27 травня у Львові пройшло засідання Ради регіонів під головуванням Президента України. І хоч як не опікували президента від львівських ЗМІ, на підсумковому брифінгу він надолужив втрачене. За якихось пару хвилин Янукович назвав Буковель Буковиною, а українських десантників відправив у Туреччину.

Але мова зараз не про це. Як відомо, на засіданні ради також обговорювали як вирішити проблеми Львівщини.  Під час свого виступу нещодавнопризначений губернатор Львівської області Василь Горбаль представив своє бачення покращення інвестиційної області.

Традиційно (для нової влади) Горбаль розпочав з критики попередника. І обсяг інвестицій на одного мешканця є значно нижчим ніж у сусідів: 400 USD – на Львівщині проти 3600 USD у «сусідів» (кого він має на увазі під сусідами губернатор не уточнив, але видається, що таки не Тернопільську область) і інвестиції залучаються не відомо як. «Дуже часто буває таке, що залученням інвестицій займається головний архітектор», - сказав Горбаль, очевидно маючи на увазі начальника головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської облдержадміністрації Степана Лукашика, який курує кілька питань підготовки до Євро-2012 в структурі ОДА, але аж ніяк не залучення інвестицій.

Абсолютно не хочеться робити реверансів в сторону попередньої влади, але є дані статистики – у першому кварталі іноземні інвестиції в Львівщину зросли удвічі – до 24 млн. USD, тоді як загалом по Україні зафіксоване падіння на 39%.

Разом з тим, Горбаль поспішив похвалитись власними досягненнями і повідомив, що «експерти УЄФА відзначають прорив Львова у підготовці до Євро-2012». Не будемо вже згадувати, що «Експерти УЄФА» скоро стануть таким же мемом як і «Британські вчені» і повернемось до інвестицій і засідання Ради.

На ній Горбаль запропонував Президентові Януковичу взяти під патронат Львівський економічний форум, який традиційно проходить в області на початку жовтня. «Фішка» давно не нова – форум під свій патронат брали і президент Кучма, і його наступник Ющенко.

Окрім того, губернатор розповів про власні кроки для «покращення інвестиційного клімату в області».

Серед них Горбаль назвав розвиток рекреаційних можливостей області (зокрема, в Моршині, Трускавці та Немирові). Так за даними чиновника, їхні потужності використовуються лише на 10%, тому оздоровчу складову варто розвивати. Свідомо чи ні, Василь Михайлович повторив Миколу Івановича, який саме про це і твердив весь час свого керівництва областю. До речі, саме з метою популяризації Трускавця туди у 2009 року перенесли вже згаданий Економічний форум.

Також губернатор планує розвивати замки та пам’ятки області (2008 рік вже оголошували роком замків та палаців Західної України,  під цією темою проводили Економічний форум і що це їм дало?), інформаційні технології (на їхньому розвитку вже активно париться міський голова Львова Андрій Садовий) і посилення транскордонної співпраці (цій тематиці також присвячувався форум, результат  якого приблизно такий самий як і у замків).

Фактично, нічого нового Горбаль не сказав, а лише повторив замусолені вже роками фрази. Зрозуміло, що окрім замків, мінеральної води, айтішників і митниці придумати щось нове у Львівській області тяжко.

Також не заперечиш і того, що Горбаль на посаді перебуває трохи більше місяця (з 20 квітня) і судити про результати роботи рано. Але за цей час в області досі не сформована команда керівництва ОДА, не призначені голови РДА, не представлене бачення розвитку області і ще багато чого не. Лишається сподіватись, що губернатор найближчим часом пришвидшить темпи, і слова не залишаться просто деклараціями та заявами про наміри.

ІА "Вголос": НОВИНИ