Підписання «Універсалу національної єдності», яким політичні сили мали намір заявити про об'єднання зусиль у своїй подальшій діяльності, відкладене на сьогодні. Представники «Нашої України», Партії регіонів, Соціалістичної й Комуністичної партій не зійшлися в думках за всіма пунктами документа. Принаймні, учасники заходу висловили свою думку із приводу сформованої політичної ситуації й способів виходу з її. Хоча, по великому рахунку, нічого нового не пролунало. БЮТ і не намагався цього зробити, а закликав «Нашу Україну» і Партію регіонів до дострокових виборів. Такі результати 6-годинного загальнонаціонального круглого столу за участю Президента Віктора Ющенко, голови Верховної Ради Олександра Мороза, Прем'єр-міністра Юрія Єханурова, а також лідерів парламентських фракцій і відомих політичних діячів.

Слово Президента

Відкрив засідання Віктор Ющенко. Він сказав, що Україна має два шляхи розвитку: консолідація або конфронтація. Другий, за словами Ющенко, є «тупиковим». Перший, як підкреслив глава держави, хоча й «буде складним для певних політичних сил», але є можливим. Ющенко запропонував представникам парламентських політичних сил «почати процес об'єднання навколо принципів об'єднання країни». Політичні об'єднання, на думку Президента, потрібно вибудовувати на наступних принципах: соборності українських націй, забезпеченні національного суверенітету, непорушності границь і територіальної цілісності, створенні умов для економічного розвитку країни й реалізації її європейської перспективи, гарантії збереження розвитку державної української мови одночасно з підтримкою й розвитком мов національних меншин, забезпеченні вже завойованих прав і свобод людини.

Крім того, як підкреслив глава держави, необхідно зняти політичну напруженість у суспільстві, припинити в парламенті передвиборну риторику з питань, які розколюють нації (мовна політика, тема європейського вибору, евроінтеграція, ВТО, церковна консолідація) і повернути в конституційне русло діяльність Верховної Ради, місцевих рад всіх рівнів, гарантувати права опозиції. Також Ющенко очікує від політичних сил чітких позицій щодо механізмів реалізації зовнішнього й внутрішнього курсу держави, що, за його словами, був вибраний народом і закріплений у Конституції й Декларації про державний суверенітет і повинен залишитися незмінним. «Ми повинні раз і назавжди відмовитися від політики реваншу й протистояння», «відійти від особистих амбіцій і керуватися національними інтересами», - підкреслив Президент. Час від часу глава держави нагадував про своє право розпустити парламент, оскільки вже минуло 60 днів, відведених на формування Кабміну, а уряду дотепер немає.

І все-таки вони різні

Після своєї вступної промови, Президент передав слово парламентаріям.

За переконанням Мороза, єдина формула вирішення проблеми, що виникла в українській політиці, полягає в розширенні коаліції за рахунок представників різних політичних сил. Як механізм реалізації Мороз запропонував використовувати пропозицію, яку напрацювала робоча група від коаліції й «Нашої України» - «зміна 65-й статті Регламенту ВР, щоб не було до певної міри утиску пріоритету «Нашої України» і не несло загрози для різних регламентних процедур». «Це повністю прийнятні речі, і вони юристами пророблені», - підкреслив Мороз.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович практично весь відведений йому регламентом час присвятив лекції на тему як «не потрібно ділити людей на кращих і чужих» і що всім «потрібно визнати помилки». Не втримався Янукович і від шпильки убік глави держави. За його словами, ПР знає, що Ющенко болісно сприйняв процес формування антикризової коаліції, оскільки Партія регіонів «побачила невдоволення особисто Президента України щодо створення коаліції». При цьому «регіонал» висловив надію, що «Президент ніколи не буде на боці якоїсь однієї політичної сили, а буде на боці всієї держави». І тільки після того, як Президент нагадав йому про час, Янукович підтвердив готовність ПР до створення широкої коаліції. При цьому він нагадав, що раніше, у підготовці угоди про створення коаліції, брали участь чотири парламентські фракції, крім КПУ. І додав, що на сьогодні «зміст документа залишається практично непорушним», вилучений тільки один пункт - про програму Кабміну. Янукович пояснив це тим, що програма повинна готуватися й виконуватися новим складом Кабміну безпосередньо, оскільки «виконавець, коли він готовить програму, він її якісно й дотепно виконує».

Промова Романа Безсмертного («Наша Україна») нагадувала одночасно ностальгійні спогади про «помаранчеву» революцію з акцентуванням на зрадництві її ідеалів Морозом, лекцію про принципові позиції їхньої політичної сили й пояснення змушеного об'єднання «Нашої України» з антикризовою коаліцією. За його словами, саме такий крок у силах відвернути парламентську кризу, котра може швидко перерости в урядовий і навіть загальнодержавну кризу. «Наша Україна» розуміє, що без неї не буде вирішено всі українські проблеми», - пояснив Безсмертний. При цьому він зазначив, що «Наша Україна» є прихильником формування коаліції національної єдності. При цьому Єхануров підкреслив, що пропонована ними коаліція повинна бути без участі КПУ, але зі збереженням за представниками цієї партії посад у владі. На думку глави уряду, таку пропозицію повинен внести Президент, оскільки на сьогодні він є єдиним легітимним джерелом влади в Україні, оскільки Верховна Рада під погрозою розпуску, а Конституційний Суд не сформований.

СПУ вважає, що об'єднання «Нашої України» і Партії регіонів об'єднає країну, а також підкреслює на необхідності в документі внести положення про заборону ревізії змін, внесених у Конституцію в 2004 р. Про це заявив у ході круглого стола лідер фракції Соцпартії Василь Цушко. «Є проблема, що після змін у Конституцію, які були прийняті, ніхто не заспокоїться, де гарантії того, що не буде переглянута конституційна реформа», - відзначив він. На думку соціаліста, саме ці побоювання є самим більшим «каменем спотикання» для політичних чинностей при спробах домовитися в парламенті.

А комуністи практично приступилися у формуванню Кабміну. За словами лідера КПУ Петра Симоненко, уряд необхідно формувати по професійному принципі. При цьому він запропонував звернутися до керівників правоохоронних органів, зокрема до Служби безпеки, для того, щоб вони надали інформацію щодо претендентів на урядові пости. Такий крок, на думку комуніста, забезпечить процесу формування «прозорість».

У гордій самотності

Не можна сказати, що лідерові БЮТ Юлії Тимошенко було легко слухати виступи своїх колег по Майдану і «помаранчевій» коаліції. Вона постійно перебирала якісь документи, стукала ручкою по столу, часто кліпала. А коли заговорила - те в її голосі відчувалися сльози. Можливо, це лише акторська гра. Можливо - позиція, адже полум'яна промова лідера БЮТ мала яскравий опозиційний відтінок. Із властивою їй категоричністю леді Ю заявила про те, що БЮТ не збирається вступати в коаліцію й запропонувала блокові «Наша Україна», а також всім демократичним політичним силам, які не подолали 3%-ий бар'єр, об'єднатися на дострокових виборах. Із пропозицією підтримати ідею дострокових виборів Тимошенко звернулася й до Януковича - як лідера партії, що заявляє про велику підтримку громадськості. Політичною підставою для проведення виборів, на думку лідера БЮТ, є те, що сьогоднішня парламентська коаліція не спирається на підтримку більшості народів. Тимошенко нагадала, що як мінімум дві політичних сили - СПУ й КПУ - розчарували електорат, «порушили свої передвиборні обіцянки». Також вона звернула увагу й на те, що, який би документ чотири фракції не підписали, єдиного світогляду в політичних сил немає. Крім того, Тимошенко розкритикувала збільшення видатків на утримання Верховної Ради, нагадала про ініціативу БЮТ скасувати пільги депутатам.

Незважаючи на те, що текст Універсала, що складається з 24 пунктів, обговорювався учасниками круглого столу кілька годин, політики так і не зуміли його підписати. Було ухвалене рішення перервати роботу до наступного дня. До наступного засідання редакційна група, у яку ввійшли представники політичних сил, повинна проробити пропозиції по редагуванню проекту документа. На прощання глава держави попросив політиків під час редагування зробити всі, щоб не втратити суть документа.



ІА "Вголос": НОВИНИ