Так, «Репортери без кордонів» та Міжнародний Комітет захисту журналістів засудили містифікацію, заявивши, що це може поставити під загрозу інших журналістів і зіграти на користь тих, хто стоїть за справжніми вбивствами. Світові ЗМІ, як CNN, The New York Times, The Guradian, The Telegraph, теж критично оцінили «розіграш», акцентуючи увагу на тому, що небезпечно, коли уряди країн поширюють фейки. 

Із роз'ясненням щодо негативних наслідків спецоперації виступили литовський міністр МЗС Лінас Лінкявічюс та екс-високопосадовець Пентагону, директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер. Натомість Генпрокурор Юрій Луценко усіх, хто критикує дії влади, назвав «зрадофілами».

Які наслідки матиме для України спецоперація із фейковою смертю? Про це ми запитували  аналітика Олександра Кочеткова, генерал-лейтенанта, політолога, директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна та генерал-майора СБУ Віктора Ягуна.

Що спровокувало негативну реакцію світових спільнот та ЗМІ на спецоперацію із «смертю» Аркадія Бабченка?

Віктор Ягун:

Оперативна робота наших спецслужб була якісною. Ми постійно наводимо приклад Ізраїлю і хочемо, щоб у нас були такі спецоперації, які проводить ізраїльська розвідка Моссад. Але в Ізраїлі після спецоперації керівництво Моссаду не дає прес-конференції, все відбувається тихо. Українському та міжнародному суспільствам не сподобалось те, як наші політики використали «смерть» і «воскресіння» Бабченка. Луценку, Порошенку, Грицаку не варто було робити піару на цій справі. Генеральному прокурору не потрібно було на камери розказувати про те, як хтось коментував його дії у соціальних мережах. Спецоперацією із «смертю» Бабченка скористались піар-технологи Порошенка, який нині робить все, щоб підняти свій імідж. Але тут потрібно розділяти безпекові питання та особистий піар.

 

«Зі «смерті» було зроблено шоу»

 

Олександр Кочетков:

Спецоперації за аналогічним сценарієм проводять у світі. Але вони стосуються, як правило, непублічних осіб. Наприклад, бізнесмен «замовив» свого партнера, поліція інсценувала вбивство і затримала винуватця, коли він розплачувався з кілером. Зовсім інше, коли мова йде про публічну особу, а Аркадій Бабченко – відома постать. До того ж, у нас така ситуація, коли справді вбивають журналістів (пригадаймо смерть Шеремета), у нас військовий конфлікт, ми кажемо, що на нашій території орудують російські спецслужби. І на тлі цього наші правоохоронці публікують фейкову інформацію. Тому і реакція світу зараз є дуже неоднозначною.

От Швеція та Литва на офіційному рівні закликали притягнути до відповідальності винних у вбивстві Бабченка. Генсек Ради Європи Ягланд теж засудив убивство. Були й інші заяви міжнародних організацій. Реакція українського суспільства на цю подію була теж дуже категорична: російське посольство у Києві обклеїли портретами Бабченка, до його квартири несли квіти, журналісти і політики висловлювали співчуття.  Кажучи, що це «фейк», ми поставили західні спільноти, світових політиків, українців у дуже незручне становище. До цього не можна доводити людей. 

Це все сталось, тому що Порошенко, Луценко, Грицак не так хотіли провести успішну операцію, як попіаритися. Зі «смерті» було зроблено шоу, що роздратувало усіх.

Олег Соскін:

З такими речами, як «смерть», не можна жартувати, на них не можна піаритись. Ця влада перетворює українську націю у «суспільство вистав». Коли вводиться елемент театральності, в усіх членів суспільства виробляються імунітет і скепсис до тих чи інших подій.

Українська влада показала, що їм не можна довіряти. Якщо проаналізувати поведінку Луценка, його прес-секретаря, то вийшло так – всіх спершу дезінформували, а потім ще і звинуватили, що вони опублікували «фейк». До того ж, це опублікували не лише українські ЗМІ, а й всі інформаційні агенції світу.

А тому міжнародні журналістські спільноти розкритикували не так спецоперацію, як радше піар українських високопосадовців на «вбивстві». На Заході після такого Луценко б не піарився і не шукав «зрадофілів», а змушений був би подати у відставку. Через бажання Луценка і Порошенка випендритись країна вляпалась у міжнародний скандал. У світі спецоперації так не відбуваються: все мало бути тихо, без зайвого ажіотажу в ЗМІ.

 

«Нам на Заході не довірятимуть»

 

Якими будуть наслідки «піару на смерті»?

Олег Соскін:

Це дискредитація України на міжнародній арені. Бо якщо щось піде не так, маю на увазі, доведення справи до суду, нам більше ніколи не довірятимуть. Є небезпека для інших публічних осіб. Якщо станеться резонансне вбивство – на Заході нам можуть не повірити, а відповідно – і не підтримають, що вигідно Росії.

Олександр Кочетков:

Піар чиновників на фейковій смерті – це непрофесійна поведінка. Є межа, її не можна переступати, але Юрій Луценко завжди так робив. Ця ситуація показала, що людину, яка є публічним політиком, не варто призначати на посади, які потребують зваженої та об'єктивної роботи.

Зрозумілим є те, що такі дії ані поваги, ані довіри від Заходу нам не додали. Зараз до офіційних повідомлень наших спецслужб у світових ЗМІ, міжнародних організацій та політиків буде величезна недовіра. І найгірше – з їхнього боку не буде жодної реакції. Це вигідний Кремлю.

 

«Ця операція не зможе повернути довіри до українських спецслужб»

 

Спецоперація із «вбивством» Бабаченка може повернути довіру до українських силових структур?

Олександр Кочетков:

Ця операція не зможе повернути довіри до українських спецслужб. Інсценування вбивства російського журналіста жодним чином не перекреслить відсутність розслідування щодо інших важливих справ. Досі немає результатів слідства щодо вбивств Небесної Сотні. Не названі винуватці того, що відбувалось на фронті у 2014-2015 роках – у Іловайському та Південному котлі.

Що далі?

Олег Соскін:

Є багато небезпек. Якщо з'ясується, що це провокація вбивства, розроблена українськими спецслужбами, тоді реакція світової спільноти буде ще жорсткішою. А тому я думаю, варто дочекатись суду. Бо наразі з того, що нам повідомили, я не бачу «третьої ланки». Тобто є два громадянина України – один виконавець, інший замовник, якого завербувала ФСБ. А от,хто вербував – невідомо. Ми не маємо якихось конкретних імен. Має бути чітке пояснення з іменами, фактами щодо того, хто стоїть за замовленням вбивства російського журналіста.

Віктор Ягун:

Найбільша проблема цієї спецоперації у тому, щоб те все, про що нам казали вчора, було доведено до суду. Якщо ми побачимо, що на судовому процесі обвинуваченням будуть надані докази, в Україні будуть заочно засуджені причетні до замаху на Бабченка високопосадовці із Російської Федерації, то це справді матиме сенс. Якщо ж суд провалиться, то виникне дуже багато питань. Тоді рівень довіри до наших правоохоронних органів остаточно впаде. Якщо станеться традиційне: спіймали, показали і відпустили, то це явно не покращить репутації прокуратури, СБУ чи Нацполіції. 

 

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ