ЛЬВІВ, 31 ЛИПНЯ, PRESSTIME.COM.UA. — Міжвідомча комісія з питань моніторингу довкілля у Львівській області не виявила перевищень гранично-допустимих концентрацій фосфору в районі Ожидова, крім ділянок де природній вміст фосфору був високим до аварії.

Про це Presstime повідомили у Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Львівській області.

Міжвідомча комісія з питань моніторингу довкілля у Львівській області, під головуванням першого заступника голови ОДА п. В. П’ятака, на своєму черговому засіданні підвела підсумки моніторингу довкілля в районі надзвичайної ситуації, яка виникла у зв’язку з аварією поїзда на залізничному перегоні Ожидів-Красне.

За інформацією Держуправління ОНПС, в обстеженні населених пунктів Буського, Радехівського, Бродовського, і Кам’янко-Бузького районів брало участь 9 бригад обласної СЕС та відомчі лабораторії: Держекоінспекції у Львівській області, управління водного господарства, проектно-технологічного центру охорони родючості грунтів та якості продукції «Облдержродючість», управління охорони здоров'я, управління ветеринарної медицини, станція захисту рослин.

За період з 17 по 27 липня 2007р. в 143 населених пунктах відібрано проби з 502 місць повітря, питної води, поверхневих вод відкритих водойм грунтів, рослинності та продуктів тваринництва. Перевищень гранично-допустимих концентрацій фосфору в перерахованих ресурсах не виявлено, крім окремих ділянок землі, де природний вміст фосфору перевищував до аварії.

Комісія встановила режим досліджень, які будуть проводитися в населених пунктах районів ще два місяці за завданням урядової комісії.

Кожна установа, яка залучена до моніторингу, за окремим планом відбору проб обстеження, буде надавати результати до Держуправління ОНПС для узагальнення.

Як повідомляло агентство, 16 липня ц.р. на залізничній ділянці Красне – Ожидів у Буському районі на Львівщині зійшли з колії та перекинулися 15 цистерн з жовтим фосфором товарного потягу № 2005. В результаті аварії пошкоджено 50 м залізничної колії, понад 100 м контактної мережі та 3 опори. Цистерни слідували зі станції Аса (Казахстан) до станції Оклеса (Польща). Витікання фосфору спричинило пожежу, під час гасіння якої утворилась хмара з продуктів горіння.

Від екологічної катастрофи в Ожидові постраждали 184 мешканці прилеглих сіл та співробітників МНС. Серед потерпілих 52 дитини.

Прокуратура Львівської області порушила кримінальну справу за фактом порушення правил безпеки.

ІА "Вголос": НОВИНИ