Вчора, 26.01. 2006 року, основні кандидати на посаду мера Львова, а також усі зацікавлені особи, пильно стежили за засіданням політради «Нашої України». Василь Куйбіда та Петро Олійник виїхали на засідання особисто. Перший – бо Політрадою розглядалося питання якраз про його підтримку і він мав бути присутнім на її засіданні, а другий – щоб пролобіювати інтереси свого ставленика і бізнес-партнера Андрія Садового. Сам же Садовий також не втрачав часу, а оббивав пороги Секретаріату Президента. (Подумати тільки, як багато принижень треба витримати, скільки «знаменників» облизати, скільки обіцянок дати на різних рівнях, для того, аби стати «слугою народу»!).

Як відомо, на Політраді блоку «НУ» спочатку підтримали кандидатуру Василя Куйбіди як єдиного кандидата на посаду міського голови Львова. Однак рівно через годину, коли дійшло до розгляду погодження кандидата на міського голову Івано-Франківська, між НСНУ та НРУ виникла суперечка. Рух вимагав підтримати кандидатуру свого партійця, керівника великого будівельного підприємства АТ «Житлобуд» Ігоря Олійника, а НСНУ – члена своєї партії Олега Сенютки, який є заступником багаторічного мера Франківська Зиновія Шкутяка.

Представник НСНУ на Політраді блоку, керівник юридичного департаменту Блоку «Наша Україна» Роман Зварич, побачивши, що кандидатура його партії на мера Франківська не проходить, відкликав свій підпис під рішенням на користь Куйбіди. Через це рекомендаційне рішення про підтримку Василя Куйбіди було скасовано, оскільки таке рішення має бути прийняте всіма 6 суб’єктами блоку консолідовано.

У коментарях для преси керівник виборчого штабу Василя Куйбіди Іван Рудницький наразі висловлює сподівання, що кандидатура Куйбіди таки буде підтримана блоком «Наша Україна» на місцевому рівні, оскільки «вона є найбільш прийнятною». Однак за неофіційною інформацією, насправді львівські рухівці вже висловили ультиматум НСНУ, заявивши, що у випадку протиснення Олійником Андрія Садового на місце кандидата на посаду мера Львова від блоку «Наша Україна», Рух вийде з блоку на місцевому рівні і таки буде висувати свого кандидата Василя Куйбіду на міського голову Львова.

Рух обурений. І він має на те всі підстави. Справа в тому, що з півроку тому, коли НСНУ переконалася, що проект «партії влади» тріщить по всіх швах і на парламентських виборах вона здобуде не більше, ніж усі попередні партії влади – від 6 до 8 відсотків – «партія Ющенка» забила на сполох і терміново кинулася займати право-центристську нішу. Але для цього їм необхідно було створити блок з яскравою ідеологічною партією, яка у свідомості електорату є носієм ідеології право-центризму. Таких партій в Україні є небагато: НРУ, УНП та ПРП. Погодився увійти в союз з НСНУ тільки Рух. Але взамін він поставив умову: блок мав підтримати рухівські кандидатури на посаду міських голів у трьох містах – Львові, Івано-Франківську та Херсоні. Однак на цьогорічних виборах є дуже популярною «тактика кидка». Створивши блок, НСНУ відчула себе у ньому «старшим братом» і стала відверто ігнорувати інтереси своїх соратників по «Нашій Україні». На місцевому рівні це дуже яскраво відчувалося при формуванні списків на вибори до міської та обласної ради. Але, здається, саме суперечка навколо кандидатури на посаду мера Львова може стати краплею, яка переповнить чашу терпіння рухівців.




ІА "Вголос": НОВИНИ