Виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська у прес-центрі «Львівський вибір - 2010» розповіла про методи адміністративного тиску та політ технології, які загрожують на місцевих виборах.

- Адміністративний ресурс буде вирізнятися у своєму застосуванні від практики попередніх років. Наші законодавці, політичні сили стають вигадливішими кожен раз у застосуванні різних технологій.

Цей адміністративний тиск варто тлумачити значно ширше, ніж просто тиск органів державної влади, а варто тлумачити і як втручання посадових осіб, керівників підприємств, начальників відділів, які будуть заангажовувати у політичну кампанію, політичну роботу своїх підлеглих. І не має значення чи це державна структура, чи це буде бізнесова структура, чи це буде приватне або державне медіа. Але в такий спосіб, користуючись своїм службовим становищем, будуть залучатися люди до роботи.

Насамперед йдеться про залучення до роботи у ДВК. Склад цих ДВК має бути достатньо широким. Доходять факти, що по селах людей залучають шляхом не прямого примусу, коли просто людей «просять» - «ну і що, що ти не хочеш, це не так багато займе». Це стосується більшості політичних сил.

Окрім того, що сам адміністративний тиск буде так само використовуватися для ведення агітації, розповсюдження матеріалів саме в такий спосіб, коли керівники будуть залучати своїх підлеглих до цієї роботи.

Як не дивно, але новим для цих виборів буде те, що з допомогою адмінресурсу будуть навіть формуватися списки кандидатів. Кожна з партій вважає своїм престижем подати максимальну кількість для участі у багатомандатному окрузі, а знайти в кожному районі певну кількість кандидатів так само не так просто.

В мене є заклик до політичних партій, аби вони не користувалися таким способом, бо краще подати менше та краще, а не псувати свій авторитеті і репутацію.

Крім цього, у нас є зафіксований факт, який також можна тлумачити як адміністративний ресурс. В офіси деяких політичних партій позавчора навідувалися представники внутрішніх справ і вони перевіряли наявність самої партії, чи дійсно за цієї адресою працює партія. І поза цим просили показати список кандидатів. Незрозуміло, на яких підставах взагалі міліція зацікавилася списками кандидатів, для чого вони їм потрібні. По-друге, списків кандидатів як таких ще і нема, бо їх будуть висувати місцеві осередки на конференціях або в порядку самовисування. Тому досить підозріло виглядає така активність органів внутрішніх справ.

Відбувалася перевірка львівських партійних офісів «Наша Україна» на вул. Крива Липа. Працівники міліції шукали й інші партії, у тому числі НДП. Про інші партії наразі не можу сказати. Але є один момент. Вони ходять по юридичним адресам парті, а як відомо партійні штаби не завжди знаходяться у тих самих приміщеннях.

Хоч знову ж таки нагадати, що такого ніхто не можу вимагати у політичних партій. Єдине, що політичні партії повинні бути готові до перевірки управлінь юстиції щодо належної документації (статутів, протоколів зборів, конференцій), щоб уникнути різних можливостей, у тому числі зняття з реєстрації і зняття з участі у виборах.

Досвід попередніх виборі свідчить, що так само у цей період активізуються пожежники, санепідемстанція, які приходять до офісів партій і громадських організацій, і починають цікавитися належним станом протипожежної безпеки у приміщеннях та вимог СЕС. Наразі такі випадки не зафіксовані, але попередній досвід свідчить, що це має місце.

Новацією може бути перевірка належного використання ліцензійних комп’ютерних програм. Я знаю, що багато офісів через це можуть завалити свою роботу, тому закликаю бути з цими питаннями обережними.

ІА "Вголос": НОВИНИ