Історія

Гданськ розташований на перехресті європейських країн, культур та традицій. Ціною за це стала складна історія. Перша згадка про Гданськ як місто сягає 997 року. У XII ст. місто включили до складу Польщі. Упродовж 1308-1454 рр. тут володарювали хрестоносці. Після поділів Речі Посполитої місто дісталося Пруссії. У міжвоєнне двадцятиліття – 1919-1939 рр. - Гданськ був Вільним містом зі своїми грішми та громадянством.  А вже у 1939 році тут, на півострові Вастерплатте, пролунали перші постріли Другої світової війни. Внаслідок воєнних дій історичний центр міста був знищений на 90%. Однак після війни Гданськ вже у складі Польщі відбудували.

Туристичні перлини міста

Тепер подивитись на Гданськ приїжджають туристи з різних країн. Найбільше – з Норвегії та Швеції. А подивитись тут є на що. Чого варта лише прогулянка узбережжям над річкою Мотлавою - серцем колишнього порту, куди пришвартовувались торговельні судна з усього світу. Тепер це місце прогулянок. Увагу привертає великий готичний дерев’яний будинок, який нагадує безкрилий млин. Це відреставрований портовий кран середини XV ст, відомий як «Журавель» - один із символів міста. Неподалік і Морський музей та корабель-музей «Солдек». І звичайно ресторанчики, які пропонують різноманіття місцевої кухні, зокрема кашубські страви.

Нагулявшись узбережжям, варто відвідати Головне місто. Найпопулярнішою вулицею для прогулянок тут є вулиця Длуга (Довга), яка плавно перетікає у Довгий ринок.  Потрапити на неї варто через Зелені ворота, аби помилуватися Головною міською ратушею, фонтаном Нептуна із бронзи 1633 року, що також став символом міста, та цілим архітектурним різноманіттям кольорових будиночків, що мирно вживаються у місті із готичними вежами та цегляними костелами.

Дійшовши до інших воріт – Золотих, які збудовані у формі тріумфальної арки та зберігають фото руйнувань міста під час Другої світової, виходимо на готичну вежу – будівлю колишньої в’язниці, де зараз розташований Музей бурштину. Перед цим ще варто забігти на вул. Маріяцьку, аби придбати сувенір на згадку про місто – бурштин, ще один символ Гданська. До слова, це єдина вулиця, на якій кожен будинок має терасу.

Однак аби дослідити різноманіття «балтійського золота», варто таки відвідати Музей бурштину. Тут експонують не лише жовтогаряче каміння, а й рослини і навіть ящірку, застиглу в камені.

Якщо ж ви бажаєте глянути на Гданськ з висоти пташиного лету, варто піднятися на оглядове колесо, чи на вершину Ратуші або Маріацького костелу. Саме Маріацький костел – один із найбільших цегляних костелів у світі. Зараз він є найважливішим у місті та сягає понад 100 м заввишки. Неподалік розташована і його міні-копія. Загалом таких фігурок архітектурних споруд для незрячих, які, до прикладу, у Львові розпочали встановлювати лише нещодавно, тут багацько. 

Якщо вже оглядати Гданськ з висоти пташиного лету, варто придивитись і до Шекспірівського театру із розсувним дахом, що відтворює атмосферу Англії XVI ст, музею Другої світової війни, будівлі арсеналу початку XVIІ ст, у якій зберігали зброю на випадок війни зі Швецією, а також кафедрального собору в Оливі, у якому «ховається» неймовірний орган.

Європейський центр Солідарності

З висоти можна побачити і цікаву будівлю, що ззовні нагадує ржавий корабель. Це Європейський центр Солідарності, який всередині є надсучасним та розповідає про важливу сторінку польської історії. Тут ви дізнаєтесь про пройдений поляками шлях від соціалізму до незалежності. Розташований центр  на площі Солідарності поряд із пам’ятником Полеглим кораблебудівельникам.

Три хрести на ньому нагадують, що саме  робітничий протест на Гданському суднобудівному заводі, який розпочався у 1970-му не без пролитої крові, призвів  до виникнення цілого європейського руху «Солідарність» та подарував Польщі легендарного Леха Валенсу. А вже у серпні 1980 року у Гданську  постала Незалежна профспілка у країнах соцтабору, а одночасно і суспільний рух - «Солідарність». Саме цей рух розпочав демонтаж комуністичної системи на схід від «Залізної завіси».

По дорозі до Центру Солідарності варто не оминути увагою костел Святої Бригіди – у минулому резиденцію Леха Валенси. Саме тут лідер «Солідарності» зустрічався з відомими політиками: Маргарет Тетчер, Джорджем Бушем та іншими. А тепер костел може похвалитися найбільшим бурштиновим вівтарем у світі. Його споруджували лише з каменів-пожертв 20 років та відкрили близько півроку тому.

Серед інших цікавинок міста – навіть стадіон «Енерга-Гданськ», який у 2012 році приймав учасників Євро. Арена, яка ззовні нагадує велику бурштинку, а її трибуни – хвилю, вже встигла стати одним із туристичних об’єктів міста.

Загалом Гданськ - місто, яке подарувало світові визначних вчених - винахідника термометра  Фаренгейта, нобелівського лауреата Гюнтера Грасса та інших. Що цікаво, містом їздять іменні трамваї. Усе задля того, аби не перейменовувати вулиці на чиюсь честь.

У Гданську, як і у Львові, символами є леви, які прикрашають навіть герб міста.  Прогулюючись містом, натрапляємо і на згадку про сам Львів. Прямо на таблиці пам’ятника польському королю Яну Собеському. Він колись стояв у столиці Галичини, на Гетьманських валах, але згодом його забрали до Гданська.

Частинка України

Не лише про Львів, але й про всю Україну тут нагадує сквер хрещення Руси-України та пам’ятник князю Володимирові.

Тут розмістився і колишній костел Святого Вартоломея – тепер українська греко-католицька церква. Римсько-католицький костел передали близько 10 років тому на потреби української спільноти не без критики. Зараз це одне із місць зустрічі українців у Гданську.

Гуляючи містом, ми не могли не зустріти тут земляків. Зокрема, поспілкувалися із сім’єю з Житомира, яка у місті мешкає вже понад півроку. Назад повертатися чоловік з дружиною та маленькою донечкою не хочуть. Кажуть: все через  невідповідний рівень життя в Україні. Натомість тут їх все влаштовує. Ворожнечі на національному грунті не бояться. Кажуть, що до українців тут ставляться нормально. Натомість інша українка - пані Оксана зі Львова, яка працює продавцем у ближньому Сопоті і за сумісництвом гідом, каже: негативні настрої на національному рівні  є, проте переважно у вузьких колах і часто кимось профінансовані.

Заступниця мера Гданська Алєксандра Дулькєвіч згодом розповіла: напади на національному грунті на українців  у місті стаються. Але їх намагаються відстежувати і карати винних. При цьому мимоволі згадуємо і суперечку із польським таксистом про «польські Львув». 

Ринок праці

Проте згодом розуміємо, чому рівень життя у тому ж таки Гданську так приваблює українців. Адже середня зарплата у місті становить 5 тисяч злотих, мінімальна –  близько 2 тисяч. І це  при курсі в межах 1:7 порівняно із гривнею.

Загалом у цьому промисловому місті раді українським робітникам, адже на ринку праці не вистачає працівників.

У центрі зайнятості кажуть: поляки за кращим життям поїхали в Англію та Ірландію. Тому сюди заманюють іноземців, особливо чекають на працьовитих українців. Ще до літа готові були працевлаштувати 5 тисяч ІТ-шників, також багато будівельників та працівників сфери обслуговування. Проте фахівцям комп’ютерних технологій тут пропонують лише 4 тисячі злотих, працівникам сфери обслуговування – близько 2 тисяч злотих. Однак Гданськ – єдине місто в Польщі, де прийняли ухвалу ради міста «Модель інтеграції емігрантів». Є тут і центр підтримки емігрантів.

У місті працює близько 26-30 тисяч іноземців. Протягом року у Гданську готові прийняти на роботу таку ж кількість. До слова, 95% з цієї кількості – українці. Загалом, як розповіли посадовці з мерії, зараз у Поморському воєводстві  мешкає 30-40 тисяч українців. І це при тому, що сам Гданськ населяє близько 460 тисяч осіб.

Однак тепер у місті щораз більшає не лише українських заробітчан, а й туристів. Працівники туристичної сфери акцентують: цьому посприяло нещодавнє  відкриття авіарейсу між Львовом та Гданськом. Та й самі мешканці міста тепер охоче літають на вікенд до міста Лева. До слова, враховуючи зручне авіасполучення та всього годину-півтора лету, у гданській мерії задумалися і про матч гданської «Лехії» та львівських «Карпат» у Львові та у Гданську, а також концерт української групи на стадіоні «Енерга».

Головна атракція – море

Однак головною атракцією для туристів літом на Балтійському узбережжі все ж залишається море. Аби насолодитися морським відпочинком, варто відвідати найстаріший курорт на всьому узбережжі – Бжезьно - чи пляжі на Собєшевському острові.

Загалом тут 7 пляжів, які знаходяться під охороною. Якщо ви вирішили зранку пройтися узбережжям на натрапили на камінці бурштину, які уночі принесли хвилі, не лякайтеся: за таку знахідку вас не покарають. Хоча у місті й існує проблема незаконного видобутку «балтійського золота». 

Міста-перлини Балтійського узбережжя

Проте, аби насолодитися справжнім відпочинком на березі моря, варто поїхати в Сопот. Це один із найбільш відвідуваних курортів на березі Балтійського моря та одне із найбільш зелених міст Польщі. Саме тут знаходиться найдовше в Європі дерев’яне моло (пірс) - понад 500 м, яке зараз є візиткою міста.

Варто відвідати і відомий амфітеатр «Лісова опера» та іподром. Проте найколоритнішим витвором архітектури у місті є кривий будиночок. З 2004 року він просто манить туристів та вже перетворився у міський символ. Це курортне містечко також облюбували багато польських знаменитостей, які навіть встигли придбати тут квартири.

По дорозі варто відвідати Гдиню, аби доповнити враження про Тримісто, та обов’язково побачити її серце – порт. Саме звідси на початку 20-го століття відправляли емігрантів із Галичини в Америку.

Якщо ви вже завітали до Гданська, варто відвідати й Мальборк та Пельплін, що розташовані неподалік. Перший здивує вас найбільшим цегляним замком у світі із XIII-XIV ст. – фортецею Тевтонського ордену. Розташований на березі Вісли, складається з трьох частин, а з 1997 року внесений до спадщини ЮНЕСКО.

Пельплін, окрім чудової базиліки, яка є другою цегляною за величиною після Маріацької, також може похвалитися найважливішою книгою, яка тільки є у країні - Біблією Гутенберга, яких у світі лише 48. У місті також можна і варто повчитися середньовічній каліграфії пером.

Тому ці унікальні міста, особливо Гданськ, варто побачити! Спогади після відвідин точно залишаться надовго. Тим більше, до Гданська тепер лише година-півтори льоту «Wizz Air».

Довідка:

«Wizz Air» почала виконувати свої рейси в/з України в 2008 році, і зараз пропонує перельоти за 32 маршрутами з 3-х аеропортів України в 11 європейських країн. Рейси зі Львова в Гданськ авіакомпанія виконує двічі на тиждень за цінами від 269 грн (* в один бік з урахуванням усіх податків та обов’язкових зборів). Більше інформації про «Wizz Air» та бронювання квитків можна дізнатися на веб-сайті www.wizzair.com

 

Марія Волошин, "Вголос"

ІА "Вголос": НОВИНИ