Минулої п'ятниці під час чергової сесії Тернопільської міської ради знову постало питання про відставку міського голови Богдана Левківа. Причиною такого радикалізму і чергового витка політичних пристрастей стала пожежа у готельно-офісному комплексі “Україна”, яка трапилася в ніч з 16 на 17 січня. Тоді під час пожежі, окрім офісів кількох приватних фірм, згорів також і офіс Соціалістичної партії. Зрозуміла річ, що соціалісти до самих виборів тепер будуть піаритися на цій темі, але їх можна зрозуміти. Вони потерпіли, вогнем знищена уся передвиборча документація.

Окрім того, влада міста не дуже поспішає допомогти потерпілим. Скажімо, можна було б, з огляду на передвиборчий період, знайти у місті 1-2 кімнати (а більше у соціалістів і не було) і тимчасово надати їм в оренду допоки не відбудеться капітальний ремонт згорілої частини приміщення. Можна також у комунальній власності міста знайти ще декілька кабінетів, щоб тимчасово розмістити ті приватні структури, у яких згоріли офіси, і які тепер змушені призупинити свою діяльність. Власне це і згладило б увесь конфлікт. Але мерія чи то просто не хоче іти назустріч потерпілим, чи то у місті вже нема що здавати в оренду. Якби там не було, але проблема не вирішена. Тому через тиждень після пожежі погорілі підприємці на чолі з соціалістами на кілька годин захопили міську раду. Однією з їхніх вимог якраз і було питання про надання тимчасових приміщень тим підприємствам та організаціям, офіси яких згоріли повністю. Однак з вирішенням цього питання мерія не поспішає, а тому під час формування порядку денного чергової сесії міськради у п'ятницю, 27 січня, Василь Богачук вніс пропозицію включити питання про висловлення недовіри Левківу та його відставку. Лідер соціалістів, опираючись на слова тих людей, що ввечері 16 січня, були у приміщенні готелю, розповів що близько 20-ї години працівники комунального підприємства “Чайка”, які вдень вели там ремонтні роботи, прибігли в приміщення і почали виносити балони для газозварювання. У готелі здійнялася неймовірна метушня, що свідчить про те, що вже у той час почалася пожежа. Втім, пожежників викликали лише близько 23-ї години.

Свою пропозицію про відставку мера Богачук мотивував як халатністю керівництва міськради, що призвела до пожежі, так і незграбністю влади в усуненні наслідків трагедії.

Відразу ж після виступу Богачука, фракція “Сила народу” попросила п'ятнадцятихвилинну перерву для проведення консультацій. Але оскільки у “Силі народу” переважна більшість депутатів готові у будь-який час дня чи ночі голосувати за відставку Левківа, то перерва затягнулася у кількагодинні переговори з фракцією НСНУ. Без домовленостей з НСНУ “Сила народу” ніяк не може назбирати дві третини голосів, необхідних для відставки. А піднімати питання лише заради того, щоб пошуміти, немає сенсу, особливо коли необхідно затверджувати міський бюджет.

Подейкують, що НСНУ у певний момент навіть була готова погодитися на пропозицію “Сили народу”, але чи то зверху хтось порадив, чи то просто самі схаменулися - відтак, питання про відставку Левківа навіть не було внесено у порядок денний.

Основні причини, яка врятували мера - це короткий термін до наступних виборів і партійна приналежність Левківа. Якби представники НСНУ у Тернополі проголосували за відставку мера-однопартійця, то це звісно ж тільки б погіршило імідж партії на всеукраїнському рівні. Ще місяців два-три тому, у Тернополі ніхто всерйоз і не думав дбати про імідж. Свідченням цьому хоча б утворення двох блоків - “Наша Україна” і “Національний вибір “Наша Україна”, чи скажімо рішення про збільшення депутатських корпусів міської та обласної рад. Нині ж, коли ситуація у провладних партій критична, до цілої низки питань варто ставитися більш серйозно. Тому й не погодилися в НСНУ підтримувати питання про відставку. Окрім того, “Сила народу” не надто наполягала на своєму, оскільки склалася така тенденція, що останнім часом у народі люблять скривджених. Скажімо популярність Тимошенко після відставки з поста прем'єра тільки зросла. Щось схоже відбувається і з рейтингом “Нашої України” після відставки уряду Єханурова. Тому “Сила народу” побоялася, що рейтинг Левківа, як кандидата в мери, у випадку відставки може тільки зрости. Адже народ буде оцінювати його як жертву, оскільки за два місяці до виборів, на думку електорату, не має сенсу приймати таке радикальне рішення.

Тому Богдана Левківа залишили в спокої. Хоча до виборів заклики відправити його у відставку можливо ще будуть лунати не раз. Але те, що ці заклики так легко підхоплюються з намаганням втілити їх у дійсність, лише вкотре засвідчує наскільки слабкими є позиції Левківа серед депутатського корпусу міськради. Проте, незважаючи на ці слабкі позиції Богдан Євгенович планує і на другий термін залишитися на своїй посаді. Для цього він вже самовисунув свою кандидатуру для участі у виборах мера. Але тут виникає одне запитання - а що він буде робити якщо й навіть отримає перемогу? Жодна партія уже не буде за собою нести тягар відповідальності за обраного мера. Тому, якщо не за рік, то за два, у міській раді знову постане питання про дострокове припинення повноважень мера, яке, на відміну від усіх попередніх разів, таки вдасться довести до логічного завершення.

ІА "Вголос": НОВИНИ