сполох і вже підраховують збитки, інші не роблять проблеми і заявляють, що просто врахують додаткові видатки у собівартості житла. Для прикладу, головний інженер будівельної організації „Ваш-дім” Володимир Тишков заявив, що для компанії такі відрахування в житловий фонд міста особливих збитків не принесуть: „Ми будуємо житло і порахували, що кількість переданих об’єктів вписується у межі дозволеного, тобто у вартість того будівництва, яке ми будемо продавати. Збитковістю це не буде, бо ми це все врахували і задекларували в офіційних документах, в кошторисних справах”, — сказав він.

Проте, як завжди є кілька нюансів. „Єдине, що турбує — щоб не було так, що потрібно віддавати коштами все. Ми хочемо побудувати і тоді передати, — сказав Тишков. — І головна умова — щоб все йшло через управління капітального будівництва міста, яке контролюватиме процес”.

Голова Львівського регіонального відділу асоціації фахівців з нерухомості Ірина Яремко у свою чергу підтримала депутатів. Вона наголосила, що позитивно, коли місцева влада турбується про соціальне житло, про тих людей, які вочевидь не мають можливості ні кредиту взяти у банку, ні тим більше за свої власні кошти придбати житло.

Проте, водночас наголосила, що зниження цін на житло очікувати не варто, бо будуть укладатися певні угоди, які по мірі здачі об’єктів в експлуатацію закриватимуть цих 15% тієї соціальної черги, яка сьогодні стоїть у міськраді. Проте з огляду на зростання вартості будматеріалів, зарплат тощо, вартість житла зростатиме за рахунок цих 15%.

Проте, не всі так спокійно оцінюють появу нових правил гри на ринку. Для прикладу, голова наглядової ради „Комфорт-Інвесту” Тарас Сосновський вважає, що при такому рішенні міськради будівництво у Львові буде заморожене. За його словами, будівельників влаштовує варіант передачі 5% новозбудованої нерухомості, при чому не живими грошима, а саме житлом.

„Якщо все таки Львівська міськрада передасть 15% квартир новобудов у міський житловий фонд, то це неймовірні для виконання умови. Це призведе до того, що у Львові будуть будувати тільки в центрі міста — там де вартість квартири є найвища. Тоді ще тих 15% можна буде витримати. А у віддалених районах (спальних), де вартість житла є нижчою — буде збиток, тому ніхто будувати не буде, відповідно буде замороження будівництва житла у Львові”, —зазначив Сосновський.

Цієї ж думки дотримується віце-президент ТЗОВ „Буд-Інвест” Михайло Мужилівський. Він стверджує, що 15% квартир новобудов, які міська рада хоче забрати у міський житловий фонд стануть надто збитковими для будівельних організацій. Оскільки їм прийдеться сплачувати за оренду, за інфраструктуру, а потім ще й віддати їх за безцінь. Тому краще їх продати іноземцям, які мають кошти на придбання дорогих квартир.

„Ми — будівельні організації, будемо збиратися і вирішувати це питання. Нас хвилює, чому саме 15%, чому не 5 або 10 чи 20. Це не штука сказати, потрібно мотивувати своє рішення
ми цього вимагатимемо, бо якщо таке дійсно станеться, то всі будівельні організації збанкрутують”, — повідомив Мужилівський.






ІА "Вголос": НОВИНИ