Безчинство забудовників, яких пов’язують із депутаткою обласної ради від БПП та головою атестаційної комісії поліції Іриною Степаненко, настільки обурило городян та активістів, що протестувальники болгаркою спробували знести ворота. На активістів з-за воріт полився перцевий газ та бензин. Декілька молодиків, яких привезли з Кременчука, напали на протестувальників. В сутичках у хід ішли палиці, каміння, ножі. У бійці постраждали полтавці: у двох із них переломи рук, ще у двох ‒ ножові поранення. Багато людей із опіками та забоями звернулися до лікарень. Згодом активісти прогнали тітушок й таки знесли злощасні ворота. Але внаслідок сутичок поліція затримала… активістів, які захищали полтавців від найманців забудовників.


У відповідь на усі ці події опозиційні депутати міської ради та громадські діячі організували у сесійній залі міськвиконкому Штаб спротиву й висунули низку вимог. Зокрема, вимагають відставки міського голови та його заступника, які, як вважають вони, несуть відповідальність не тільки за безчинство забудовників, а ще й сприяють тому, що Полтава почала перетворюватися на звичайний базар... З несанкціонованими забудовами та з незаконними МАФами у центральній частині міста.

З часу цих подій минуло майже два тижні, проте Штаб спротиву функціонує й досі. Як розвиваються події у Полтавській міській раді зараз? Яких результатів уже домоглися учасники Штабу спротиву? І якими будуть їхні подальші кроки? Про це «Вголос» запитав у одного із лідерів протестного руху, очільника Штабу спротиву, голови Полтавської міської організації «Свобода», депутата міськради Юліана Матвійчука.

 

Що зараз відбувається у міській раді: активісти Штабу спротиву ще досі знаходяться у сесійній залі? І доки маєте намір контролювати це приміщення?

Звичайно, сьогодні уже одинадцятий день, як ми знаходимось у Штабі цілодобово. Тут постійно перебувають депутати трьох опозиційних партій. До нас приходить безліч людей, які висловлюють нам підтримку. До слова, офіційно тут відбувається цілодобовий прийом громадян. Разом із тим, ми у міській раді постійно організовуємо різного роду проекти. І вдень, і вночі. Зокрема, відбулися відкриті лекції для полтавців на актуальні теми, відкрилася виставка світлин з часів Революції Гідності, відбулась зустріч із суддею -викривачкою Ларисою Гольник. Ми провели заняття з тактичної медицини та дивимося постійно сучасні українські фільми.

Ми разом відсвяткували у Штабі й Великдень. Полтавчани приносили паски, салати, ковбаси, солодке. Святкували Великдень переглядом фільмів, зокрема, дивились «Царство Небесне» з неперевершеним українським звучанням.

А контролюватимемо приміщення міської ради щонайменше до цієї п'ятниці. Саме у п'ятницю, 21 квітня,  минає 14 днів, упродовж яких, згідно із законом, міський голова мав скликати позачергову сесію. Якщо вона не відбудеться до цієї дати, сесію скликатиме секретар міської ради уже з нашим порядком денним. Що буде далі – побачимо. Але у будь-якому випадку вимагатимемо виконання усіх наших вимог.

 

Штабу спротиву висунув владі низку свої вимог. Що це за вимоги і чи бодай частини з них уже вдалось домогтись? 

Загалом ми висунули вісім основних вимог. Ми домагаємось дострокових виборів полтавського мера; проведення позачергової сесії міськради; введення мораторію на встановлення МАФів у Полтаві; відміни рішення щодо будівництва біля «23 вересня», «Кінотеатру Котляревського», «Газетного ряду» та «Прирічного парку»; виведення депутатки від БПП Ірини Степаненко зі складу атестаційної комісії поліції; звільнення першого заступника міського голови Михайла Шевченка; покарання винних у нанесенні ножових поранень учасникам мирного мітингу 5 квітня та закриття кримінальної справи щодо активістів, які захищали мирних мешканців від «тітушок».

Уже зараз можна говорити про певні зрушення, зокрема, щодо силового блоку. Тішить той факт, що депутат від БПП Ірина Степаненко уже не є головою атестаційної комісії поліції. Та загалом уся комісія уже юридично недієздатна, адже збирають новий її склад. Також «познімали» усі кримінальні справи щодо активістів, які заступились під час акцій протесту за полтавчан, а їм інкримінували, подумайте тільки, масові заворушення. Надзвичайно тішить факт покарання осіб, які завдавали ножових поранень протестуючим. Зараз один із тих, хто різав людей, знаходиться у СІЗО, ще один у загальноукраїнському розшуку. В охоронної фірми «Скорпіон 2016», працівники якої займалися встановленням воріт, ліквідували ліцензію. Тепер вона без документів.

Ну і щодо депутатів від «Солідарності». Розпочався процес відкликання мандата депутата обласної ради Ірини Степаненко, яка досі не визнає своєї вини. Про це повідомив заступник голови ОДА, голова обласної організації «Содідарності» перед гроамадськістю та журналістами.

 

Міський голова Олександр Мамай мав намір створити спеціальну комісію, яка начебто мала б контролювати Штаб спротиву. То вас контролюють?

Звичайно, ця комісія існує. Вони постійно до нас ходять і перевіряють, скільки є людей, чи, бува, не пошкодили якийсь стіл чи крісло. Вони ж на це розраховували. Але у нас усе акуратно, дисципліна у Штабі надзвичайно жорстка. Нема до чого причепитись, то нам сказали, що будуть рахувати, скільки ми електроенергії використали, води випили. Ну намагаються зачепитись за щось, але їм це не виходить. Мер Мамай з компанією постійно намагаються «викурити» нас з ради. Вдаються повсякчас до різного роду провокацій.


Яких саме провокацій?

Та нас постійно пробують залякати. Наприклад, намагалися спалити будинок, де мешкає моя мама. Це сталося вночі. І невідомо, що б сталося, якби пожежники не відреагували і вчасно не приїхали.

Крім того, представники влади викликали три автомобілі швидкої допомоги до міської ради. Пояснили, що хтось наче позвонив і сказав, що кілька людей у раді поранено. Потім до нас приїхали пожежники. Згодом міську раду «замінували». Прийшли вибухотехніки з собаками. Все перевірили, нічого не знайшли, все нормально. Згодом позривали червоно-чорні прапори. Потім понищили втановлені нами банери зі закликом «Мер, прийди на роботу».


Вам вдалось за цей час бодай раз поспілкуватись з мером Мамаєм?

На роботі десять днів не було ні першого заступника, ні міського голови. Вони принципово не ходили на роботу. Щодо Мамая, то ми навіть шукали його вдома, пікетували його будинок. Проте, й там його не було. Де він знаходився увесь цей час - передбачити було неможливо. Він з'явився лише минулого вівторка, проник по-партизанськи у міську раду, забрав печатку і через чорний хід втік. І ніхто його не бачив.

Так було до сьогодні. На сьогодні, середу, був запланований виконком, де мали розглядати кілька питань порядку денного. Так от: мера спіймали на виконкомі. Активісти запитались у міського голови, коли він проведе позачергову сесію міської ради – він заявив, що її не буде, а чергова сесія відбудеться аж у червні. Після чого виникла штовханина. За допомогою своїх охоронців він проривався крізь натовп й відбулися сутички. Він ще й погрожував мені. Подумати тільки, міський голова Полтави Мамай пригрозив розправитися з моїми батьками! Є свідки та запис з камер журналістів. Я написав заяву у поліцію про кримінальне правопорушення.


Що далі? Якими будуть ваші подальші кроки?

Як я уже зазначав, насамперед скликатимемо сесію у п'ятницю. Підніматимемо усі болючі питання. Але повідомити про дії наперед ми не можемо.

Щодо відставки мера, то уже зареєстровано законопроект у ВР про дочасні вибори міського голови у Полтаві. Щоб проголосувати за його відставку, нам потрібно 28 голосів. У нас є точно 14 голосів. Є ще сім депутатів від «Рідного міста», які знаходяться в опозиції до міської влади. Тобто загалом 21 голос. Решту, можливо, дадуть депутати від «Батьківщини» або від «Солідарності», які бояться повного розпуску фракції. Усе стане відомо ближче до сесії.

 

Адріана Гринишин, «Вголос»

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ