[media=167572,167573] 

Практика будувати будинки лише для забезпечення житловою площею нові родини має залишитись у минулому. Сучасна європейська країна, якої ми, так відчайдушно, прагнемо, повинна стимулювати благоустрій міст і  створювати сучасне та комфортне житло.

Наприклад, вам буде приємно, якщо у вашому під’їзді буде спеціальне місце для зберігання дитячих візків, щоб кожного разу не носити їх до квартири? Це стосується і власників велосипедів.

І, мабуть, не одне покоління з дитинаства пам'ятає майданчики, «прикрашені» прикопаними шинами, які слугували і атракціонами, і огорожею, і місцями для сидіння. Але, погодьтесь, усім нам хочеться, щоб наші діти грались вже на інших майданчиках: із новими гірками, безпечними пісочницями та красивими гойдалками. Щоб підлітки мали можливість позайматись на тренажерах, пограти в баскетбол чи настільний теніс. А батьки могли б спокійно поспілкуватись на зручних лавках у зеленій зоні.

Є ще один приклад: ми всі вчимось сортувати сміття, що є звичною справою для будь-якого європейця. Але, для нас сміттєві баки різного призначення залишаються явищем, швидше, рідкісним і свідомим мешканцям доводиться носити пластик, скло чи папір на далекі відстані.

І це все настільки прості та очевидні речі, які не треба пояснювати… Це розуміють люди, розуміють це і забудовники, адже від рівня благоустрою та комфорту безпосередньо залежить кількість людей, які до них прийдуть. Намагаючись забезпечити українців житлом належного рівня, все більша кількість девелоперів проектує свої комплекси із урахуванням вимог інфраструктури сучасного європейського міста, виділяють додаткові місця господарського призначення, облаштовуючи дитячі та спортивні майданчики, парки. Усвідомлюючи всю відповідальність своєї роботи,  забудовники готові займатись і благоустроєм прибудинкових територій, приводити до ладу сусідні парки, щоб забезпечити майбутніх мешканців усім необхідним.

Власне, із думкою про потреби людини та її комфорт працює львівська девелоперська компанія «Сігма Естейт», яка вже створила не один вдалий проект. З нами поспілкувався керуючий партнер девелоперської компанії “Сігма Естейт» Роман Процак, який розповів про соціальну місію своєї компанії, а також про проблеми, з якими  доводиться стикатись «Сігмі Естейт».

«Плануючи кожен новий житловий комплекс, ми в першу чергу налаштовуємо діалог із громадою. Створюючи інфраструктуру для людей, ми створюємо хороший настрій. От який може бути настрій у людини, яка виходить із власного будинку і бачить купу сміття? А якщо вона побачить квіти, то і на роботу вона піде радісна, вже не насвариться на сусіда у маршрутці. Ці речі, начебто маленькі і мізерні, але саме вони творять нову культуру, нових нас».

«Bumblebee» - один із проектів, над яким зараз працює компанія. Житловий комплекс розташується на вул. Петра Панча у Шевченківському районі. Окрім безпосереднього будівництва компанія планує розгорнути у цьому районі масштабні роботи із облаштування та благоустрою прибудинкових територій.

«Перша наша соціальні ініціатива – це влаштування місцевого дитячого садочку. Наразі, він має небезпечне сусідство із амбулаторією, ми хочемо це змінити і збільшити кількість груп. На першому поверсі нашого будинку у двох секціях ми запланували місце під нову амбулаторію і готові безкоштовно передати її місту. Це другий момент. Також ми хочемо створити багатофункціональний спортивний майданчик – і для футболу, і для баскетболу, волейболу. Ще одна наша ініціатива – це облаштувати так званий відкритий спортзал, на якому підлітки та дорослі зможуть займатись на тренажерах. Адже, не всі можуть дозволити собі ходити до спортзалу», - пояснює Роман Процак.

Проте, як з’ясувалося, одного бажання замало і, навіть, позитивна ініціатива стикається із труднощами:

«Наприклад, наразі немає чіткої процедури передачі таких об’єктів. Для цього потрібно почати соціальне партнерство між приватним бізнесом та представниками влади: одні дають можливість, а інші беруть на себе зобов'язання. Таким чином, разом ми створимо соціальну структуру».

Ми зв’язались із начальником юридичного управління Львівської міської ради Геленою Пайонкевич і запитали її щодо можливості передачі об’єктів, збудованих інвесторами (таких як дитячі чи спортивні майданчики), на баланс міста. Вона розповіла, що така процедура є, але все залежить від того, на чиїй землі вони будуються.

«Якщо забудовники роблять майданчик на орендованій території, то чисто юридичних підстав обслуговувати їх місто не має. Ми кошти не могли би навіть теоретично виділити на такі речі, хоча би з тих міркувань, що вони знаходяться на чужій земельній ділянці. Відповідно, якщо забудовник хоче збудувати загальний майданчик на території міста, він звертається до нас, ми готуємо ухвалу сесії,  приймаємо в комунальну власність і передаємо на обслуговування відповідному комунальному підприємству. В нас вже було декілька таких ухвал і ця процедура є зрозумілою», - Гелена Пайонкевич.

Роман Процак коментує, що такий стан речей для нього відомий. Зі свого боку він закликає владу розробити відповідний пакет документів та рішень, які зроблять можливим передавати у користування громаді соціально важливих об’єктів, побудованих девелоперами. І мова йде не лише про дитячі майданчики, а і про міські амбулаторії, про садочки та школи.

«Потрібно запустити механізм, завдяки якому ми, як девелоперська компанія, зможемо будувати для міста потрібні соціальні об'єкти – школи, дитячі садочки, лікарні. Компанія «Сігма Естейт» готова взяти участь у цьому процесі, ми закликаємо інших забудовників долучитись, щоб робити реальні речі, щоб створювати нормальне комфортне життя», - говорить Роман Процак і додає:

«Закликаємо до діалогу і владу. Можна проводити якісь конференції між забудовниками, де б обговорювались соціальні проекти, чи створити фонд, куди б девелопери могли вкладати кошти на створення інфраструктури. Ми хочемо спонукати до дій, щоб чиновники не відгороджувались. Наша компанія відкрита до співпраці!».

Також Роман Процак пропонує забудовникам конкурувати не розмірами рекламних кампаній, а кількістю власних соціальних ініціатив:

«Я більшості девелоперів кажу – хлопці, давайте не будемо боротися бордами та в кого їх більше. Супер-конкуренція! Давайте боротись тим, хто більше дерев посадить. Давайте рекламуватись такими речима. Я думаю, люди теж долучаться, коли побачать якісь реальні дії. Хтось викопає ямку для лавки, хтось допоможе її вмонтувати, хтось посадить дерево».

Кажуть, сила та наснага дається для роботи. Ми впевнені, що спільними зусиллями можна змінити життя українців на краще, варто лише почати. 

ІА "Вголос": НОВИНИ