При цьому мітингувальники наголосили, що ці тези Національного маніфесту є базою та основою того, щоби країна вийшла з тієї кризи у яку її занурила олігархічна влада.

Акція розпочалась о 9 годині ранку. Збирались націоналісти у сквері ім. В. Чорновола, що перед приміщенням Львівської обласної ради. Участь у ній взяли приблизно тисяча людей, серед яких представники ВО «Свобода», «Національного корпусу», «Правого Сектору» та ВГО «Сокіл».

Цей пікет Львівської облради, наголошують організатори, був продовженням аналогічної акції у Києві. Там, 20 травня, українські націоналісти здійснили автопробіг до маєтку Петра Порошенка, де теж закликали президента підписати закон про амністію для бійців АТО.

Як зазначив у коментарі «Вголосу» учасник акції, екс-віце-спікер Верховної ради України, голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Руслан Кошулинський, від депутатів облради націоналісти вимагають прийняти згадане звернення мітингувальників. Адже за словами Кошулинського, у них є інформація, що закон про амністію президент не підписує через те, що таємним пунктом Мінських угод було обіцяно: амністія бійців АТО може відбутися лише разом із помилуванням сепаратистів. Так, закон №4255 «Про амністію в 2016 році» з окремими пунктами щодо українських солдатів був проголосований Верховною Радою України 22 грудня 2016 року. 24 березня закон підписаний Головою Верховної Ради України та направлений Президенту України. Порошенко, порушуючи визначений Конституцією термін, досі зволікає із підписанням документу.

«Ми звертаємось до депутатів Львівської обласної ради, адже це не просто люди, які сидять у сесійній залі, це представники громади. А цей Маніфест – це не вимога ВО «Свобода», це вимога тих людей, які своїм життям пожертвували заради України. Які усім спільно запропонували ці тези. Депутати цим голосуванням можуть показати, що вони прийшли до Львівської обласної ради не задля своїх меркантильних інтересів, а задля служіння громаді. Тому такі акції ми будемо проводити по всій Україні, щоб максимально поширювати ті ідеї, які сьогодні пропонують націоналісти, та для того, щоб забрати у людей почуття розпачу і зневіри. Представники акції протесту дійсно сьогодні зайдуть у сесійну залу Львівської обласної ради, щоб донести до депутатів свою позицію. Тобто все залежатиме від того, як влада себе поведе із людьми», - зазначив Руслан Кошулинський. 

Один з організаторів акції, керівник штабу Національного корпусу Львівщини Святослав Сірий у коментарі «Вголосу» пояснив, що їхня організація готова усіма можливими методами тиснути на львівських депутатів задля прийняття потрібного для України звернення. 

«Основні наші вимоги сьогодні ми виставили на розгляд сесії Львівської обласної ради, оскільки вони стосуються наших національних інтересів. А це: підписання президентом амністії воїнів АТО, продовження мораторію на продаж землі, націоналізація російського капіталу в Україні та припинення фінансового диктату МВФ. Ми надіємось, що голова обласної ради та депутати нас підтримають. Якщо ні – будемо тиснути на них усіма можливими методами, адже це надважливо для української нації», - сказав Святослав Сірий.

Голова львівського обласного осередку «Правого сектору» Тарас Хаммер зокрема заначив, що амністія воїнам АТО конче необхідна. Адже часто упереджені правоохоронці, дізнавшись, що людина воювала, інкримінують їй більш жорстку статтю.  

«Таке враження, що цей закон просто не хочуть приймати. Натомість зараз органи досудового слідства замість того, щоб враховувати, що людина воювала, захищала країну, інкримінують  їй це більш жорсткі обвинувачення. Також ми проситимемо, щоб депутати проголосували за певні положення із нашого Маніфесту, які підписали праві сили кілька місяців тому. Зокрема, ми вимагаємо прийняти принципи, спрямовані на покращення соціально-економічного стану українців, заборону на продаж землі та націоналізацію бізнесу країни-агресора», - сказав керівник «Правого сектору» Львівщини. 

Під час акції мітингувальники зачитали пункти Національного маніфесту. Після цього об 11.20 год представники правих сил увійшли у приміщення Львівської обласної ради, де виголосили звернення до місцевих депутатів. Зокрема, голова проводу ВГО «Сокіл» Юрій Чорнота заявив, що схожі акції проводитимуться у всіх регіонах України, а львівські депутати сьогодні мають унікальну нагоду показати:  вони на боці патріотів чи сепаратистів.  

«Українські націоналісти підписали Маніфест та розпочали консолідацію українського суспільства. Реалізація цього документу є кроком до панування на своїй, Богом даній землі. Хіба те, що українські вояки, які воювали за Україну, а зараз сидять у тюрмах за сфабрикованими справами, – це справедливо? Хіба український народ може продавати свою землю невідомо кому, а в результаті залишитись без територій? Сьогодні ви, львівські депутати, можете показати, на чиїй стороні ви є»,- зазначив активіст.

Відтак мітингувальники оголосили, що львівські депутати мають дане рішення підтримати, або ж ні, до 12.30

Але станом на 13.00 голова Львівської облради відмовився ставити на голосування звернення націоналістів. Через це маніфестанти після того, як працівники поліції застосували до них сльозогінний  газ, прорвались до приміщення обласної ради. Голова ЛОР Олександр Ганущин миттєво оголосив перерву у роботі сесії. Проте мітингувальники заблокували депутатів у сесійній залі з вимогою таки ухвалити дане звернення. Але  вже згодом, приблизно о 13.30,  депутатів таки випустили з «облоги», а робота сесії була цього дня остаточно припинена. 

Коментуючи «Вголосу» перебіг цих подій, Руслан Кошулинський зазначив, що захоплення трибуни Львівської облради спровокував її голова Олександр Ганущин, який, не виконавши вимог активістів про підтримку звернення до державних органів влади, продемонстрував зневагу до громадськості.

«Події в Львівській обласній раді ‒ очевидний доказ того, що керівництво облради не відійшло від принципу попереднього режиму. Воно так само виявляє неповагу до людей, які приходять до нього із вимогами для того, щоби їх можна було почути. На мою думку, не було таких фракцій, які б не проголосували. Був узгоджений текст цього звернення, він був вчасно зареєстрований. Але сьогодні, на превеликий жаль, замість того, щоб ухвалювати рішення щодо звернення, яке подали своєчасно, і яке депутати проголосували з внесенням у порядок денний, керівництво облради робило будь-які кроки для того, щоби принизити людей. І у такий спосіб люди продемонстрували свою реакцію ‒ ввійшовши в сесійну залу і вимагаючи від керівництва обласної ради провести голосування», - зазначив Руслан Кошулинський.

Як стало відомо, сесія Львівської обласної ради продовжиться у четвер, 1 червня. Станом на 17.00 год. націоналісти відмовились покидати Львівську обласну раду, перед її приміщенням вони розгорнули намет. Кажуть: не підуть доти, поки депутати не підтримають голосуванням їхнє звернення.

 

Марія Чижевська, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ