Тоді під тиском місцевої громади у Львівській міські раді все ж передумали – і споруджувати цей завод на Яворівщині надумали на території ТЕЦ-2, шо поблизу Львова. І знову – протести.

«Нам ніхто не повідомляв, який саме завод будуватимуть: чи це буде, як у європейських країнах – Польщі, Німеччині. Чи так, як у нас будують. Щоб дізнатись, що ж це буде за завод, ми запрошували представників Львівської міської ради, приїжджав Сергій Бабак, але по суті нам нічого не сказали», –  розповідав у інтерв’ю «Вголосу» сільський голова с. Сороки-Львівські, що поблизу Львова, Зіновій Петрук.

Зараз у Львівській міській раді для будівництва сміттєпереробного заводу виділили нову земельну ділянку – на вулиці Пластовій, 13. А що думають про це люди, які мешкають недалеко від ймовірного місця будівництва сміттєпереробного заводу? Про це їх запитував «Вголос».

«Нема гарантії, що тут не накопичуватиметься сміття, як це було у Грибовичах»​

Отець Зеновій Харкавий, настоятель Храму пресвятої Богородиці-Володарки України:

Про ініціативу будувати на вулиці Пластовій, 13 сміттєпереробний завод ми дізналися із засобів масової інформації. Тоді громада Знесіння написала лист  до нашого депутата у Верховній Раді Богдана Дубневича та до мера Львова Андрія Садового про те, що ми проти такого будівництва. Офіційної відповіді на цей лист ми так і не отримали. Але після нього почались переговори із міською радою: до нас приїхали заступники Андрія Садового. Під час нашої з ними розмови громада Знесіння сказала, що у нашому районі є 52 підприємства, а це – заводи, гуртовні, склади. Тут дуже велике екологічне навантаження. Відповідно, а чому ж саме тут будувати цей завод? Також ми сказали представникам Львівської міської ради, що район Знесіння є ними забутий, про нього ніхто не дбає.

Окрім того, у цьому районі є екологічно небезпечні підприємства, а міська влада натомість нічого з цим не робить. Я проконсультувався із фахівцями і дізнався, що кожне виробництво має першу, другу і третю ступені небезпеки. Найнебезпечніше – це підприємство третьої групи. Так-от: на Знесінні є таких підприємств дуже багато. От, наприклад, нафтобаза на вул. Ковельській. Вона знаходиться просто між житловими будинками, що категорично заборонено. Є непрацюючий нафтомаслозавод на вул. Б. Хмельницького, на території якого зберігаються гудрони.  А на вулиці Новознесенській є  залізнична колія: по ній везуть бензин та нафту. Недалеко збудований «Епіцентр», який, відповідно до норм, не може тут розташовуватись, він має бути за містом, як це є у всіх європейських державах. Через ринок «Торпедо» взагалі проходить високовольтна лінія. Там працюють люди – і це ненормально. Це небезпека. Коли я про це розповів представникам міської ради – вони не могли мені навести жодних аргументів, які б спростовували мої слова.

Також я говорив із фахівцями і щодо сміттєспалювального заводу на вулиці Пластовій, 13. Як я з’ясував, там, де хочуть будувати завод, є очисні споруди, і якщо мерія планує там звести саме сміттєспалювальний завод, то є загроза, що випари з очисних споруд, наприклад, сірководень може об’єднатись із цинком, який викидатиме в атмосферу цей сміттєспалювальний завод, що призведе до вибуху. Ми вимагали від міської ради ґрунтовно вивчити ситуацію, провести екологічні дослідження, експертизу, організувати слухання з людьми, адже з нашою громадою ніхто не зустрічався. Ми, можливо, були б не проти такого заводу, якби він був не спалювальний, а сортувальний чи пресувальний. Але за умов, що із району Знесіння заберуть шкідливі підприємства. А це – нафтобаза, нафтопереробний завод, гудрони з вул. Хмельницького, асфальтний завод. Людям потрібно йти на зустріч. А нічого не забирати і зводити додаткові заводи – наша громада проти такого. Нема ж гарантії, що тут не накопичуватиметься сміття, як це було у Грибовичах. Має бути певний компроміс. Якщо ми дозволяємо будувати завод біля нас, натомість місто має зробити все, щоб будівництво цього заводу було не шкідливим. І якщо Львівська міська рада і далі нас ігноруватиме і не йтиме на зустріч, то будівництва ми просто не допустимо. Ми хочемо, щоб нам пояснили, чому у Львівській міській раді спочатку прийняли рішення про будівництво заводу, не слухаючи думки людей. Бо виходить так, що мешканці Яворова, Рясного, Сорок-Львівських відбили спробу будувати у них завод, а на Знесінні – все можна. Це теж, на мій погляд, неправильно.

«Мешканці Знесіння проти сміттєспалювального заводу» 

Богдан Приймич, керівник Львівської міської громадської організації «Відродження Знесіння»:

На одне із засідань громадської організації «Відродження Знесіння» ми запросили місцевих жителів, депутатів Львівської міської ради. Потім ми зустрічались із директором ЛКП «Зелене місто» Вадимом Ноздрею та заступником міського голови Львова Сергієм Бабаком. Мешканці Знесіння проти сміттєспалювального заводу, бо тут уже є очисні споруди. Ми не знаємо, які хімічні сполуки утворюються на цих очисних спорудах, це все потрібно досліджувати. Натомість Вадим Ноздря нам каже, що це буде екологічно чистий завод, там буде лише сортувальна лінія. Якщо цей завод буде лише сортувальний, то можна про щось говорити. Але все ж, перед тим треба обов’язково провести дослідження, що є у повітрі, що є у ґрунтах, що робити із гудронами, які знаходяться на вулиці Богдана Хмельницького. На наш погляд, щоб комплексно дослідити питання будівництва сміттєпереробного заводу, то тут треба залучати і науковців, і медиків, і екологів. Ми хочемо, щоб нам дали точні результати дослідження цієї території, щоб ми були переконані, що цей завод не матиме негативного впливу на наш організм. Бо на території Знесіння є 52 шкідливих підприємства, а це: нафтобаза, автозаправки, колишні нафтомаслозавод та автопереробний завод. Цей район є з непростою екологією. А тому ми вимагаємо, щоб Львівська міська рада перш ніж починати якісь роботи, навела порядок із очисними спорудами, яким вже 50-60 років. Теперішній народний депутат від «Самопомочі» Олег Березюк ще п’ять років тому обіцяв нам тут навести порядок. Але і досі роботи не почалися. На мій погляд, спершу потрібно щось зробити із очисними спорудами, а потім вже починати розмови про будівництво сміттєсортувального заводу. Це єдиний формат заводу, на який ми погодимось, тобто майбутній завод не має бути ні спалювальним, ні переробним.

«Потрібно розширювати очисні споруди»

Йосип Федечко, кандидат медичних наук, мікробіолог:

Сміттєпереробні заводи дійсно потрібні. Але ці заводи мають знаходитись у таких місцях, де вони не завдаватимуть шкоди людям. Окрім того, цей завод хочуть будувати у зоні очисних споруд, де є свої проблеми. На очисних спорудах виділяється велика кількість шкідливих речовин і як наслідок  – у місті навіть виникає неприємний запах. При проектуванні сміттєпереробного заводу потрібно враховувати комплексний вплив на екологію та людину очисних підприємств та сміттєпереробного заводу. Окрім того, варто встановити, чи той завод не будуватимуть у захисній зоні очисних споруд. Захисна зона очисних споруд – це територія, довкола якої нічого не можна будувати. Має бути певна віддаль від споруд. Окрім того, наші очисні споруди працюють недостатньо, а тому їх потрібно буде розширювати, розбудовувати. І робити це буде потрібно на тому місці, де вони уже знаходяться. І тут виникає питання, а чи доцільно там будувати цей завод?

«Нас роблять заручниками»

Михайло Курчак, колишній правоохоронець:

Ми розуміємо те жахливе становище, яке зараз є у Львові зі сміттям. Але робити нас заручниками того, що хтось колись недопрацював, ми теж не хочемо. А тому ми пропонуємо, щоб міська рада із громадою Знесіння підписала угоду. Ми вимагаємо від мерії зробити експертну екологічну оцінку.

У Львівській міській раді нам підсовують санітарні норми, які стосуються будівництва сміттєпереробного заводу у чистих зона. А там же на Пластовій, 13 знаходяться очисні споруди.  От якби на вул. Пластовій,13 було поле – цей завод можна будувати. Але там уже є екологічне навантаження. Лише після експертної оцінки можна про щось говорити. Окрім того, у нашому районі є велика кількість підприємств, як діючих, так і ні, а це: нафтобаза, 17 автозаправок, є АТП, вул. Богданівська, по якій їздить вантажний транспорт, заводи на Польовій, гудрони на вул.. Хмельницького  – це все відображається на нашому здоров’ї, ми цим дихаємо. Натомість у Львівській міській раді, вислухавши нас, заявили, що вони перенесуть нафтобазу. Скажіть мені, будь ласка, наша влада вважає нас ідіотами? Ми ж знаємо, що територія заправки – це приватна територія «Галнафтогазу». І якщо міська рада зараз почне судитись – мине багато часу. А у результаті ми отримаємо і сміттєпереробний завод, і нафтобазу. Ми уже маємо негативний досвід, коли на вулиці Богданівській зробили сміттєперевантажувальну станцію. Цю територію просто закинули сміттям. Ми бачили це на власні очі. І тоді ніхто нічого у нас не запитав, не було ніяких громадських слухань. У мене складається враження, що Львівська міська рада свідомо затягує будівництво сміттєпереробного заводу. Адже у нас мільйони зариваються у сміття. Окрім того, зараз перед нами не виступив ще жоден можновладець з Львівської міської ради, який би сказав: «знаєте, до такого року ми зробимо те і те, а потім так то і так». Усе у ручному режимі, ніхто не знає, що відбуватиметься завтра.

 

Марія Чижевська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ