Львів – місто, у якому понад сто тисяч жителів вимушені винаймати собі житло. Напевно і серед читачів є люди, яким доводилося колись шукати квартиру якомога дешевше, та з більш-менш нормальними умовами. Одразу попереджаю, далі мова піде не про ті звичайні квартири, у яких би хотілось жити.

Працюючи свого часу маклером з оренди житла довелося побачити просто унікальні квартири. Для тих, хто не знає, зараз нормальна ціна звичайної однокімнатної квартири без ремонту районі вулиці Володимира Великого складає приблизно 1200-1300 гривень, Галицький район зі зрозумілих причин, звичайно ж, дорожчий.

Баскетболістам прохання не турбувати

Гортаючи якось базу квартир, шукав знайомій дешеве житло, наткнувся на варіант з євроремонтом біля Стрийського ринку і лише за одну тисячу гривень. Що щось тут не так, було зрозуміло одразу, та от що ж саме, стало відомо після короткої розмови з власником.

Певно колишні власники квартири були дуже низькорослими, тому відстань від підлоги до стелі сягала метр і сімдесят сантиметрів. Враховуючи, що у мене зріст 186 сантиметрів, чесно кажучи поспівчував тим, кому доводилося в такій квартирі проводити більше, ніж півгодини. Та добре, що хоч з меблями та вигодами усе гаразд було.

Мойдодиру би сподобалось

На Личаківській й до сьогоднішнього дня одна пані здає житло у новобудові за тисячу сімсот гривень. Ціна повністю прийнятна для однокімнатної квартири у гарному новому будиночку. Але трапилося чомусь так, що власники забули про те, що людям митися потрібно. У помешканні немає ні ванної, ні душової кабіни, митися господарі житла пропонують або у мисці, або у бані, а от торгуватися відмовляються. Певно не дуже їх турбує приємний аромат, що залишить після себе квартирант, якому не потрібна кімната для гігієни.

Також одна добра пані здавала «кавалерку» для студентів. Кавалерка – це житло для однієї особи, маленька кухня, приблизно 5 квадратних метрів і кімната метрів на 15. Будували їх ще при Польщі, зазвичай туалети тоді ніхто не проектував у квартирах, та й про ванни також не думали. От жіночка маючи таке помешкання, навіть не намагаючись зробити там мінімальний ремонт вирішила за 600 гривень поселити туди студентів, «в туалет нехай ходять по балкону, а митися додому будуть їздити, у мене вже так жили» – зазначила панянка.

Холостяцький варіант

Ще був випадок економ-варіант для чоловіка. Цоколь – це напівпідвальне приміщення, коли вікна виходять десь на рівні асфальту. От один розумний чоловік вирішив, щоб підвал не пустував, зробити з нього комусь житло. Загальна площа підвалу була десь близько 20 квадратних метрів, може трішки менше, під самою стелею віконечко 20 на 30 сантиметрів і от у цій кімнатці за шторкою душ, до входу веде маленький півтораметровий коридорчик, біля виходу туалет, у кімнаті електроплитка, усе компактно та дешево, усього за 700 гривень. І лише кілька недоліків: повна відсутність денного світла, свіжого повітря і висока відносна вологість приміщення…

Ще цікавий випадок був, коли власниця розповіла моїй колезі, що у неї в квартирі євроремонт, усе чудово, меблі в гарному стані і хотіла за своє двокімнатне чудо дві тисячі гривень. Квартира знаходилася за нічним клубом «Міленіум», до центру близько, тому, за розповідями, квартира мала б коштувати навіть дорожче. Ну от Оксана (так звали мою співробітницю), щаслива тим, що знайшла гарний варіант для своїх клієнтів відводить їх на квартиру і ледь не втрачає свідомість…

Власниця – жіночка, яка явно полюбляє хильнути чарочку, з синцем під оком та подряпаним носом запросила їх у квартиру. У одній з кімнат стіна чорна, ніби там щось горіло, запах у квартирі був просто мерзенним, диван стояв на книжках, шафа з дверцями, які відвалюються, все брудне, вікна частково розбиті. Звичайно, клієнти були шоковані, а Оксана засмучена, та все обійшлося добре.

Унікальна пропозиція

На сам кінець залишилася, взагалі, унікальна квартира, яка знаходиться на вулиці Гнатюка, поруч з проспектом Свободи. Жіночка років шістдесяти здає однокімнатну квартиру за тисячу вісімсот гривень. Квартира з великою кімнатою, великою кухнею. Та от не вдалося комфортно розмістити ванну з туалетом. Для того, щоб потрапити з кухні в кімнату, або навпаки потрібно пройти через ванну кімнату... Яким чином в цій квартирі мають жити навіть ті ж невибагливі студенти ні мені, ні іншим людям незрозуміло, певно тому пані М. і здає її вже півроку безрезультатно.

Отакі-от квартири можна знайти у Львові. Впевнений, що це ще не найцікавіші випадки.

ІА "Вголос": НОВИНИ