«Перетворити Хрещатик і Майдан у вольєр з кліток і понаставляти там металошукачів як в Росії - це звичайно апофеоз. Навіть Янукович до такого не додумався після свого обрання в 2010, коли День Свободи восени відзначали. Пропоную вольєр з кліток залишити назавжди. А то якийсь непорядок - в певні дні клітки ставимо з переатестованим «Беркутом», а в інші дні немає. А раптом «Шатун» прийде? Він же такий підступний. Переляканість влади вже просто смішить. Ви серйозно думаєте, що клітки зупинять розлючений вашою тупістю, жадібністю і злодійством народ? Просто ви в черговий раз «палитесь» - знаєте, що крадете в космічних масштабах і боїтеся справедливого покарання», - написав політолог та блогер Тарас Загородній.

 «Очевидно, що блокада - тільки пробний камінь. Згодом ветерани війни перейдуть до суто політичних вимог: відставка одіозних персонажів з влади, кримінальне покарання корупціонерів, перш за все з силовиків і суддів, вибори за новим законодавством. І, природно, буде спроба перенесення акцій до Києва. Рано чи пізно, але це трапиться», - зазначає політичний аналітик Олександр Кочетков 

Влада своїми діями допомагає Росії знищувати Україну

Політексперти не виключають екстреміського варіанту розвитку подій власне через антиукраїнську позицію діючої української влади під керівництвом президента Петра Порошенка.   

«Три роки війни, тисячі загиблих від рук росіян українців, а у влади «кишка тонка» розірвати дипломатичні стосунки з РФ, припинити торгівлю з окупантом, націоналізувати майно окупанта... Більше того, за ці три роки збільшився обсяг торгівлі зброєю з РФ..Гидко», - пише блогер, громадський активіст Олександр Аронець.

Навіть донедавна поміркований лідер Європейської партії України Микола Катеринчук в ефірі радіо Ера заявив, що якщо Порошенко і надалі продовжуватиме вести подібну політику, то його очікує дуже трагічне майбутнє, зокрема судові справи через його корупційні діяння і тюрма, або ж втеча в Ізраїль».

То ж яке майбутнє очікує нинішню владу, якщо й справді терпіння народу лусне? Куди тікатимуть теперішні можновладці? Про це «Вголос» запитав у економіста, політолога, директора недержавної фундації «Інститут трансформації суспільства» Олега Соскіна, політичного аналітика Олександра Кочеткова та політтехнолога, директора зі стратегічного планування соціально-інжинірингового агентства «Гайдай.Ком»  Сергія Гайдая.

Наскільки ймовірний народний бунт чи «третій Майдан»?

Олександр Кочетков: Ситуація, в якій ми знаходимось, є вимушеною, а через ситуацію, яка склалась в країні, все, що відбувається зараз, йде стихійно. А тому екстремістський сценарій повалення влади й справді є можливим. До того ж в Україні на руках дуже багато мільйонів одиниць зброї. Відтак збройне повстання, бунт чи протистояння абсолютно є реальним явищем.  

Сергій Гайдай: Звичайно, поки що реальних змін у країні не відбулось. І той запит, який був на Майдані у 2013-2014 роках від суспільства, від історії, від часу, ця влада не змогла виконати. Все, що робила колишня влада, повторює діюча. Це показали події на Майдані 19 лютого: замість того, щоб зняти на Майдані ці кордони, дозволити народу мирно відсвяткувати роковини, влада ставить сітки, наганяє поліцію. Це демонстрація того, що вона й справді боїться нового Майдану. І що повторення Революції Гідності, яка відбулась три роки тому – це великий страх та небезпека для діючої влади. А тому все можливо, але прогнозувати розвиток подій вкрай важко. 

Олег Соскін: Наша влада зараз кримінальна. В Україні, починаючи від Кучми держава була кланова, правила олігархічна «бандократія». При Януковичі та Порошенкові Україна стала державою стаціонарного управління. Проте Порошенко уже перевершив Азарова та Януковича. Адже саме за нього повністю, в усіх площинах побудована держава цього стаціонарного правління. Таким чином жодне питання вирішити без того, що потрібно заплатити – неможливо. Причому, це не корупція, не хабарі – це просто є плата, яку знімають бандити за будь яку державну послугу. Я б сказав, що це бандитська рента.

І зараз все більше верств суспільства розуміють, що ця влада на чолі з Порошенком грабує українців. Для мене не секрет, що головним менеджером та координатором сьогоднішніх оборудок Порошенка є кримінальний авторитет Семен Могилевич та його група. Головна резиденція цього ж Могилевича у Росії, тобто з Путіним у нього теж добрі контакти. Через Могилевича той же Порошенко, можливо, домовляється з Путіним.  

Тоді виникає питання: а яким буде розвиток подій? Зрозуміло, що через таке нахабство української влади в ставленні до власного народу, може виникнути протистояння, навіть війна. Адже бандити так просто від влади не відходять. Та мафія, банда, яка захопила державний апарат, силові структури,  ніколи не відмовиться від влади просто так.

Які імовірні сценарії?

Олег Соскін:  Найгірший варіант для діючої влади – це добре озброєний Майдан. Причому він буде кривавим. Якщо почнуться арешти українських націоналістів, захисників, як це було з Коханівським, то люди почнуть просто стріляти. Але вони не стрілятимуть у цих хлопців з Нацгвардії чи у поліцію. Вони стрілятимуть у владну верхівку. І тут ні Порошенко, ні інші представники діючої влади просто не встигнуть втекти. Вони не встигнуть навіть оговтатись. Бо вже зараз багато людей каже, що потрібно не на Майдані битися з силовиками, а йти у Конча-Заспу, до будинків Порошенка та інших членів політичних еліт. Зараз уже протестувальники не будуть кидатись на правоохоронців. Та й Нацгвардія не зможе зупинити такий бунт. Бо якщо їх п’ять- сім тисяч, то ветеранів АТО у нас близько двісті тисяч. На руках у народу є мільйони одиниць зброї. Просто назріє час, коли люди зберуться і підуть по домах цих чиновників. Їхні прізвища нам відомі, це депутати, які виступають проти України, як наприклад Опоблок. Що, ніхто не знає, хто такий  Медведчук, Шуфрич, Ахметов,  Королевська чи Бойко? Вони усім відомі, усі знають, як вони знищують Україну. Я думаю, що підійде момент, що вони навіть встигнуть втекти. От тоді жорстоко поріжуть усіх представників влади, олігархів.

Олександр Кочетков: Відповідно до екстремістського сценарію справжнє повстання відбудеться тоді, коли влада якимось чином застосує до протестувальників силу. Не важливо де: у Києві чи на Донбасі. Вірогідність кривавого сценарію після застосування зброї проти протестувальників різко збільшується.

І якщо буде збройне повстання, в української влади немає жодних перспектив. Якщо це повстання відбудеться, то озброєні люди в першу чергу перекриють аеропорти. Я не вірю, що хтось встигне поїхати з країни за таких умов. А верхівка української влади не матиме куди тікати. Це буде повторення румунського сценарію чи того, що відбувалось в Лівії.

Чи є гіпотетичні лідери таких бунтів?

Олег Соскін: Активна частина суспільства усвідомлює, що цими подіями може скористатись Путін, а тому не довіряє нинішнім політичним лідерам. Розумієте, такий національний лідер ніколи не кричатиме, як Юлія Тимошенко чи Ляшко, «що я вас врятую від усього, я вас не покину». Зараз не видно активних стратегів, розумних людей, які були б готові очолити подібну революцію. Хоча я й переконаний, що вони є і готові будуть проявити себе за певних обставин, сформувати духовне ядро керівників, які свідомо підуть проти режиму та Московії. Але в принципі лідер може з’явитися і ситуативно.

Чи можуть такі події зіграти на руку Кремлю?

Олександр Кочетков:  Так, бо варто усвідомити, що такий бунт може стати крахом України, як цивілізаційного проекту. Бо, по-перше, цим можуть скористатися інші держави і тоді наша країна розпадеться на дві чи три частини. І саме цей негативний сценарій провокується ззовні. Кремль неодноразово посилав сигнали, що Україна – це недодержава і вона не може існувати без підтримки Росії. А тому цю тему вони провокують. А наша влада їм підіграє, бо вона не зробила жодних висновків з того, що сталося з попередньою владою.

Олег Соскін: Альтернативи народному повстанню немає. Події, коли на Майдані б’ють кийками націоналістів – це прояв відкритого насильства. Причому у відвертій формі. А тому мирної зміни влади, попри Кремль, в Україні не буде.

Вже зрозуміло, що західний світ стоїть на боці Порошенка, попри його злочини. Значить його кандидатура усіх влаштовує. Питання, чому народні депутати це терплять? Де фракція тієї самої «Батьківщини», де «Самопоміч», адже Сироїд все ж є заступником голови Верховної ради, у них є певний вплив? Чому наші політики не вийшли на Майдан в ці такі трагічні дні, коли ми згадуємо вбитих режимом Януковича? Я не бачив, що Тимошенко належним чином віддала шану загиблим героям, а саме завдяки їм вона зараз на волі. Якби не люди, які кров’ю залили тротуари столиці, де б зараз були ці політики? Де Ляшко, Садовий? Значить вони або клоуни, або їх уже купив той самий Ахметов чи Путін. Ми бачимо, що вони не є лідерами народу. Це вони насамперед є агентами Кремля, котрі своїми вчинками наближають імовірність дуже драматичного сценарію.

Яким чином вони це роблять?

Олександр Кочетков: Що зараз відбувається? Влада не вирішує проблему і це показала блокада окупованих територій. Ця блокада означала незгоду з тим, як проводиться державна політика. Але влада не вирішила проблему торгівлі з «Л/ДНР». А якщо не вирішується проблема, то триває незгода. Владі на свої дії від українського суспільства потрібен мандат на прозорі рішення в сфері державного правління. Якщо суспільство вимагає – розірвання стосунків з окупантами, значить це потрібно зробити. Наша ж влада не вирішує проблеми. Вона робить, як попередники. Намагається спаплюжити тих людей, які суперечать її інтересам. Тобто влада замість вирішити проблему, намагається очорнити активістів. А це негативно для самої ж української влади та позитивно для Росії.

 

Марія Чижевська, «Вголос»

В тему:

Вголос уже писав, українські політики в разі загострення ситуації в Україні можуть також втекти в ті країни, де знаходяться їхні гроші: Петро Порошенко - в Іспанію, Юлія Тимошенко - в США, а Юрій Бойко - в Росію. 

ІА "Вголос": НОВИНИ