За інформацією інтернет-видання Sport Arena, у контракті італійця є пункт, згідно з яким він отримує 435 тисяч грн (15 тисяч євро) на місяць «чистими». З урахуванням усіх податків сума витрат на заробітну плату Лучі збільшується на 43,4% від суми контракту, а це означає, що італійський фахівець обходиться ФФУ в 7,5 млн грн (258 120 євро) на рік, починаючи з літа 2015.

Також федерація забезпечує голову комітету арбітрів низкою бонусів, таких як квитки бізнес-класу, апартаменти класу люкс або 5-зірковий готель, авто з особистим водієм і постійний перекладач.

Повідомляється, що за 2016 рік на авіаперельоти Лучі ФФУ витратила понад 1 млн гривень.

Інформацію про заробітки італійця для «Вголосу» прокоментував екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар.

Мирослав Іванович, як гадаєте, Лучано Лучі відпрацьовує свою зарплатню?

Хочу запитати у президента ФФУ, що саме зробив для нашого футболу Лучану Лучі. По суті, він виконує функції ад’ютанта куратора українського суддівського корпусу П'єрлуїджі Колліни. Останній не часто буває в Україні, потребує помічника на місці. Сам же Колліна отримує в тричі, а то й в чотири рази більше, ніж Лучі. Так ось, цікаво, які саме функції виконує Лучі. Впевнений, що таку роботу може виконувати будь-хто із суддівського корпусу. Зі сторони брати людину на цю посаду сенсу немає. Це виглядає, як банкет під час чуми. Лучано Лучі бував на «круглих столах» разом із Колліною. Він в таких ситуаціях сидів мовчки, оскільки це театр одного актора – Колінна виступає, інші за лаштунками. І за це Лучі отримує 15 тисяч євро… Нісенітниця. Якби він приносив користь українському футболу, але ж ні, такого не має. Ад’ютант Колліни не повинен отримувати 15 тисяч євро щомісяця  

Шостий рік Колінна працює у нас. Його присутність хіба допомагає іміджево українському футболу, мовляв, такий відомий спеціаліст працює в Україні. Лучі ж навіть в цьому компоненті не корисний, адже його ніхто не знає навіть в Європі. Він не був видатним арбітром.

Іншої користі від роботи Колліни я не бачу. Вони не змогли підготувати арбітрів, які би успішно працювали на міжнародній арені на крупних турнірах. Раніше вони говорили, що пройшло надто мало часу. Вибачте, але за шість років ведмедя можна навчити судити. Колліна навіть вибрати правильних людей не може. У нас міжнародні матчі обслуговують Арановський та Бойко. Але в чемпіонаті України обоє серед гірших. Я роблю аналіз після кожного туру, підсумковий аналіз після завершення кола. Так, Бойко та Можаровський постійно серед найгірших суддів.

Італійці працюють уже за третього президента Федерації. Як можна пояснити те, що їх ніхто не наважується звільнити?   

Мабуть, щось ми з вами не знаємо. Одна справа була би, якби у нас не було методистів, здатних виконувати функції куратора суддівства. Але ж ми не африканська країна, у нас є колишні арбітри, які попрацювали на високому рівні. Вихров, Дердо, інші хлопці. Багато хто із України за Радянського союзу входили в еліту суддівського корпусу. Повірте, це не просто було зробити. Раніше брали у судді колишніх футболістів. І це нормально, оскільки такі люди є підготовленими, вони знають тонкощі гри. Зараз же беруть молодих людей без досвіду виступів у футболі. І такі гравці, як Срна, Ярмоленко ними маніпулюють на полі. Зараз головний критерій – це знання англійської мови. Але для арбітра головне – бути особистістю, мати стійку психіку.      

Повертаючись до питання Лучі, ми не знаємо його вкладу в наш футбол. Якщо провести аналогії із народними депутатами то дехто із них займається законотворчою діяльністю, а чимало – нічого не роблять, просто тиснуть на кнопки під час голосування. Так ось, у мене враження, що Лучі нічого не робить, просто тисне на кнопки за вказівкою Колліни. Він не самостійна фігура, виконує вказівки Колліни.

І президент ФФУ цього не помічає?

Мабуть, є в цій ситуації якийсь залаштунковий момент. Раніше висловлювалася гіпотеза, що після призначення Колліни куратором українського суддівства до наших команд у Європі арбітри будуть ставитися лояльніше, але ж ми бачимо, що цього не сталося. Помиляються арбітри як на нашу користь, так і на користь суперників. Це нормально. Але заслуги Колліни в цьому немає. Зрештою, розраховувати на допомогу суддів у Європи не варто, це дурня.       

До слова, Федерація не лише тринькає гроші на Лучі, а й на підготовку асистентів арбітрів, влаштовують їм збори в Туреччині, в пресі хвалять асистентів. Але в чемпіонаті ці асистенти роблять більше помилок, ніж арбітри. Такого ніколи не було.

Шість років назад, до приходу Колліни, суддівство було гіршим, ніж зараз?

Ні, не було гіршим. Раніше кожен суддя знав, що через помилку буде покараним. Переводили арбітрів у першу лігу, не довіряли матчів. Зараз же суддя може помилитися і не бути покараним. Навіть грубі помилки можуть ігноруватися. Треба судити, як Колліна хоче і будеш працювати стільки, скільки дозволятиме італієць. У нього є свої улюбленці, яким можна помилятися. Тому, про покращення годі говорити. Зрештою, зараз якість футболу в Україні впала і судити стало легше. У штрафній не часто футболісти порушують правила, виходи віч-на-віч теж не часто відбуваються. Судити зараз стало простіше.

Олег Петрівський, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ