Чому ж мстивий (за означенням людей з його оточення) Порошенко ніяк не зважиться на радикальніші дії щодо свого опонента? Про це та інше «Вголос» запитав у директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна,  українського політолога, керівника аналітичного центру «Третій сектор» Андрія Золотарьова та політичного аналітика Ярослава Макітру.

Чому Саакашвілі досі не видворили з країни, як це обіцяв Порошенко? І чому ми не бачимо різкої реакції Президента на його дуже різкі заяви та дії?

Ярослав Макітра:

Екстрадиції насамперед немає через те, що Грузія не демонструє особливого бажання повертати Саакашвілі. Одне діло – розшукувати його, інша справа – тримати його у країні. У Міхо там ще є підтримка, відповідно – для чого грузинам проблеми? А окрім екстрадиції – інших дієвих і правильних засобів видворення його з країни немає.

Ще одне: перебування Саакашвілі в Україні є вигідним комусь із влади, адже енергію грузина запросто можна використовувати у політичних конфліктах. Яскравий цьому приклад – Міхо-майдан. Він б'є по репутації самого Порошенка і водночас не зачіпає репутації тих представників влади, які конкурують з Президентом.

Андрій Золотарьов:

Припускаю, що є ще один, може, найважливіший фактор: Саакашвілі має «охоронну грамоту». От пригадаймо епічний перехід Саакашвілі через державний кордон. Одразу був шалений градус протистояння. Хапали людей, які з Саакашвілі переходили кордон, звучали досить різкі заяви з боку влади. А далі всі скинули оберти. Чому? Бо, швидше за усе, знайшлась третя сторона, яка й стала модератором цього конфлікту.

Хто, наприклад?

Олег Соскін:

Ну як хто – США. Саакашвілі подобається американцям, він – особистий друг Трампа, який його добре сприймає й завжди допомагає. Трамп своїх друзів береже. Тому припускаю, що Саакашвілі має «охоронну грамоту» від президента США.

Знову ж таки, у США знають, хто такий Порошенко. Вони, якщо вже самі українці терплять Порошенка, не можуть його зняти з президентства. Тому вирішили так: нехай в Україні буде Саакашвілі, як збурювач простору. Самому ж Саакашвілі Трамп сказав приблизно таке: «Це твоя карта. Маєш його подолати отак, як я Обаму «жахнув» разом із Клінтон. Якщо ти це зробиш – молодець, не зможеш – ти не чоловік». Що Саакашвілі й робить.

Єдиний мінус – на першій фазі він сформулював дуже «дурні» гасла. Ну що це за гасло: зробити антикорупційний суд чи зняти недоторканність з депутатів! От якби він виступив за те, щоб Гонтарєву «посадити на кіл», за те, щоб підвищити курс гривні, щоб український газ продавався людям по 100 доларів, а не як зараз по 300, то б рівень його підтримки українцями був би значно вищим.

Так що цілком ймовірною є версія про те, що Порошенкові дали чітку вказівку: не чіпати Саакашвілі.

Андрій Золотарьов:

Я також припускаю, що Порошенкові заборонили рухати Саакашвілі. Враховуючи тотальну залежність української влади від США і те, що Саакашвілі з американської клієнтели, «охоронну грамоту» таки видав Держдеп. Але призначення Саакашвілі – не валити українську владу, а примусити її до прийняття та виконання тих реформ так, як їх бачать у США.

У першу чергу, США цікавить антикорупційний суд, який дозволить НАБУ діяти більш ефективно та рішуче. Американців турбує, що нема потужного важеля впливу на український політикум. І якщо з'явиться така інституція, як антикорупційний суд, то у них цей вплив швидко з'явиться. У меншій мірі їх цікавить впровадження нової виборчої системи й скасування депутатської недоторканності.

І подивіться – цю місію Саакашвілі успішно виконав. Адже з основними вимогами наша влада таки погодилась. Почали штовхати питання недоторканності й погодились на те, що потрібен закон про антикорупційний суд. От звідки пішли гасла Саакашвілі.

Але попри ймовірне існування «охоронної грамоти» Держдепу багатьох прибічників Саакашвілі таки видворили з країни. От, наприклад, днями депортували його охоронців …

Ярослав Макітра:

Факт депортації охоронців Саакашвілі якраз свідчить про те, що «охоронна грамота» існує, але у неї є певний рівень захисту. Ця «охоронна грамота» на 100% не гарантує Саакашвілі спокійного життя в Україні, але водночас влада не може піти проти нього особисто «по-беспрєдєлу». Можливо, під парасолькою недоторканності також перебувають люди з першого кола оточення Саакашвілі.

Але це не стосується людей з його штабу, водіїв, охоронців. От б'ють саме по них, щоб деморалізувати усіх. Тобто влада запустила процес створення нестерпних умов життя для Саакашвілі. Це її метод.  

Чи можна припустити, що це не Держдеп «натиснув» на Порошенка, а, можливо, ЄС чи Росія? Або ж, скажімо, Коломойський зацікавлений у перебуванні в Україні Саакашвілі і посприяв цьому?

Олег Соскін:

Думаю, що Європа була не проти такої грамоти. Фактично три країни Балтії підтримують Саакашвілі. Він був із Меркель у добрих стосунках. Думаю, що у Франції у нього є зв'язки. У Нідерландах – само собою. Зрозуміло, що його однозначно підтримує Польща та Угорщина. Так що Саакашвілі має достатню кількість підтримки.

Андрій Золотарьов:

Росію відкидаю однозначно. А от щодо Коломойського, то так: зацікавленість у нього є. Тому що будь-яка проблема для Порошенка відтерміновує час, коли будуть наростати проблеми у нього самого. Тому Коломойський може підтримувати Саакашвілі з його майданами. У тому числі – фінансово.

Тут співпали інтереси США та Коломойського. Але, думаю, американці Коломойського також попередили, щоб він не був занадто активним у фінансуванні опозиції. Тому видно, що Коломойський поводиться досить обережно. Проте американці його пильнують, щоб він чогось не зробив. 

Хто ще, ймовірно, міг долучитися до фінансування акцій протестів?

Олег Соскін:

Намети, їжа, паливні генератори, сцена – усе це справді потребує певних коштів. Швидше за усе, ресурси ідуть із Грузії. Партія Саакашвілі входить у парламент, є друзі-бізнесмени. Свого часу він дав можливість підприємцям легалізувати гроші за допомогою відпочинкового туризму та рекреації. Думаю, що зараз ці люди й дають кошти на майданні витрати. Але це суми відносно невеликі. Тому це питання зовсім не принципове.   

Адріана Гринишин, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ