У державній адміністрації підписано Меморандум, за яким львівське сміття тепер підкидатиметься не в інші області, а розвозитиметься сміттєзвалищами Львівщини. За це місцеві громади отримають від Львова та області сукупно 100 мільйонів гривень на власні потреби. Меморандум розрахований на два роки. За цей час має з’явитися сміттєпереробний завод, що допоможе не лише Львову зі сміттям, але й регіонам.

Угоду освятила присутність… ні, не Гройсмана. Той вже якось вирішував сміттєву проблему Львова і не вирішив. Цього разу прислав віце-прем'єр-міністра України Володимира Кістіона. Може, в того рука буде легшою.

Усі були задоволені – намісник президента Олег Синютка тим, що виступив, аки Олександр Македонський проти Дарія, себто сміття – на білому коні і краватці, сонцесяйний Андрій Іванович тим, що тепер усі проблеми з вивезенням твердих побутових відходів  можна списувати на свого колишнього заступника Синютку, віце-прем’єр-міністр, очевидно, очікуваним дармовим обідом, або просто гарною погодою. І лиш мери міст, яким щодня привозитимуть 600 тонн львівського сміття, були чорними, як їх шкірянки. Бо куди вони розпихатимуть це «багатство» - самі не дуже розуміли.

А ще ж є місцеві громади, яким рота не закриєш. І коли вони побачать обсяги «подарованого» їм сміття – почнуться протести. Передбачаю класичний варіант: перекриватимуть дороги, палитимуть шини і чергуватимуть на постах біля своїх полігонів ТПВ, як це вже було не раз.

Зрештою, міський голова Бродів Анатолій Белетей не погодився підписати Меморандум, бо впевнений, що громада буде проти. Та й екологи наполягають – проблема повинна вирішуватись не лише вивозом львівського сміття геть з міста, а в першу чергу швидким пошуком полігону та будівництвом сміттєпереробного заводу.

Якщо цього не станеться, то Меморандум перетвориться у звичайний папірець, який носитиме вітер від одного сміттєзвалища області до іншого.

Андрій Іванович, коли його запитали, чому 11 місяців тягнули із вирішенням проблеми сміття в місті й так зіпсули імідж Львова, лукаво усміхаючись, відповів: «Можливо, на людей вплинули свято Пасхи і Воскресіння Ісуса Христа, і вони нарешті знайшли вихід з проблеми. А імідж Львова – міста, яке стільки пережило за свою історію, неможливо нічим зіпсувати».

Значить, доведеться почекати Різдва – тоді вже напевно знатимемо, чи опиниться на сміттєзвалищі Меморандум і, разом з ним, уся наша владна «еліта», чи наші всечесні владики таки випросять у Всевишнього ласку і сміття зі Львова зникне кудись само. Можливо, разом з людьми.

Хоча можливий й інший варіант – мер нашого міста, як заслужений Мойсей і почесний святий «Самопомочі», очолить ходу львів’ян в інші краї та землі, де ще нема львівського сміття…

Богдан Марциняк Волошин «Вголос»

Малюнок Олега Коваленка

 

ІА "Вголос": НОВИНИ