Цими вихідними Андрій Ярмоленко дебютував за «Боруссію» у матчі 3-го туру Бундесліги проти «Фрайбурга». Він на 79-й хвилині з'явився на полі замість Маріо Гетце за рахунку 0:0. У підсумку матч з таким рахунком і завершився.

Про німецький етап у кра’єрі Ярмоленка «Вголос» розпитав у Михайла Кополовця.

Чи підходить Андрію Ярмоленку німецький чемпіонат і, зокрема, «Боруссія»?

Як на мене, так. В «Боруссії» чимало креативних футболістів значно вищого класу, аніж у «Динамо». В Німеччині силовий чемпіонат, а Ярмоленко є потужним форвардом. Думаю, в Андрія має все вийти і він заграє в Бундеслізі.

Чемпіонати Іспанії чи Англії менш підходять Ярмоленку?

Знаєте, Ярмоленко є технічним, креативним форвардом. В Іспанії є багато такого плану футболістів. Наразі, українці не можуть заграти в Іспанії. Вважаю, що Ярмоленко правильно вчинив, коли прийняв пропозиції «Боруссії». Для нього це перший іноземний клуб, він може там «засвітитися» і поїхати в інший чемпіонат. Приміром, як Генріх Мхітарян. Зрозуміло, що іспанський чемпіонат є сильнішим, ніж німецький. У плані набуття досвіду, Андрій усе правильно робить. В Україні у нього було два серйозні матчі в сезоні і все. В Бундеслізі таких ігор буде значно більше. Взагалі, Ярмоленко уже давно переріс рівень нашого чемпіонату. Андрій дуже амбіційний футболіст, а за участь в чемпіонаті України «Золоті м’ячі» не дають.

Вважаєте, що Ярмоленко здатен отримати «Золотий м’яч»?

Не думаю, що він буде претендувати на таке звання, але, впевнений, амбіції у нього є. У «Динамо» важко зробити собі ім’я у Європі. Німеччина краще котується у футбольному світі, а в Україні Ярмоленко почав деградувати. Стосовно «Золотого м’яча», то його дуже важко здобути у конкуренції з Мессі, Роналду чи Неймаром. Ці футболісти – космонавти, нереальний рівень. А про Ярмоленка я говорив, що він уже всього добився в Україні. Не має значення скільки разів виграти чемпіонат України – 10 чи 11. Щоби далі рухатися, треба їхати у Європу. І мені здається, що він ще два роки тому мав перебратися за кордоном.

А «Динамо» не буде деградувати без Ярмоленка?

Це нормальна практика, коли клуб продає своїх футболістів, в усьому світі є така практика. Пішов Ярмоленко, на його місце прийде хтось молодий і талановитий. Той же Циганков, який мені дуже подобається. У нього «горять» очі, завжди із великим бажанням себе проявити виходить на поле. Помітно, що гроші його ще не зіпсували. Не повинно «Динамо» деградувати. Раніше вся гра киян проходила через Ярмоленка, а це не є добре. Зараз же «Динамо» перебудується, у молоді з’явиться шанс стати лідерами. Це нормально.

Євген Коноплянка у цьому сезоні «розігрався»…

Для будь-якого футболіста надзвичайно велике значення має тренер. Він може зробити із тебе зірку, а може просто знищити. Вважаю, що Коноплянка в «Севільї» дуже добре грав, але постійно отримував якісь претензії. Так, він не завжди відпрацьовує в захисті, але в атаці здорово виглядав. В Україні зірки можуть багато чого собі дозволити. В Німеччині такого не має. Ні Коноплянка, ні Ярмоленко нічого зайвого собі дозволити не можуть – жодної відмашки, зайвого слова. Як тільки щось дозволив собі зайве, завтра ти уже не гравець основи. Можливо, у Коноплянки були напружені стосунки із попереднім наставником. Але прийшов новий тренер і він знову заграв. Взагалі, Євген має усі дані, щоби заграти в будь-якому європейському чемпіонаті.
      
Михайле, цього тижня стартують групові етапи в Лізі чемпіонів та Лізі Європи. «Шахтар» зіграє із італійським «Наполі», «Динамо» із албанським «Скендербеу», а «Зоря» із швецьким «Естерсундом». Погодитеся, що у Лізі Європи шанси українських команд вищі, ніж в Лізі чемпіонів?

Не факт… «Динамо» зараз є непередбачуваною командою, без впевненої і потужної гри. Так само, як і «Шахтар». Раніше «гірники» впевнено проходили своїх суперників, а зараз усе складніше. «Зоря» пережила кадрові перестановки і уже не є такою грізною командою, як в минулому сезоні. Тому, не думаю, що в Лізі Європи усе буде просто, як і в Лізі чемпіонів. «Шахтар» сильніший, за інші наші клуби. Але у нього і суперники сильніші. У нас не має настільки сильних команд, щоби ми були впевнені в успіхах у Європі.  

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ